Loman, Jamai (1986)

jamaiJamai Johannes Loman (Gouda, 30 juni 1986) is een Nederlands zanger en musicalacteur. Hij was in 2003 de winnaar van het televisieprogramma “Idols”.

Loman groeide met zijn ouders en twee oudere zussen op in de stad Schoonhoven. Op de basisschool deed hij voor het eerst mee met een schoolmusical. Dat was een tamelijk groots opgezet project. Een week lang was het elke avond uitverkocht. Loman speelde hierin de rol van Harm, de hoofdpersoon in de musical “Ja zuster, nee zuster”. Het personage was een beetje vreemde badmeester uit Alphen aan den Rijn.

Lomans ‘openbare zangcarrière’ begon op de Shownight bij hem op school van het jaar 2000. Hij vertolkte met een aantal anderen het lied “Onderweg” van Abel. Zijn neef Danny zong een ander nummer. De Shownight daarop besloten de neven hun krachten te bundelen en samen een tweetal nummers ten gehore te brengen. Samen zongen en speelden ze “Have I Told You Lately” (zang: Danny, piano: Jamai) en Papa (zang: Jamai & Danny, piano: Jamai, gitaar: Danny). Inmiddels rust de organisatie van de Shownight op Lomans school voor een deel op zijn schouders.

Ook ging hij meespelen als toetsenist bij een schoolband genaamd 8CC. Het was een jazz-bandje, waarin hij toetsenist is. Ze hebben ooit eens een cd opgenomen. Daarop werd overigens niet gezongen.

Carrière

Loman’s carriere begon toen hij meedeed met het eerste seizoen van “Idols”. Hij zat samen met Jim Bakkum in de finale. Met 75 procent van alle stemmen werd Loman de winnaar.

Omdat Loman “Idols” had gewonnen, mocht hij een album opnemen. Dit album, “Jamai”, verscheen al snel en leverde een aantal hits op. Zijn debuutsingle was het nummer “Step right up”, dat een nummer 1-hit werd in Nederland. Verder was er ook het duet met Dewi: “When You Walk in the Room”. Zijn derde single, “Wango Tango”, flopte echter. Eind 2003 bevestigde Loman in het radioprogramma van Ruud de Wild de vermoedens dat hij homoseksueel is. Hij verklaarde een relatie te hebben met Boris, een van zijn dansers. Daarna had hij ruim twee jaar een relatie met Ron Link.

Bij een internationale wedstrijd tussen alle landelijke Idols, World Idol, die eind 2003 plaatsvond, eindigde Jamai als laatste, met een vernietigend oordeel van de internationale jury.

In januari 2004 maakte Loman zijn musicaldebuut. Hij vertolkte de rol van Jonathan in de musical “Doornroosje” in het Efteling-theater.

In het seizoen 2004/2005 stond hij samen met onder andere Jos Brink en Willeke Alberti in de musical “Hello Dolly”. Loman speelde daar de winkelbediende Barnaby Tucker. Daarvoor won hij in 2005 een John Kraaijkamp Musical Award voor Aanstormend Talent.

In 2005 nam Loman de rol van Simon Zealotus op zich in de musical “Jesus Christ Superstar”. Zijn medespelers waren onder andere Dieter Troubleyn als Jezus, Martin van der Starre als Judas en Casey Francisco als Maria Magdalena. Voor deze rol kreeg hij een nominatie voor een John Kraaijkamp Musical Award in de categorie ‘Beste bijrol’.

In 2006 heeft Loman nog vaak de rol van Simon vertolkt, maar er kwam een eind aan “Jesus Christ Superstar”. In seizoen 2006/2007 was Loman alternate van Danny Yanga, die de rol van Vogelverschrikker speelde in “The Wiz”. Tevens speelde hij ook afwisselend met Jim de Groot de rol van “The Wiz”.

Op 28 december 2006 werd in De Telegraaf bekend gemaakt dat Loman de rol van Marius zou krijgen in “Les Misérables” op West End, Londen. Vervolgens werd op 24 januari 2007 in RTL Boulevard gemeld dat Loman dit toch niet zou doen.

Loman speelde in 2008 in de Nederlandse versie van “Les Misérables” de rol van Marius. Hij won met deze rol tevens de John Kraaijkamp Musical Award in de categorie ‘Beste bijrol’.

In september en oktober 2009 speelde Loman de rol van Bobby Goud in de M-lab productie “Urinetown”. Hij speelde hierin samen met Suzan Seegers en René van Kooten.

Vanaf oktober 2009 tourde hij samen met Stanley Burleson, Casey Fransisco en Chantal Janzen door het land met de Disney’s Musical Sing-a-Long.

Sinds februari 2010 is hij te zien als Joseph in de musical “Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat” in het Beatrix Theater in Utrecht. Hij zal de rol geregeld overnemen van Freek Bartels.

Vanaf oktober 2010 zal hij opnieuw in de musical “Urinetown” te zien zijn in de rol van Bobby Goud. De productie zal ditmaal door het hele land reizen.

Televisie

 • Loman heeft vanaf oktober 2006 tot mei 2007 bij kinderzender Jetix samen met Nicolette van Dam Jetix Max gepresenteerd. In het nieuwe seizoen is Loman vervangen door Joey van der Velden.
 • In het najaar van 2007 was Loman te zien als deelnemer aan het programma Ranking The Stars bij BNN.
 • Op 4 oktober 2008 was hij te gast in het humoristische programma Wie ben ik?.
 • In het jaar 2009 won Loman het vierde seizoen van Dancing with the Stars, waarin hij danste met Gwyneth van Rijn.
 • In 2009 was Loman co-presentator van het programma Waar is Elvis?!, een Nederlands televisieamusementprogramma dat op zoek ging naar de grootste Elvis-kunner en -kenner van Nederland. Hij presenteerde het programma samen met Gordon.
 • In de zomer van 2009 & 2010 maakt Loman deel uit van het presentatieteam van het RTL 4-programma Ik kom bij je eten.
Vertel anderen over dit artikel :
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter
 • E-mail this story to a friend!
 • Netvibes
 • NuJIJ
 • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.