Richardson, Tony (1928-1991)

tony-richardsonDe Britse film- en toneelregisseur Tony Richardson daagde vaak de Britse censuurregels uit die tot in de jaren 1960 een enorme invloed hadden op wat er werd getoond op de Britse podia en schermen.

Hoewel Tony vaak in de clinch lag met de censoren, resulteerde één van zijn meest beroemde overwinningen in het eerste vriendelijke portret van een homoseksueel personage in een Britse film. Tony zelf beweerde in het openbaar dat hij heteroseksueel wan, toch had hij stilzwijgend ook nog een homoseksueel leven.

Hij werd geboren als Cecil Antonio Richardson op 5 juni 1928 in Shipley, Yorkshire als zoon van een apotheker. Reeds als kind was hij geïnteresseerd in het theater en als student aan het Wadham College in Oxford geraakte hij betrokken bij de “Oxford University Dramatic Society”.

Op college begon hij ook te schrijven voor verschillende theater- en filmtijdschriften en maakte hij kennis met Lindsay Anderson en Gavin Lambert, die, net zoals Tony, aan de basis lagen van de Britse New Wave cinema, sociaal realistische films waarin het hoofdthema het leven van de lagere Britse klasse was.

Nadat hij afstudeerde in 1952, werd Tony regisseur bij de BBC, toneelregisseur bij het “Royal Court Theatre” en hielp hij de “English Stage Company” oprichten. Hij regisseerde de eerste opvoeringen van de toneelstukken “Look Back in Anger” (in 1956) en “The Entertainer” (in 1957) van John Osborne, die de voorbode werden van de “Angry Young Men”-trend, die de Britse theater-, literatuur- en filmwereld zou beïnvloeden tijdens de late jaren 1950 en de vroege jaren 1960.

In 1956 begon Tony zijn filmcarrière met “Momma Don’t Allow”, een kortfilm over jonge mensen in een jazzclub, die hij samen met Karel Reisz regisseerde. Kort daarna richtten Tony en John Osborne samen “Woodfall Films” op, met als doel om “Look Back in Anger” (uit 1958) onafhankelijk te kunnen verfilmen.

Het succes van de film leidde tot meer werken in het “New Wave”-genre, waaronder “The Entertainer” (in 1960) met Laurence Olivier, “A Taste of Honey” (in 1961) en “The Loneliness of the Long Distance Runner” (in 1962). Het meest bekend werd hij met “Tom Jones” (in 1963) waarmee hij een Oscar won voor Beste Film en Beste Regisseur.

“A Taste Of Honey”, dat gebaseerd was op het controversiële toneelstuk van Shelagh Delaney, maakte filmgeschiedenis omdat de film taboes doorbrak over buitenechtelijke kinderen, rassenvermenging en homoseksualiteit.

In deze vriend is Jo (Rita Tushingham), een ongetrouwde zwangere tiener, in de steek gelaten door haar moeder en gescheiden van haar zwarte vriend, bevriend met Geoff (Melvin Murray) een homoseksuele artiest die hoewel hij door velen wordt misbruikt, steeds lief en waardig blijft.

Hoewel Geoff op vandaag misschien nogal stereotiep verwijfd overkomt, is zijn personage een ode aan Tony Richardson’s verbetenheid om de censuurregels te bekampen.

Van 1962 tot 1967 was Tony getrouwd met Vanessa Redgrave (wiens vader Michael Redgrave ook biseksueel was) en hij kreeg twee kinderen met haar: de actrices Natasha Richardson en Joely Richardson. En hoewel hij getrouwd was en ook nog een hevig becommentarieerde relatie had met de Franse actrice Jeanne Moreau, had hij ook nog verschillende verhoudingen met mannen.

In de vroege jaren 1970 verhuisde Tony naar het zuiden van Californië waar hij ondermeer de Britten Christopher Isherwood en David Hockney tot zijn beste vrienden kon rekenen.

Zijn twee Franse films met Jeanne Moreau, “Mademoiselle” (uit 1966) en “The Sailor From Gibraltar” (ui 1967) flopten, net zoals zijn epos “The Charge Of The Light Brigade” (uit 1968).

Geen enkele van zijn volgende films, waaronder “Ned Kelly”, met Mick Jagger, uit 1969, “Joseph Andrews” (uit 1977), “The Border” (uit 1982), “Hotel New Hampshire” (uit 1984) en “Blue Skies” (uit 1994) bereikte ooit dezelfde mate aan succes zoals zijn vroegere werken.

Tony stierf aan een aids-gerelateerde ziekte in Los Angeles op 14 november 1991. Zijn mémoires, die na zijn dood werden ontdekt door zijn dochter Natasha, werden gepubliceerd in 1993.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.