Russell, Craig (1948-1990)

craig-russellRussel Craig Eadie (10 januari 1948 – 30 oktober 1990), beter bekend onder zijn artiestennaam Craig Russell was een Canadese vrouwenimitator en acteur.

Hij werd geboren in Toronto en werd als tiener voorzitter van de fanclub van Mae West. Korte tijd woonde hij in Los Angeles en was hij haar secretaris. Hij keerde terug naar Toronto en trok in bij de schrijfster Margaret Gibson. Hij werkte als kapper terwijl hij probeerde door te breken als artiest. Tegen 1971 trad hij regelmatig op in homoclubs in Toronto en was hij internationaal bekend.

Hij imiteerde Carol Channing, Bette Davis, Mae West, Barbra Streisand, Tallulah Bankhead, Marlene Dietrich, Bette Midler, Anita Bryant, Shirley Bassey, Peggy Lee en Judy Garland. Terwijl hij optrad, sprak en zong hij altijd met de stem van de person die hij imiteerde.

In 1977 was hij te zien in de film “Outrageous!”, gebaseerd op een kortverhaal door Gibson over hun tijd als kamergenoten. De film deed mee aan het 28ste Internationale Filmfestival van Berlijn en Russell won er een zilveren beer voor Beste Acteur. Tien jaar later, in 1987, was hij te zien in het vervolg op “Outrageous!”, “Too Outrageous!”.

Russell was vader van een dochter, Susan Allison, die werd geboren op 6 januari 1973 in Toronto. Vader en dochter kregen een innige band met elkaar in de jaren voor zijn dood. Hoewel hij in het openbaar werd beschouwd als en homo, was hij toch eerder biseksueel. Hij trouwde met zijn vriendin Lori Jenkins in 1982.

Russell bleef getrouwd met Lori tot zijn dood in 1990 wegens een beroerte veroorzaakt door Aids.

Zijn weduwe Lori overleed op 15 augustus na een lang gevecht tegen kanker.

Stephen Jon Postal en zijn vrouw Guia Dino Postal, vrienden van Russell, baseerden het personage Kevin Purcill op Russel in hun boek “Of Margaret and Madness: A Novel Inspired By True Events”.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.