Romero, Cesar (1907-1994)

cesar-romeroCesar Julie Romero. Jr (15 februari 1907 – 1 januari 1994) was een Cubaans/Amerikaanse film- en televisieacteur die ‘The Joker’ vertolkte in de televisierie “Batman” in de jaren 1960. In 1966 werd van de televisieserie een film gemaakt en werd Romero de eerste acteur de The Joker speelde in een langspeelfilm.

Jeugd
Romero werd geboren in New York in een rijk Cubaans gezin. Die levensstijl veranderde echter dramatisch toen zijn ouders hun zaak van suikerimport verloren tijdens de beurscrash van 1929. Gelukkig kon Romero met zijn inkomsten uit Hollywood zijn grote familie onderhouden. Romero leefde bij verschillende leden van zijn familie, vooral bij zijn zuster, tijdens zijn leven.

In oktober 1942 nam hij vrijwillig dienst in het Amerikaanse leger.

Carrière
Romero vertolkte vaak ‘Latin Lovers’ in films van de jaren 1930 tot 1950, vaak in bijrollen. Hij was ‘The Cisco Kid’ in zes westerns die werden gemaakt tussen 1939 en 1943. Romero danste en had komische rollen naast de sterren Carmen Miranda en Betty Grable in films zoals “Week-End in Havana” en “Springtime in the Rockies” in de jaren 1940.

In “The Thin Man” (1934) vertolkte Romero de slechterik. In veel van zijn eerste film vertolkte Romero kleine karakterrollen zoals een Italiaanse gangster en een Aziatische prins. Hij vertolkte ook een komische rol naast Frank Sinatra in “Ocean’s Eleven”.

20th Century Fox selecteerde Romero om naast Tyrone Power te spelen in het epos “Captain from Castille” (1947), geregisseerd door Henry King. Powers speelde een fictief personage en Romero speelde Hernan Cortez, een Spaanse veroveraar die echt had bestaan.

Televisie
Romero was vaak op televisie te zien, zoals in “The Martha Raye Show” (NBC) tijdens de jaren 1950. Hij speelde de oom van Don Diego de la Vega in het tweede seizoen van “Zorro”. In 1958 vertolkte hij de rol van een Zuid-Amerikaanse zakenman, die uitblinkt in de cha-cha, in de romantische komediereeks “How to Marry a Millionaire”. Hij danste de mambo in de “The Gisele MacKenzie Show”. Hij was ook te zien in het zevende seizoen van “The Lucy-Desi Comedy Hour”.

Op 16 januari 1958 was Romero te gast in “The Ford Show, Starring Tennesse Ernie Ford” (1958). In 1965 speelde hij de baas van THRUSH in Frankrijk in “The Man from U.N.C.L.E”.

Van 1966 tot 1968 speelde Romero ‘The Joker’ in de televisiereeks “Batman”. Hij weigerde om zijn snor af te scheren en deze werd bedekt met witte make-up toen hij de slechterik speelde in de serie en in de daaropvolgende film in 1966.

Tijdens de jaren 1970 speelde Romero de vader van Chico Rodriguez in “Chico and the Man” en later Peter Stavros in “Falcon Crest” (1985-1987). Hij was te gast in de westernkomedie “Alias Smith and Jones”. Hij speelde ook Dracula in “Night Gallery” en was te zien in “Bewitched”.

Naast televisierollen, vertolkte Romero ook de rol van A.J. Arno, een schurk, in een reeks films van Walt Disney tijdens de jaren 1970. Hij was ook te zien in het zesde seizoen van “The Golden Girls”.

Privéleven
Romero was een devote christen en geloofde in een utopische maatschappij waarin het koninkrijk van Christus gelijkaardig was aan de visie van Marx over het communisme. Hij bleef zijn geloof trouw tot aan zijn dood.

Romero beweerde altijd dat zijn grootvader aan de kant van zijn moeder de Cubaanse dichter en patriot José Marti was.

Romero trouwde nooit, maar verscheen vaak in het gezelschap van aantrekkelijke actrices op evenementen in Hollywood. Hoewel hij vaak wordt beschreven als een overtuigde vrijgezel, kwam na zijn dood aan het licht dat hij homoseksueel was.

Romero overleed in 1994 aan een longontsteking.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.