RuPaul (1960)

rupaulAls boomlange Afrikaans-Amerikaanse blonde dragqueen, heeft RuPaul aan het fenomeen ‘dragqueen’ een nieuwe betekenis gegeven door warmte en vriendelijkheid te gebruiken in zijn acts. Door ‘drag’ minder bedreigend te maken voor het grote publiek, heeft hij niet alleen een succesvolle carrière als discodiva gehad maar speelde hij ook mee in een grote verscheidenheid aan films en presenteerde hij een populaire talkshow op VH1. Misschien was het hoogtepunt in zijn carrière tot nu toe het feit dat hij het gezicht van M.A.C. Cosmetics was (vertegenwoordiger van een Canadese cosmetica bedrijf en voorzitter van het M.A.C Aids liefdadigheidsfonds). ‘Drag’ gaat over het manipuleren van oppervlaktebeelden, en het leven heeft RuPaul geleerd hoe misleidend deze oppervlaktebeelden kunnen zijn.

RuPaul Andre Charles werd op 17 november 1960 geboren in een arbeidersgezin in San Diego. Hij was al vroeg gefascineerd door alles wat vrouwelijk was. Op vierjarige leeftijd was hij al een verwijfde jongen en imiteerde hij Diana Ross en Jane Fonda. Anderen noemden hem toen al een mietje.

Zijn ouders scheidden toen hij zeven was. Van toen af groeide RuPaul op in een gezin met sterke vrouwen, bestaande uit tweelingszussen die zeven jaar ouder waren dan hem en zijn moeder (die hij omschrijft als de hevigste dragqueen die hij ooit gekend heeft).

Toen hij vijftien was, deed RuPaul zijn coming out en ontsnapte hij aan de ijzeren regels van zijn moeder. Hij ging bij zijn zus wonen en verhuisde later met haar naar Atlanta. Bevrijd van ouderlijke beperkingen stortte hij zich in het homoleven. Hij trad op in dragqueen-clubs en had eventjes een eigen band: RuPaul en de U-Hauls.

In 1987 verhuisde hij naar New York en nam zijn carrière een hoge vlucht. Hij versierde rolletjes in films als “Crooklyn”, “The Brady Bunch Movie”, “Wigstock: The Movie”, “Blue In The Face”, “To Wong Foo, Thanks For Everything, Julie Newmar”. Recent speelde hij de rol van een ex-homo kampadviseur in “But I’m a Cheerleader”.

Zijn muziekalbums zoals “Supermodel of the World” en “Foxy Lady” kregen goede kritieken. Van 1996 tot september 1998 was “The RuPaul Show” zes maal per week te zien op VH1, waarin hij gasten ontving zoals Cher, k.d. lang, Eartha Kitt en Dennis Rodman.

In 2000 was hij de verteller in de toegejuichte documentaire “The Eyes of Tammy Faye”, over de evangeliste Tammy Faye Bakker. Ironisch is dat Tammy Faye door haar overdadig gebruik van make-up vaak ook als dragqueen wordt gezien.

Rupaul houdt ervan om te spelen met de tegenstellingen van drag. Als een zwarte man hij er zich bewust van dat de meeste blanken zich minder bedreigd door hem voelen als hij zich als vrouw kleedt. Hoewel hij vrolijk speelt met zijn geslachtsverwisselingen, is hij helder over zijn identiteit als homo. “Het voelt nooit aan alsof ik mij kleed als vrouw. Ik kleed mij als dragqueen en vrouwen kleden zich niet zoals ik mij kleed. Het is te oncomfortabel.”

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.