Novarro, Ramón (1899-1968)

Ramon NovarroRamón Novarro (6 februari 1899 – 30 oktober 1968) was een Mexicaanse acteur in Hollywood. Hij werd bekend als ‘Latin lover’ in stomme films.

Jeugd en carrière
José Ramón Gil Samaniego werd geboren in Durango, Mexico. Om te ontsnappen aan de Mexicaanse revolutie verhuisde hij met zijn familie naar Los Angeles, California in 1913. Als neef van de Mexicaanse actrices Dolores del Río en Andrea Palmer, begon hij in films te spelen in 1917. Hij kluste ook bij als zingende ober. Zijn vrienden, de acteur en regisseur Rex Ingram en zijn vrouw, de actrice Alice Terry, begonnen hem te promoten als een rivaal voor Rudolph Valentino en Ingram vroeg hem om zijn naam te veranderen naar ‘Novarro’. Vanaf 1923 begon Novarro grotere rollen te vertolken. Zijn rol in “Scaramouche” (1923) bezorgde hem zijn eerste grote succes.

In 1925 had hij veel succes met “Ben-Hur”, zijn onthullende kostuums zorgden voor sensatie en hij werd opgenomen in de elite van Hollywood. Net zoals zoveel filmsterren, huurde hij Sylvia of Hollywood in als therapeute. Met de dood van Valentino in 1926 werd Novarro de belangrijkste Latijnse acteur. Hij was te zien naast Norma Sheares in “The Student Prince in Old Heidelberg” (1927) en naast Joan Crawford in “Across to Singapore” (1928). In zijn eerste geluidsfilm “Devil-May-Care” (1929) vertolkte hij een zingende Franse soldaat. Hij speelde ook naast de Franse actrice Renée Adorée in “The Pagan” (1929). Hij was samen te zien met Greta Garbo in “Mata Hari” (1932) en met Myrna Loy in “The Barbarian” (1933).

Latere carrière
Toen zijn contract met MGM Studio’s afliep in 1935, werd het niet verlengd. Hij bleef nog sporadisch acteren, in films voor ‘Republic Pictures’, in een Mexicaans religieus drama en in een Franse komedie. In de jaren 1940 vertolkte hij verschillende kleine rollen in Amerikaanse films, zoals in “We Were Strangers” (1949) van John Huston met Jennifer Jones en John Garliefd. In 1958 was er sprake van een rol in de televisiereeks “The Green Peacock” met Howard Duff en Ida Lupino na het afvoerden van hun reeks “Mr. Adams and Eve” op CBS. Het project ging echter nooit door. Een toneelopvoering op Broadway werd geschrapt in de jaren 1960. Novarro bleef echter bezig met televisierollen en was te zien in “The High Chaparral” op NBC tot 1968.

Op zijn hoogtepunt in de late jaren 1920 en vroege jaren 1930 verdiende hij meer dan $100,000 per film. Hij investeerde in huizen en zijn residentie in de Hollywood Hils is één van de meest bewonderde ontwerpen van de architect Lloyd Wright. Nadat zijn carrière was gestopt, kon hij gemakkelijk zijn comfortabele levensstijl aanhouden.

Privéleven
Novarro had zijn hele leven moeite met zijn katholieke achtergrond, met zijn homoseksualiteit en met zijn drankprobleem. MGM-baas Louis B. Mayer probeerde Novarro vaak te doen trouwen, maar hij weigerde altijd. Hij was een vriend van de avonturier en schrijver Richard Halliburt, tevens een homo in de kast, en had een relatie met de journalist Herbert Howe tijdens de late jaren 1920.

Overlijden
Novarro werd vermoord door twee broers, Paul en Tom Ferguson (22 en 17 jaar oud) die hij had ingehuurd bij een agentschap om naar zijn huis in Laurel Canyon te komen voor seks. De twee jonge mannen waren ervan overtuigd dat er een grote som geld verstopt lag in dat huis. Ze martelden Novarro urenlang, maar hij kon hen er niet van overtuigen dat er geen geld in het huis aanwezig was. Ze verlieten uiteindelijk het huis met slechts 20 dollar uit zijn portefeuille. Novarro overleed door te stikken in zijn eigen bloed. De broers werden later opgepakt, kregen lange gevangenisstraffen maar werden al snel weer voorwaardelijk vrijgelaten. Beiden werden later terug gearresteerd voor andere (kleinere) misdagen, waarvoor ze langer in de gevangenis moesten blijven.

Ramón Novarro ligt begraven op ‘Calvary Cemetery’ in Los Angeles.

Nalatenschap
De moord op Novarro was de basis voor een kortverhaal door Charles Bukowski “The Murder of Ramon Vasquez” en voor het liedje “Tango” vertolkt door Peggy Lee en geschreven door Jerry Leiber en Mike Stoller.

In 2005 was er de première van “Through a Naked Lens” van George Barthel in New York City. Het toneelstuk combineert feiten en fictie over het leven van Novarro en zijn relatie met de Hollywood-journalist Herbert Howe.

Novarro’s relatie met Herbert Stowe is het hoofdthema van twee biografieën: “Ramón Novarro” van Allan R. Ellenbergers en “Beyond Paradise: The Life of Ramón Novarro” door André Soares. Een zeer luguber verslag van de moord op Novarro is te vinden in “Hollywood Babylon” van Kenneth Anger.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.