Norman, Jessye (1945)

jessye-normanJessye Norman wordt geboren in Augusta op Georgia 15 september 1945.

De stem van Jessye Norman wordt beschouwd als een van de mooiste ter wereld. Ze krijgt regelmatig eervolle vermeldingen voor haar vernieuwende programma’s en haar inzet voor de hedendaagse muziek.

Jessye Norman’s moeder speelde piano en haar vader, een verzekeringsagent, zong in een koor. Tijdens haar jeugd stond muziek centraal en leerde ze al snel zingen en piano spelen.

Op haar zestiende jaar deed Norman mee aan de ‘Marian Anderson Vocal Competition’ in Philadelphia, welke ze niet won, maar waardoor ze een volledige beurs aangeboden kreeg voor de Howard University, een prestigieuze school gesticht voor Afro-Amerikanen in Washington. Terwijl ze hier studeerde zong ze in het universiteitskoor en had ze een baan als soliste in de ‘Lincoln Temple United Church of Christ’, bovendien studeerde ze zangonderricht bij Carolyn Grant.

In 1966 won Jessye Norman de zangwedstrijd van de ‘National Society of Arts and Letters’. In 1967 studeerde Norman af met een graad in muziek en begon vervolgstudies aan het ‘Peabody Conservatorium’ in Baltimore en later aan de Universiteit van Michigan in Ann Arbor, waar zij in 1968 haar Masters Degree behaalde. Onderwijl studeerde ze zangonderricht bij Elizabeth Mannion en Pierre Bernac.

In 1968 won Jessye Norman de eerste prijs tijdens een Internationale Muziekwedstrijd van de ARD in München, waarop zij een driejarig engagement kreeg bij de Duitse Opera van Berlijn.

Hierna groeide zij al snel uit tot een gevierde operaster en met de roem kwam ook het divagedrag. Haar gedrag en stemmingen zijn wispelturig. In haar contracten eist ze bijvoorbeeld een speciaal ontsmette kleedruime. Velen denken dat Jessye Norman de inspiratie vormde voor de titelrol in de Franse film “Diva” uit 1981.

Jessye Norman heeft een gevarieerd repertoire en zong onder andere in La Scala, Milaan en op het Salzburg Festival. Voorts trad ze op bij de inauguratie van de Amerikaanse presidenten Ronald Reagan en Bill Clinton en zong ze tijdens de zestigste verjaardag van de Britse koningin Elizabeth II.

In december 1997 ontving Jessye Norman, als jongste ooit, de belangrijkste prijs voor de uitvoerende kunsten, de Kennedy Center Honro. Daarnaast ontving ze verschillende eredoctoraten van conservatoria en universiteiten en kreeg ze vele prijzen voor haar albums, waaronder de prestigieuze Londense Gramophone Award en de Amsterdamse Edison-prijs.

Jessye Norman houdt zich niet alleen bezig met muziek, maar zit ook in de raad van bestuur van onder andere de New York Public Library en de Elton John AIDS Foundation.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.