Minnelli, Vincente (1913-1986)

vincente-minnelliDe kwieke Vincente Minnelli was één van Hollywood’s grootste regisseurs, bekend voor zijn doordacht gebruik van kleur en licht en zijn oog voor detail. Hij wordt niet alleen erkend voor het nieuwe leven dat hij schonk aan musicalfilms zoals “Meet Me in St. Louis” en “Gigi”, maar ook voor zijn emotioneel complexe komedies zoals “Father of the Bride” en zijn weelderige melodrama’s zoals “Lust for Life”.

Vincente’s campe producties deden het goed tijdens de jaren 1940 en 1950 maar ze overleefden het einde van studiosysteem van Hollywood niet. Hoewel hij tot in de jaren 1970 films bleef maken (zoals “A Matter of Time” met zijn dochter Liza Minnelli), werden zijn latere films niet zo populair zoals zijn eerdere werken.

Vincente werd geboren op 28 februari 1903 in Delaware, Ohio (Verenigde Staten) in een familie van rondtrekkende artiesten. Hoewel hij tijdens zijn jeugdjaren meetrok en veel leerde over de showbizz, settelde hij zich op zijn zestiende in Chicago.

Hij werd decorateur in het warenhuis “Marshall Field”. Hij bracht al snel zijn nieuwe kennis over decoratie terug naar het theater waar hij werkte als assistent-fotograaf, kostuumontwerper en decorontwerper. Zijn originaliteit en oog voor detail bracht hem naar Broadway, waar hij een succesvolle kostuum- en decorontwerper werd.

Arthur Freed, producer voor Metro-Goldwyn-Mayer ontdekte Vincente op Broadway en gaf hem een contract om aan de dansscènes in de MGM-musicals te werken. Vincente werkte aan verschillende films mee, waaronder “Strike up the Band”, “Babes on Broadway” met Judy Garland en Mickey Rooney, voor hij zelf zijn eerste film regisseerde: “Cabin in the Sky”, een musical met enkel zwarten. Deze stijlvolle en vernieuwende film werd een succes.

Vincente’s volgende film “Meet Me in St. Louis” was een ware krachttoer en een mijlpaal in de Amerikaanse filmindustrie. Voor het eerst gebruikte hij flamboyante camera-technieken, hij liet er ook de kracht van kleuren in zien. Tevens was dit de eerste film van Judy Garland als volwassene. “Meet Me in St. Louis” leed uiteindelijk tot het huwelijk tussen Vincente Minnelli en Judy Garland.

Hoewel hij vier keer met een vrouw trouwde, stond Vincente bekend als homo. Maar tijdens de homofobe jaren 1950 hield hij zijn seksuele geaardheid privé, hoewel zijn homo-gevoeligheid duidelijk te zien is in zijn films.

In zijn filmversie van “Tea and Sympathy” (een toneelstuk van Robert Anderson over mannelijkheid en homofobie) uit 1956 werkte Vincente rond de beperkingen van de Amerikaanse filmcode om de dubbelzinnigheden van het toneelstuk over te brengen zonder één keer het woord “homosexual” te gebruiken.

Met het weinig bekende “Goodbye Charlie” maakte Vincente een lichte komedie over geslachtsverwarring met een verhaal waarin een vermoorde ladykiller terugkomt op Aarde in het lichaam van een vrouw.

Met de komst van harde realisme in de films uit de jaren 1960 en 1970, werd de stijl van Vincente met droomscènes en overdreven gebruik van kleuren, ouderwets. Hij schreef zijn mémoires in 1974 en toen zijn film “A Matter of Time” flopte in 1976, ging hij in pensioen.

Hij stierf op 26 juli 1986 in Beverly Hills.

In 1999 bracht Liza Minnelli een tribuut aan haar vader met “Minnelli on Minnelli” waarin ze veel van de beste en meest geliefde uit zijn musicals bracht, waarvan sommigen beroemd waren gemaakt door haar moeder, Judy Garland.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.