Madonna (1958)

madonnaMadonna (geboren als Madonna Louise Ciccone op 16 augustus 1958) is een Amerikaanse zangeres, actrice, weldoenster en zakenvrouw. Ze werd geboren in Bay City, Michigan en groeide op in Rochester Hills, Michigan. Madonna verhuisde in 1977 met maar 35 dollar op zak naar New York City om er een carrière als danseres te beginnen. Ze werd lid van muziekgroepen zoals Breakfast Club en Emmy en bracht uiteindelijk haar eigen album “Madonna” uit in 1983.

Madonna staat erom bekend om religieus symbolisme en seksuele thema’s in haar werk te gebruiken. Het Vaticaan reageerde hier negatief op in de late jaren 1980. In 1992 startte ze haar eigen productiebedrijf ‘Maverick’ dat een erotisch fotoboek publiceerde (“Sex”). Ze bracht met dat thema ook een album (“Erotica”) uit en acteerde in een film (“Body of Evidence”) met erotische thema’s. Deze werken kregen veel negatieve publiciteit en zorgden ervoor dat ze het commercieel minder goed deed in de jaren 1990. Madonna’s carrière leefde weer op in 1998, toen haar album “Ray of Light” alom werd geprezen.

Madonna acteerde in 22 films. Hoewel de meeste kritisch en commercieel flopten, kreeg ze een Golden Globe Award voor haar rol in de film “Evita” (1996). In 1996 beviel Madonna van een dochter, Lourdes Maria (ook bekend als Lola). Vader van Lola is Carlos Leon, de persoonlijke trainer van Madonna. In 2000 trouwde Madonna met Guy Ritchie. Samen kregen ze twee zonen: Rocco en David Banda. David is een jongen die ze in 2006 adopteerden uit Malawi wat voor geruchten zorgde als dat ze de adoptiewetten van het land overtraden.

Madonna wordt beschouwd als één van de beste popartiesten ooit en wordt door verschillende bronnen de “Queen of Pop” genoemd. Ze is de beste vrouwelijk rockartiest van de twintigste eeuw. In Amerika verkocht ze meer dan 63 miljoen albums. Volgens het Guinness World Records-boek is ze de meest succesvolle zangeres aller tijden in Amerika en Groot-Brittannië en bezit ze zo’n 490 miljoen dollar. Ze verkocht wereldwijd 200 miljoen albums. Op 10 maart 2008 werd ze opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

De carrière van Madonna

1958 – 1981: Jeugd en vroege carrière

Madonna wordt geboren als Madonna Louise Ciccone in Bay City, Michigan om 07u05 op 16 augustus 1958. Haar moeder, Madonna Louise Fortin is van Frans-Canadese oorsprong en haar vader Silvio ‘Tony’ P. Ciccone is een Italiaans-Amerikaanse immigrant van de eerste generatie. Hij werkt als technieker bij Chrysler/General Motors. Zijn ouders zijn afkomstig uit Pacentro, Abruzzo in Italië. Madonna is de derde van zes kinderen, haar broers en zussen zijn Martin, Anthony, Paula Mae, Christopher en Melanie.

Madonna groeit op in de Detroitse voorsteden Pontiac en Avond Township (nu Rochester Hills). Haar moeder sterft aan borstkanker op haar dertigste op 1 december 1963. Madonna’s vader trouwt korte tijd later met de huismeid Joan Gustafson en ze krijgen twee kinderen: Jennifer en Mario Ciccone. “Ik accepteerde mijn stiefmoeder niet toen ik opgroeide”, zegt Madonna. “Nu ik eraan terugdenk was ik waarschijnlijk zeer hard voor haar.” Madonna overtuigt haar vader om haar balletlessen te laten volgen. Madonna gaat naar de St. Frederick’s Elementary School en St. Andrews Elementary School (nu Holy Family Regional) en West Middle School. Ze gaat later naar de Rochester Adams High school, behaalt er steeds goede punten en is er zelfs lid van het cheerleadersteam. Madonna krijgt een dansbeurs voor de Universiteit van Michigan wanneer ze afstudeert van de middelbare school.

Madonna’s balletleraar overtuigt haar om voor een danscarrière te gaan, dus verlaat ze eind 1977 de universiteit en verhuist ze naar New York City. Madonna heeft weinig geld en leeft een tijdje in armoede. Ze werkt bij Dunkin’ Donuts en bij enkele moderne dansgroepen. Over haar verhuis naar New York zegt Madonna: “Het was de eerste keer dat ik een vliegtuig nam en de eerste keer dat ik in een taxi zat. Toen ik aankwam had ik 35 dollar op zak. Het was het moedigste dat ik ooit heb gedaan.” Terwijl ze optreedt voor de Franse disco-artiest Patrick Hernandez tijdens zijn wereldtoernee in 1979, begint ze een relatie met de muzikant Dan Gilroy, met we ze later in New York haar eerste rockband begint, de Breakfast Club. In die band zingt ze en speelt ze drums en gitaar voor ze in 1980 samen met haar voormalig vriendje Stephen Bray de band Emmy start. Zij en Bray schrijven en maken dance liedjes waardoor Madonna faam verwerft in de New Yorkse dance clubs. Dj en platenproducer Mark Kamins is onder de indruk van haar demo’s en introduceert haar bij Seymour Stein, de stichter van Sire Records.

1982-1985: Madonna en Like a Virgin

In 1982 tekens Madonna een platencontract met Sire Records (een afdeling van Warner Bros. Records). Haar eerste single “Everybody” wordt uitgebracht op 24 april 1982. Haar debuutplaat “Madonna” wordt voornamelijk geproduceerd door Reggie Lucas.

Madonna’s look en manier van kleden, optreden en muziekvideo’s beïnvloeden jonge meisjes en vrouwen. Kanten topjes, korte rokjes over leggings, visnetkousen, juwelen in de vorm van crucifixen en gebleekt haar, het wordt een vrouwelijke modetrend tijdens de jaren 1980. Haar volgende album “Like a Virgin” wordt haar eerste nummer één album in de Amerikaanse hitlijsten. De commerciële bijval van de plaat wordt aangevoerd door het succes van het titellied “Like a Virgin” dat overal op nummer één in de toplijsten komt te staan. Van de plaat worden 12 miljoen exemplaren verkocht, waarvan acht in de Verenigde Staten. Madonna brengt het liedje tijdens de eerste MTV Music Awards, gekleed in een bruidsjurk en haar beruchte ‘Boy Toy’-riem.

In 1985 start Madonna met haar filmcarrière, te beginnen met een kleine rol als clubzangeres in de film “Vision Quest”. De soundtrack van de film bevat haar tweede Amerikaanse nummer één-hit “Crazy for You”. Later dat jaar is ze te zien in “Desperately Seeking Susan”. Uit die film komt het liedje “Into the Groove” dat ook overal een grote hit wordt. Ook in 1985 gaat Madonna voor het eerst op tournee (in de Verenigde Staten) met haar “The Virgin Tour”, met de Beasty Boys in haar voorprogramma. In juli van dat jaar publiceren Penthouse en Playboy magazine enkele zwartwitfoto’s uit de late jaren 1970 van een naakte Madonna. Madonna probeert de publicatie van de foto’s te verhinderen, maar wanneer dat niet lukt, weigert Madonna zich te verontschuldigen of zich te schamen voor de foto’s. Tijdens een benefietoptreden in openlucht voor Live Aid is de controverse rond de foto’s op z’n hoogtepunt. Madonna maakt tegen het publiek de fijne opmerking dat, hoewel het snikheet is, ze weigert om haar brokaten jasje uit te trekken omdat men dat later tegen haar zou kunnen gebruiken.

1986 – 1991: True Blue, Like a Prayer en de Blond Ambition World Tour

Madonna brengt haar derde album “True Blue” uit in 1986. Volgens het toonaangevende muziekblad ‘Rolling Stone’ klinkt de plaat “alsof het recht uit haar hart komt”. Het album bevat de ballade “Live to Tell” die ze heeft geschreven voor “At Close Range”, een film met haar toenmalige echtgenoot Sean Penn. “True Blue” brengt vijf topsingles uit waaronder “Live to Tell”, “Papa Don’t Preach”, “Open Your Heart”, “True Blue”, en “La Isla Bonita”. In hetzelfde jaar is Madonna te zien in de film “Shanghai Surprise” en maakt ze haar theaterdebuut met het stuk “Goose and Tom-Tom”, beiden met Sean Penn aan haar zijde.

In 1987 acteert Madonna in “Who’s That Girl” en schrijft ze vier liedjes voor de soundtrack van de film, waaronder het bekende “Causing a Commotion”. Hetzelfde jaar gaat ze het pad op met de “Who’s That Girl Tour”. Het is het begin van haar eerste conflict met het Vaticaan wanneer paus Johannes Paulus II de Italianen oproept om niet naar haar concert te gaan. Later dat jaar brengt Madonna een remixalbum van haar hits uit: “You Can Dance”. In 1988 de gezagsdragers van het dorpje Pacentro de opdracht voor de bouw van een 4 meter hoog standbeeld van Madonna in haar kenmerkende bustier. Het standbeeld herinnert er aan dat de voorouders van Madonna leefden in Pacentro. In 1988 speelt Madonna op Broadway de rol van Karen in het toneelstuk “Speed-the-Plow”.

Begin 1989 tekent Madonna een overeenkomst met frisdrankproducent Pepsi. Ze debuteert met haar nieuwe liedje “Like a Prayer” in een Pepsi-reclame en maakt er ook een muziekvideo voor. De video, die veel katholieke symbolen bevat zoals stigmata en brandende kruisen, wordt veroordeeld door het Vaticaan. Omdat de reclamespot en de muziekvideo bijna identiek zijn, slaagt Pepsi er niet in om het publiek te overtuigen van het feit dat zij niets hebben gedaan wat als onfatsoenlijk kan beschouwd worden. Ze roepen de reclamespot terug en annuleren hun sponsorcontract voor de volgende tournee van Madonna. Madonna wordt wel meer dan behoorlijk financieel vergoed voor haar werk aan de reclamespot.

Voor haar vierde album “Like a Prayer”, uitgebracht in 1989, werkt Madonna samen met Patrick Leonard en Stephen Bray. Rolling Stone noemt de plaat een kunstwerk. Wereldwijd worden er 7 miljoen exemplaren van verkocht, waarvan 4 alleen al in de Verenigde Staten. Het album brengt 3 grote hits voort: het titellied, “Express Yourself” en “Cherish”.

In 1990 speelt Madonna de rol van Breathless Mahoney in een filmadaptatie van de stripserie “Dick Tracy”. Samen met de release van de film in mei 1990 brengt ze het album “I’m Breathless” uit dat liedjes bevat die zijn geïnspireerd door de jaren 1930 (het tijdperk waarin ook de film zich afspeelt). De plaat bevat enkele grote hits: “Vogue”, het Oscar-winnende liedje “Sooner Or Later” en “Hanky Panky”. In april 1990 begint Madonna aan haar “Blond Ambition” wereldtournee. De show bevat religieuze en seksuele thema’s en ook controverse omdat Madonna bij haar vertolking van “Like a Virgin” doet alsof ze masturbeert terwijl twee mannelijke dansers haar betasten. Opnieuw roept de Paus de Italianen op om het concert niet te gaan bekijken. ‘Famiglia Domani’, een katholieke vereniging boycot ook de tournee omdat er teveel erotiek in zit. Madonna reageert: “Ik ben een Italiaans-Amerikaanse en ik ben daar trots op.” Over de Kerk weet ze het volgende: “Men wil er niets te maken hebben met seks, tenzij het gaat over voortplanting”.

In november 1990 brengt Madonna haar eerste verzamelaar met grootste hits uit: “The Immaculate Collection”, waarop twee nieuwe liedjes staan: “Justify My Love” en “Rescue Me”. “Rescue Me” wordt de hoogst debuterende single door een vrouwelijke artiest in de Amerikaanse hitlijsten. “Justify My Love” wordt een nummer één-hit in de Verenigde Staten. De muziekvideo bevat scènes met sadomachochisme, bondage, homoseksualiteit en naakt. MTV vindt de video te expliciet en weigert om deze uit te zenden. In 1991 is Madonna te zien in haar eerste documentairefilm “Truth or Dare” (of “In Bed with Madonna”). De film volgt Madonna tijdens haar Blond Ambition World Tour en haar leven. Het volgende jaar is Madonna te zien in de baseball-film “A League of Their Own”, waarin ze de Italiaans-Amerikaanse Mae Mordabito vertolkt. Voor de film neemt Madonna het liedje “This Used to Be My Playground” op dat een nummer één-hit wordt.

1992 – 1996: Maverick, Sex en Evita

In 1992 richt Madonna haar eigen productiemaatschappij ‘Maverick’ op bestaande uit een platenmaatschappij (Maverick Records), een filmbedrijf (Maverick Films) en verschillende muziek-, boeken-, televisie- en merchandisingafdelingen. Het is een samenwerking met Time Warner als deel van een 60 miljoen dollar kostende zakenovereenkomst. Door de overeenkomst krijgt Madonna 20% royalties, wat haar op hetzelfde niveau brengt als Michael Jackson. Het eerste product van de samenwerking is Madonna’s eerste boek “Sex”, een boek met expliciete seksuele foto’s, vastgelegd door Steven Meisel. In de Verenigde Staten veroorzaakt het boek heel wat controverse maar worden er 500,000 exemplaren van verkocht. Tezelfdertijd brengt Madonna haar vijfde studioplaats “Erotica” uit. Het wordt haar minst succesvolle plaat. Van het album worden “Erotica”, “Deeper and Deeper”, “Bad Girl”, “Fever”, “Rain” en Bye Bye Baby” als singles uitgebracht.

Tijdens 1993 speelt Madonna in twee films. Eerst is er de erotische thriller “Body of Evidence”. De film bevat SM en bondage en wordt door de critici. De tweede film “Dangerous Game” wordt onmiddellijk op video uitgebracht, maar Madonna krijgt wel goede kritieken voor haar prestatie. De krant “The New York Times” schrijft: “Madonna slaagt er uitzonderlijk goed in om de emoties te vertolken die haar om de oren vliegen.”. Madonna is echter niet tevreden over de regisseur van de film en beweert dat hij veel van haar sleutelscènes wegknipte en het einde helemaal verkrachtte. Eind 1993 vertrekt Madonna op wereldtournee met “The Girlie Show”. Madonna staat op de planken als een met de zweep slaande dominatrix, omringd door ontblootte dansers. In Puerto Rico zorgt ze voor controverse door met de vlag van het land tussen haar benen te wrijven en tijdens haar eerste optreden ooit in Israël is er protest van orthodoxe joden.

In de lente van 1994 brengt Madonna de single “I’ll Remember” uit die ze opneemt voor de film “With Honors” van Alex Keshishian. Dat jaar is ze ook te gast in de “Late Show with David Letterman”, zegt ze “fuck” op televisie en vraagt ze aan de presentator om aan haar ondergoed te ruiken. In datzelfde jaar begint ze een relatie met Tupac Shakur (van wie ze een kind wil). Later dat jaar brengt ze haar zesde studioalbum “Bedtimes Stories” uit dat helemaal anders is dan “Erotica”. “Bedtime Stories” brengt vier singles voort: “Secret”, “Take a Bow”, “Bedtime Story” en “Human Nature”.

In november 1995 brengt Madonna “Something to Remember” uit, een verzamelaar van haar ballades, samen met haar cover van de Marvin Gaye-klassieker “I Want You” en de hit “You’ll See”. In 1996 wordt Madonna’s meest succesvolle film “Evita” uitgebracht. In de film vertolkt Madonna de rol van het hoofdpersonage Eva Perón, een rol die door Elaine Page werd vertolkt in West End. Het soundtrack-album van de film bevat drie singles waarvan “You Must Love Me” een Oscar en een Golden Globe wint voor Beste Nieuwe Lied. Madonna wint ook een Golden Globe voor “Beste Actrice in een Musical of Komedie”.

1997 – 2001: Ray of Light, Music en de Drowned World Tour

Madonna’s studioalbum “Ray of Light” uit 1998 debuteert op nummer 2 in de Amerikaanse hitlijsten. Muziekcritici noemen het haar “meest avontuurlijke plaat”. Het album bevat twee hitsingles “Frozen” en “Ray of Light”. De plaat wint drie Grammy Awards en het titellied wint een Grammy en een MTV Award voor beste video. Het liedje wordt ook gebruikt door Microsoft in een reclamecampagne voor Windows XP. De Belgische liedjesschrijver Salvatore Acquaviva beschuldigt Madonna van plagiaat, “Frozen” zou dezelfde melodie hebben als zijn liedje “Ma Vie Fout L’Camp’, waardoor “Frozen” niet meer mag worden gedraaid in België. De redactie van Rolling Stone’s Magazine neemt “Ray of Light” op in hun topvijfhonderd van beste muziekalbums ooit.

In 1998 krijgt Madonna de rol aangeboden van een vioollerares in de film “Music of the Heart”, maar ze stapt uit het project omwille van “creatieve meningsverschillen” met regisseur Wes Craven. In de lijn van het succes van “Ray of Light” brengt Madonna de single “Beautiful Stranger” uit, dat ze in 1999 opneemt voor de soundtrack van de film “Austin Powers: The Spy Who Shagged Me”.

In 2000 is Madonna te zien in “The Next Best Thing”, naast Rupert Everett. Ze neemt twee liedjes op voor de soundtrack van de film: “Time Stood Still” en de internationale hit “American Pie”, een cover van het lied van Don McLean uit de jaren 1970. Madonna’s achtste studioalbum “Music” wordt uitgebracht in 2000 en debuteert op de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten. Het album bevat drie hitsingles: “Music”, “Don’t Tell Me” en “What It Feels Like for a Girl”. De bijhorende video bij “WIFLG” wordt niet vertoond door MTV en VH1 omdat we er Madonna in zien die iemand opzettelijk omverrijdt met haar auto.

In 2001 begint Madonna aan haar eerste wereldtournee sinds 1993, de “Drowned World Tour” waarbij ze verschillende steden in Noord-Amerika en Europa bezoekt. De tournee is één van de meest financieel succesrijkste tournees van dat jaar. De 47 uitverkochte shows brengen 75 miljoen dollar in het laatje. Madonna brengt ook haar tweede verzamelaar met hits uit “GHV2” samen met de video van de tournee.

2002-2006: American Life en Confessions on a Dance Floor

In 2002 is Madonna te zien in de film “Swept Away”, geregisseerd door haar toenmalige echtgenoot Guy Ritchie. De film wordt een commerciële flop. Later dat jaar brengt ze het titellied “Die Another Day” uit voor de 20ste James Bond-film, waarin ze ook een cameo heeft. Het lied wordt genomineerd voor een Golden Globe Award voor Beste Nieuwe Lied en voor een Golden Raspberry voor Slechtste Lied. In 2002 staat Madonna op de planken van West End in het stuk “Up for Grabs” van David Williamson.

In 2003 werkt Madonna samen met modefotograaf Steven Klein aan een tentoonstelling met de naam “X-StaTIC Pro=CeSS”. De installatie bestaat uit foto’s voor “W Magazine” en zeven videofragmenten. De tentoonstelling loopt van 28 maart tot 3 mei 2003 in New York en reist daarna de wereld rond. In april 2003 brengt Madonna het album “American Life” uit , met als hoofdthema de Amerikaanse samenleving. Het wordt de minst verkochte plaat van Madonna. Later dat jaar brengt Madonna het liedje “Hollywood” met Britney Spears, Christina Aguilera en Missy Elliot tijdens de MTV Video Music Awards. Madonna kust Spears en Christina op de mond tijdens het optreden wat voor heel wat persaandacht zorgt. In de herfst van dat jaar zingt Madonna mee met Spears op diens single “Me Against the Music”. Tijdens de kerstperiode van 2003 brengt Madonna “Remixed & Revisited” uit, een remixalbum dat rockversies bevat van liedjes van “American Life” en “Your Honesty”, een voorheen onuitgebracht liedje van tijdens de opnamesessies voor “Bedtime Stories”.

In maart 2004 spannen Madonna en Maverick een rechtszaak aan tegen Warner Music Group en Time Warner. Deze zouden miljoenen dollars verloren hebben door verkeerde managementbeslissingen en foutieve boekhouding. Als antwoord komt WMG met de beschuldiging dat Maverick een verlieslatend bedrijf is. Op 14 juni 2004 wordt de zaak opgelost wanneer Madonna’s aandelen worden gekocht. Daardoor wordt Maverick een apart bedrijf, maar Madonna blijft een apart platencontract houden met Warner. Later dat jaar gaat Madonna op tournee met de “Re-Invention World Tour” in de Verenigde Staten, Canada en Europa. Het wordt de bestverkopende tournee van 2004 die 125 miljoen dollar opbrengt. Madonna brengt ook een documentaire over de tournee uit onder de naam “I’m Going to Tell You a Secret”. In 2004 zet het blad “Rolling Stone” Madonna op nummer 36 in de lijst van “Honderd Beste Artiesten Aller Tijden”.

In januari 2005 brengt Madonna een cover van het John Lennon-lied “Imagine” tijdens een televisiebenefiet ten voordele van de slachtoffers van een tsunami. In juli 2005 treedt Madonna op in Londen tijdens het benefietconcert “Live 8“ ten voordele van de armoede. Haar interpretatie van “Like a Prayer”, “Ray of Light” en “Music” worden op de dvd van Live 8 toegevoegd. Haart tiende studioalbum “Confessions of a Dance Floor” wordt dat jaar uitgebracht. Haar album krijgt positieve kritieken. Vier singles worden uitgebracht: “Hung Up” (dat in 45 landen op nummer één belandt), “Sorry” (waarmee ze voor de twaalfde keer op nummer één komt in het Verenigd Koninkrijk waardoor ze er de vrouwelijke artieste wrodt met de meeste nummer één hits), “Get Together” (dat haar 36ste nummer één hit wordt in de Verenigde Staten) en “Jump”.

In het midden van 2006 wordt Madonna als model voor de modeketen H&M aangenomen. Een joggingpak, ontworpen door Madonna, wordt in de collectie opgenomen. Het volgende jaar wordt de kledingslijn “M”, ontworpen door Madonna, internationaal gelanceerd. Madonna’s “Confession Tour” gaat in mei 2006 van start. Ongeveer 1,2 miljoen mensen gaan naar het concert en dat zorgt voor 260,1 miljoen dollar aan inkomsten. Het gebruik van religieuze symbolen zoals het kruisbeeld en de doornenkroon tijdens “Live to Tell” zorgt voor controverse. De Russische Orthodoxe Kerk en de Federatie van Joodse Gemeenschappen roept al hun leden op om het concert te boycotten. In Düsseldorf wordt gedreigd om Madonna voor het gerecht te slepen en een protestantse bisschop beweert dat “de enige manier hoe een ouder wordende superster nog onder de aandacht kan komen is door religieuze gevoelens van een persoon te beschamen”. Volgens het Vaticaan is Madonna’s ‘kruisiging’ een aanval op de Katholieke Kerk waarop Madonna antwoordt: “Mijn optreden is noch anti-Christelijk noch heiligschennis. Het is mijn oproep aan het publiek om het mesdom aan te sporen elkaar meer te helpen en om de wereld te zien als een geheel”. In december 2006 krijgt Madonna kritiek van PETA omdat ze een bontjas van chinchilla draagt in een Londens restaurant.

Madonna is een tegenstander van de Amerikaanse president George W. Bush. Als ze het lied “I Love New York” live brengt, verandert ze de originele tekst “just go to Texas, isn’t that where golf” door “just go to Texas and you can suck George Bush’s dick!”.

Ze steunt de democratische nominatie van Wesley Clarck voor de presidentverkiezingen van 2004 met een brief naar haar fans waarin ze schrijft: “de toekomst die ik wens voor mijn kinderen is in gevaar”. Aan het einde van 2006 betuigt ze haar steun voor Hillary Clinton voor de verkiezingen van 2008. Meer recent geeft Madonna aan dat ze Al Gore zou steunen als hij zich kandidaat zou stellen voor de verkiezingen in 2008, nadat ze zijn documentaire over de globale opwarming ziet “An Unconvenient Truth”. Ze dringt er bij haar fans op aan om ook de film “Fahrenheit 9/11” te gaan bekijken.

2007 – heden: Live Nation, Hard Candy en de Sticky & Sweet Tour

In mei 2007 brengt Madonna het liedje “Hey You” (dat enkel te downloaden is) uit, in de aanloop naar Live Earth. De eerste week is het lied gratis. Ze zingt het ook tijdens het Londense Live Earth concert in juli 2007.

In oktober 2007 kondigt Madonna haar vertrek aan bij Warner Bros. Records en tekent ze een nieuw tienjarig contract voor 120 miljoen dollar met Live Nation. Ze is de eerste artiest van de nieuwe platenmaatschappij Live Nation Artists. Haar overeenkomst met Warner Bros. eindigt met een verzamelalbum dat begin 2009 wordt verwacht.

In november 2007 beweert de “New York Post” dat dierenactivisten met afschuw reageren op het feit dat Madonna haar schapen kleurt voor een fotosessie en dat ze ontzet zijn omdat ze fazantjachten organiseert op haar landgoed. In december 2007 kondigt de ‘Rock and Roll Hall of Fame’ aan dat Madonna zal worden opgenomen in 2008. Madonna regisseert ook haar eerste film “Filth and Wisdom” en ze is producer en schrijver van “I Am Because We Are”, een documentaire over de problemen van de inwoners van Malawi. Deze film wordt geregisseerd door Nathan Rissman, haar voormalige tuinman. “Filth and Wisdom” krijgt gemengde kritieken van de Britse pers. “The Times Online” beweert dat Madonna trots mag zijn op zichzelf maar “The Daily Telegraph” noet het “Madonna’s niet helemaal veelbelovende eerste poging. Ze blijft beter zangeres”. Volgens “The Guardian”: “ze kwam, ze zag en ze veroverde het grootste filmfestival ter wereld.”

In 2008 voert Madonna promotie voor haar elfde studioalbum “Hard Candy” met de “Hard Candy Promo Tour”. Haar optreden wordt door “Rolling Stone Magazine” geloofd als een “indrukwekkend voorsmaakje van haar nieuwe tournee”. Het album debuteert op de eerste plaats in de albumlijsten van het Verenigd Koninkrijk, waar Madonna al tien keer op de eerste plaats stond met een album. “Hard Candy” verkoopt 100,000 exemplaren in de Verenigde Staten tijdens de eerste dag van de release. Het debuteert op de eerste plaats op de “Billboard 200” met meer dan 280,000 verkochte exemplaren. Het album krijgt wereldwijd over het merendeel positieve kritieken hoewel sommigen het “Madonna’s poging om de urban-markt aan te boren” noemen. De eerste single van het album “4 Minutes” bereikt nummer 3 in de “U.S. Bilboard Hot 100” en nummer 1 in de “U.S. Radio & Records Pop Chart”. Met “4 Minutes” scoort Madonna haar 37ste “Bilboard Hot 100” top 10 hit waardoor ze de artiest wordt met de meeste top 10 hits in de geschiedenis van de lijst, waardoor ze Elvis Presley voorbijsteekt. In het Verenigd Koninkrijk behoudt ze haar record van de houdster van de meeste nummer-één singles voor een vrouwelijke artieste, waarbij “4 Minutes” haar 13de is. Nog twee andere singles worden van “Hard Candy” geplukt: “Give It 2 Me” en “Miles Away”.

OP 23 augustus 2008 start Madonna haar “Sticky & Sweet Tour”, haar eerste grote optreden in samenwerking met Live Nation. Het wordt de bestverdienende tournee ooit door een solo-artiest: er wordt voor 280 miljoen dollar aan kaartjes verkocht. De tournee verbreekt ook records in verschillende landen met de aantallen verkochte kaartjes. OP 30 januari 2009 wordt aangekondigd dat de tournee wordt hernomen en worden er nieuwe data aangekondigd, te beginnen met een optreden in de O2 Arena in Londen op 4 juli 2009.

“Life with My Sister Madonna”, een controversieel boek door Madonna’s broer, Christopher Ciccone” wordt uitgebracht op 14 juli 2008. Het boek debuteert op de tweede plaats van de “New York Times Best Seller List”. Madonna gaf geen toestemming om het boek uit te brengen en het zorgt voor een breuk tussen broer en zus. Liz Rosenberg, Madonna’s woordvoerster antwoordt op de vraag of het ooit nog goed komt tussen de twee: “met het boek dat wordt uitgebracht, neem ik aan dat alle kansen zijn verdwenen dat dat ooit gebeurt”.

In januari 2009 werkt Madonna samen met modefotograaf Steven Meisel voor de 2009 Louis Vuitton lente-zomer collectie. Marc Jacobs contacteert Madonna om te poseren nadat hij haar “Sticky & Sweet” tournee ziet in Parijs. “Simply Madonna: Materials of the Girl” een tentoonstelling over de grootste collectie van Madonna-films, kostuums en artefacten wordt getoond in Londen van 21 februari tot 21 maart.

Invloeden

Madonna’s katholieke achtergrond en de relatie met haar ouders zijn de invloeden voor haar album “Like a Prayer”. Het is ook een evocatie van de impact die religie had op haar carrière. Haar video voor het lied “Like a Prayer” bevat katholiek symbolisme, zoals stigmata. Tijdens de “Virgin Tour” draagt ze een rozenkrans en ze bidt een rozenkrans in de video voor “La Isla Bonita”.

Madonna refereert ook naar haar Italiaanse achtergrond in haar werk. De video voor “Like a Virgin” wordt opgenomen in Venetië, in “Open Your Heart” wordt ze beledigd in het Italiaans door haar baas en in “Ciao Italia! – Live from Italy”, de videorelease van haar “Who’s That Girl Tour” draagt ze het liedje “Papa Don’t Preach” op aan de Paus (“Papa” is het Italiaanse woord voor “Paus”).

In 1985 vertelt Madonna dat het eerste liedje ooit dat een sterke indruk op haar maakte “These Boots Are Made for Walkin’” door Nancy Sinatra is. Als jonge vrouw probeert ze haar kennis over literatuur, kunst en muziek uit te breiden en wordt ze geïnteresseerd in klassieke muziek. Haar favoriete klassieke muziek is barok en ze houdt van Mozart en Chopin omwille van hun “vrouwelijke kwaliteiten”. In 1999 beweert Madonna dat ze muzikale invloeden kreeg van Karen Carpenter, The Supremes en Led Zeppelin en de dansinvloeden van Martha Graham en Rudolf Nureyev. In een interview met “The Observer” wordt gevraagd naar haar favoriete muziekbands en noemt ze “The Raconteurs”, “The White Stripes” en “The Jett Set”.

Tijdens haar kindertijd wordt Madonna beïnvloed door actrices. Daarover zegt ze later: “Ik was dol op Carole Lombard, Judy Holliday en Marilyn Monroe. Ze waren allemaal zo grappig… ik zag mezelf in hen… mijn meisjesachtigheid, mijn kennis, mijn onschuld. Haar “Material Girl”-video herhaalt Monroe’s “Diamonds Are a Grils Best Friends”-scène uit de film “Gentlemen Prefer Blondes” en later bestudeert ze de komedies uit de jaren 1930 voor haar film “Who’s That Girl”. De video voor “Express Yourself” (uit 1989) wordt geïnspireerd door Fritz Lang’s stomme film “Metropolis”. De video voor “Vogue” recreëert de Hollywood-glamour van fotograaf Horst P. Horst en imiteert de poses van Marlene Dietrich, Carole Lombard en Rita Hayworth, terwijl de tekst verwijst naar de sterren die haar inspireerden. Onder hen Bette Davis, die door Madonna haar idool wordt genoemd samen met Louise Brooks en Dita Parlo. Madonna wordt ook beïnvloed door Andy Warhol voor haar video’s (uit 1992) voor “Erotica” en “Deeper and Deeper”. Madonna’s video voor “The Power of Good-Bye” (uit 1999) kent grote gelijkenissen met de film “Humoresque” (uit 1946) met Joan Crawford.

Madonna wordt beïnvloed door de kunstwereld in het bijzonder door Frida Kahlo. Haar muziekvideo voor “Bedtime Story” (uit 1995) bevat beelden die geïnspireerd zijn door de schilderijen van Kahlo en Ramdio Varo. Haar video voor “Hollywood” (uit 2003) is een hommage aan het werk van Guy Bourdin en leidt tot een rechtszaak aangespannen door de zoon van Bourdin omdat zijn werk wordt gebruikt zonder toestemming. Voor haar video “Open Your Heart” en de daaropvolgende “Who’s That Girl”-tournee gebruikt Madonna schilderijen van Tamara de Lempicka.

Persoonlijk leven

Huwelijken en relaties

Tijdens de late jaren 1970 heeft Madonna een relatie met Dan Gilroy met wie ze de band “Breakfast Club” vormt. In de vroege jaren 1980 heeft ze relaties met haar medewerker Stephen Gray, met de artiest Jean-Michel Basquiat en met de platenuitgever Mark Kamins en muzikant Jellybean Benitez. Tijdens de opnames voor de video voor “Material Girl” (uit 1985) knoopt Madonna een relatie aan met acteur Sean Penn en ze trouwt met hem op haar 27ste verjaardag van dat jaar. Nadat ze de scheidingspapieren tekent en weer intrekt in december 1987, gaan ze uit elkaar op oudejaarsavond van 1988 en scheiden ze in januari 1989. Over haar huwelijk met Penn zegt Madonna: “Ik was obsessief bezig met mijn carrière en niet klaar op grootmoedig te zijn in welke vorm dan ook”. Madonna begint een relatie met Warren Beatty terwijl ze met hem werkt aan de film “Dick Tracy”. Het koppel gaat uiteen in de herfst van 1990 nadat ze anderhalf jaar samen zijn.

Laat in 1990 heeft Madonna een relatie met Tony Ward, een biseksueel model en pornoacteur die ook meedoet in haar muziekvideo’s voor “Cherish” (uit 1989) en “Justify My Love” (uit 1990). Hun relatie eindigt begin 1991 en Madonna begint een acht maanden durende relatie met rapper Vanilla Ice, die ook in haar boek “Sex” terecht komt. Madonna heeft een relatie met basketbalspeler Dennis Rodman in het midden van de jaren 1990. In september 1994 ontmoet Madonna in Central Park in New York City de fitness trainer Carlos Leon. Hij wordt haar trainer en minnaar. Op 14 oktober 1996 bevalt Madonna van Lourdes Maria Ciccone Leon. Madonna heeft een relatie met Andy Bird. Hij verkoopt eind 2000 zijn verhaal over zijn achttien maanden durende relatie met Madonna. Madonna krijgt een relatie met Guy Ritchie, die ze ontmoet in 1999 op een feestje van Sting en zijn vrouw Trudy Styler. Op 11 augustus 2000 bevalt Madonna van hun zoon Rocco. Op 22 december 2000 trouwen Madonna en Ritchie in Schotland. Madonna dient de papieren om te scheiden van Ritchie in in oktober 2008. Een voorlopige scheiding wordt goedgekeurd op 21 november 2008 en wordt officieel op 2 januari 2009. Volgens Madonna scheidt ze van hem omwille van zijn “onredelijk gedrag”. Op 15 december 2008 bereikt het koppel een akkoord over hun scheiding waardoor Ritchie ongeveer 50 miljoen pond krijgt, met daarin opgenomen de waarde van hun landhuis in Engeland.

Adoptie van David Banda

In oktober 2006 reist Madonna naar Malawi om er een weeshuis te helpen bouwen, dat deel uitmaakt van het initiatief “Raising Malawi”. Op 10 oktober 2006 dient ze de adoptiepapieren in voor een jongen genaamd David Banda Mwale, geboren in 2005. Davis reist het land uit op 16 oktober. De adoptie zorgt voor publieke controverse omdat de Malawische wet voorschrijft dat adoptieouders een jaar lang in Malawi moeten wonen voor ze kunnen adopteren. Het gebeuren eindigt in een rechtszaak.

Madonna weerlegt de beschuldigingen in “The Oprah Winfrey Show”” in oktober 2006. Ze zegt dat er geen geschreven adoptiewetten zijn in Malawi die adopties door buitenlanders regelen en dat Banda een longontsteking had, genezende was van malaria en dat hij last had van tuberculose toen ze hem ontmoette. Madonna beschuldigt de media ervan dat ze onrecht aandoen aan alle wezen van Afrika door de adoptie af te keuren. Zanger en mensenrechtenactivist Bono kiest resoluut de kant van Madonna en verdedigt haar door te zeggen: “Madonna zou applaus moeten krijgen omdat ze een kind helpt uit de meest erger armoede die je je kunt voorstellen”.

Sommigen beweren dat David’s biologische vader Yohane niet begrijpt wat adoptie is en dat hij denkt dat het een soort van pleegzorg is. Hij zegt: “Deze zogenaamde mensenrechtenactivisten vallen mij elke dag lastig, bedreigen me en zegen dat ik niet weet wat ik doe”. Hij zegt ook: “Ze willen dat ik hun rechtszaak steun, iets wat ik niet kan doen omdat ik weet wat ik overeen kwam met Madonna en haar echtgenoot”. Madonna antwoordt dat Yohane haar voorstel voor financiële steun heeft afgewezen en liever adoptie heeft. De adoptie wordt goedgekeurd op 28 mei 2008. Yohane reageert tevreden maar zegt: “Ik heb misschien sommige aspecten van de wet uitgedaag.”

Kabbalah

Sinds de late jaren 1990 bestudeert Madonna de Kabbalah en is ze studente van het Kabbalah Centrum in Los Angeles. De huidige leider van het centrum is Rabbi Philip Berg en zijn vrouw Karen. Ze studeert ook samen met Rabbi Eitan Yardeni, wiens vrouw Sarah Yardeni één van Madonna’s favoriete liefdadigheidsprojecten leidt: “Spirituality for Kids”. Madonna doneert 21 miljoen dollar voor de bouw van een nieuwe Kabbalah-school voro kinderen. Israëlische rabbi’s veroordelen het lied “Isaac” van het album “Confessions on a Dance Floor” omdat ze geloven dat het een ode is aan Rabbi Isaac Luria en beweren dat de Joodse wetten verbieden om de naam van een rabbi commercieel te gebruiken. Madonna beweert dat ze het liedje heeft genoemd naar een Israëlische zanger en zegt nog: “Mijn album is zelfs nog niet uitgebracht, hoe kunnen Joodse geleerden dan weten waarover mijn liedje gaat?”. Madonna verdedigt haar Kabbalah-studies door te beweren: “het zou minder controversieel zijn als ik me aansloot bij de Nazi-partij” en dat “Kabbalah niemand kwaad doet”.

Nalatenschap

Madonna’s “Stickey & Sweet Tour” uit 2008 is de bestverdienende concerttournee ooit van een soloartiest. In het Verenigd Koninkrijk is ze de meest succesvolle zangeres in de geschiedenis van de singlelijsten en scoorde ze de meeste nummer één hits dan enig andere vrouwelijke solo-artieste. In 2008 brak ze het record van Elvis Presley als de artiest met de meeste top tien hits in de geschiedenis van de “Billboard Hot 100”. In 2007 werd ze door VH1 op de achtste plaats gezet in de lijst van “Greatest Women of Rock & Roll”. OP 10 maart 2008 werd ze opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Er zijn altijd geruchten geweest over Madonna’s relaties met andere vrouwen, waaronder Naomi Campbell en Sandra Bernhard. Haar boek “Sex” toont haar in seksuele situaties met zowel mannen en vrouwen en Madonna wordt geloofd omwille van haar inzet voor holebi’s. Madonna werd bekritiseerd door de Katholieke Kerk, vooral tijdens haar “Who’s That Girl Tour”, “Blond Ambition World Tour” en “Confessions”-tour. Volgens “The New York Times”-journalist en auteur Gay Talese heeft het te maken met de genen van Madonna: inwoners van Pacentro hebben een lange traditie van rebellie tegenover katholieken. Madonna liet haar zoon Rocco dopen in een Presbyteraanse kerk.

Madonna heeft ook de interesse van academici aangewakkerd. Interdisciplinair onderzoek en publicaties onderzoeken haar relatie met en haar plaats in de populaire cultuur, over de massa-media evenementen die ze creëert, haar aanleg om minderheidsgroepen tot iconen uit te roepen (zoals holebi’s), haar video’s… Ondertussen zijn de “Madonna Studies” een onderdeel van vele mediastudies geworden.

Op zoek naar muziek, concertvideo’s of films van Madonna?
Je vindt ze allemaal in de online winkel van Free Record Shop

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 27 december 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.