Wainwright, Rufus (1973)

rufus-wainwrightZanger en liedjesmaker Rufus Wainwright heeft dankzij zijn geestige teksten en rijke melodieën een succesvolle carrière opgebouwd waardoor hij vergeleken wordt met Cole Porter en George Gershwin. Rufus zelf haalt artiesten aan als Al Jolson, Edith Piaf en Nina Simone als zijn inspiratiebronnen.

Zowel muziekcritici als zijn loyale fans appreciëren Rufus Wainwright voor de structurele complexiteit en de weelderige orkestratie van zijn werken. Hij wordt beschreven als een “homosekssymbool met hersens” en maakt liedjes die gekenmerkt worden door intelligentie, humor en aandoenlijkheid. Zijn liedjes zijn zowel weemoedig, hip, romantisch als ironisch.

Rufus Wainwright komt uit een gerespecteerde muzikale familie. Zijn vader is de Amerikaanse folkzanger en humorist Loudon Wainwright III, zijn moeder is de Canadese folkzangeres en liedjesmaker Kate McGarrigle (bij ons bekend voor de hit “Complainte pour ste Catherine”). Hij werd geboren op 22 juli 1973 in Rhinebeck, New York (Verenigde Staten). Zijn ouders scheidden toen hij drie was en hij groeide op in Montréal (Canada) bij zijn moeder.

Muziek speelde altijd al een belangrijke rol in het leven van Rufus Wainwright. Op zijn zesde leerde hij piano spelen en tijdens zijn tienerjaren gaf hij voorstellingen samen met zijn moeder, zijn tante Anna McGarrigle en zijn zus Martha Wainwright als de “McGarrigle Sisters and Family”.

Rufus Wainwright schreef zijn eerste liedje “I´m A-Runnin?”, voor de kinderfilm “Tommy Tricker and the Stamp Traveller” (1988), voor dewelke zijn moeder en tante de muziek moesten leveren. Hij werd genomineerd voor een Juno Award en voor een Genie Award voor zijn vertolking van het lied in deze televisiefilm.

Rufus Wainwright studeerde in Millbrook, een kostschool in New York. Tijdens zijn vroege tienerjaren ontwikkelde hij een voorkeur voor opera. Dit bezorgde hem niet alleen een eigen muzikale smaak in zijn familie maar zorgde er ook voor dat hij klassieke elementen in zijn liedjes voegde, waardoor hij verschilt van andere popsterren. Op zijn veertiende ontdekte Rufus Wainwright ook dat hij homo was en deed hij zijn coming-out. Sindsdien is hij steeds open geweest over zijn geaardheid.

Na de middelbare school studeerde Rufus Wainwright kort piano en compositie aan de McGill University in Montréal, maar hij vertrok er om liedjes te schrijven en om op te treden in clubs in Quebec. Hij maakte een demo van zijn liedjes, die via zijn vader bij de producers van Dreamworks Records company terechtkwam. Ze waren onder de indruk van Rufus en boden hem een contract aan.

In 1998 kwam zijn eerste album uit en deze was onmiddellijk een succes. Zijn gesofisticeerde liedjes werden vergeleken met het werk van Harry Nilsson en George Gershwin en Rolling Stone-magazine riep hem uit tot beste nieuwe artiest van het jaar. Toen het album bijna klaar was, kreeg hij het advies om alles wat verwees naar zijn homoseksuele geaardheid te weren uit zijn persinfo, maar Rufus Wainwright weigerde dit. Deze moedige daad bezorgde hem een speciaal plaatsje in de harten van zijn homoseksuele fans.

Het tweede album “Poses” (2001) toonde een meer volwassen Rufus Wainwright en werd goed ontvangen door zowel critici als door fans, waaronder veel tienermeisjes die zijn romantische liefdesliedjes smaken en homo´s die zich aangetrokken voelen tot zijn jongensachtige uiterlijk. In hetzelfde jaar waarin “Poses” werd uitgebracht, maakte Rufus Wainwright ook liedjes voor de soundtrack van drie films: “Mouline Rouge”, “I Am Sam” en “Shrek”.

Hoewel zijn carrière hoge toppen scheerde, kende Rufus Wainwright tezelfdertijd veel problemen in zijn privé-leven. Hij werd verslaafd aan alcohol en drugs en was ook depressief. Zonder een vast vriendje in zijn leven ging hij op zoek naar seksdates op het internet.

Om dit gevaarlijk patroon te doorbreken volgde hij een maand therapie in de Hazelden Clinic in Minnesota. Nadat hij dit programma eindigde, stortte hij zich weer op zijn werk, maakte hij nieuw materiaal voor de albums “Want One” en “Want Two”.

Recent vertolkte Rufus Wainwright de rol van een nachtclubzanger in de film “The Aviator” van Martin Scorsese. Hij doet ook mee in de film “Heights”. Hij concerteert ook vaak in Canadese, Engelse en Amerikaanse steden. Tijdens een recent congres in Los Angeles zong hij samen met Elton John het duet “Greek Song”. Daarnaast heeft hij ook laten weten dat hij graag meer zou acteren, het liefst van al in een musical op Broadway of in een opera.

Rufus Wainwright heeft meegeholpen aan aidsbenefieten in zowel de Verenigde Staten als in Canada. Naarmate hij ouder wordt, zet hij zich ook politiek meer in. Hoewel zijn liedjes meestal geen politieke inhoud hebben, hoopt hij dat zijn boodschap begrepen wordt door zijn fans dat ze moeten opkomen voor hun rechten.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 05 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags :

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.