Minnelli, Liza (1946)

liza-minnelliLiza Minnelli is een zangeres, danseres, actrice, toneelspeelster en nog vaker het onderwerp in de roddelbladen. Ze is de dochter van holebi-icoon Judy Garland en de homoseksuele filmregisseur Vincente Minnelli, en het petekind van Ira Gershwin. Voor het grote publiek is ze het best bekend als de vriendin en vrouw van Dudley Moore in “Arthur” en “Arthur 2: On the rocks”.

Liza werd geboren op 12 mei 1946. Haar ouders gaven haar de naam “Liza” naar het lied “Liza, All The Clouds´ll Roll Away” van Ira Gershwin. Ze bracht haar jeugd door op het toneel en in de MGM-studio´s, waar haar ouders werkten. Ze maakte haar filmdebuut toen ze twee jaar oud was, in “In The Good Old Summertime”, een musical met haar moeder. “Ik herinner mij hoe ze mij aankleedden voor die rol”, zegt ze jaren later. “Ik zat bij mijn moeder op schoot. Ik werd helemaal opgetut en mijn vader nam foto´s terwijl mijn moeder zat te lachen. En ik kan mij herinneren dat ik toen dacht dat er iets mis was met mijn outfit. Ik was toen een zeer braaf klein meisje en we hadden een zeer braaf gezin, dus ik ging naar mijn moeder en fluisterde in haar oor dat men was vergeten om mij een onderbroek aan te doen. Ik was boos en ze vertelden me dat ze er één gingen halen voor mij. Maar voor ik de onderbroek kon aandoen, riep iemand “Roll ´em” en Van Johnson tilde mij op met zijn hand op mijn achterste. Je moet mij zien in die scène, ik voelde mij héél erg slecht op mijn gemak. Maar daarna kon ik de onderbroek toch aandoen en voelde ik me terug ok.”

Ze was vijf toen haar vader en moeder scheidden in 1951 en tijdens de rest van haar jeugd werd ze steeds van de één naar de andere ouder gestuurd. In 1952 trouwde haar moeder met Sid Luft en Liza kreeg een halfzus: Lorna Luft en een halfbroer: Joey Luft. Ze was achttien toen haar tante (de zus van haar moeder) zelfmoord pleegde en 23 toen haar moeder een overdosis barbituraten nam.

Op haar zestiende verhuisde Liza van Los Angeles naar New York en vocht ze voor een plaats in de showbusiness. Haar eerste succes kende ze met haar rol in het stuk “Best Foot Forward”. Het stuk liep zeven maanden lang in 1963. Een jaar later nodigde haar moeder Liza uit om samen op te treden in Londen en hun album “Live at the Londen Palladium” is één van de beste muziekopnames ooit. Deze show was onmiddellijk uitverkocht en er werd een tweede datum toegevoegd. Liza´s optreden in Londen was een ontzettend groot keerpunt in zowel haar carrière als die van haar moeder. Het publiek was dol op Liza en Judy Garland besefte dat Liza nu een volwassene was met een eigen carrière.

Liza maakte haar Broadway-debuut toen ze negentien was, in “Flora, The Red Menace” en ze won een Tony voor haar vertolking. Ze was de jongste actrice ooit die een Tony won. Later was ze nog op Broadway te zien in “Chicago” en “Victor/Victoria”, waar ze een zieke Julie Andrews verving. Ze verzamelde drie Tony´s, waaronder een speciale prijs in 1974 omdat ze “glans in het Broadway-seizoen” bracht.

In 1969 werd Liza genomineerd voor een Oscar voor haar rol in de film “The Sterile Cuckoo”. Ze won een Oscar in 1972 als beste actrice voor haar rol als Sally Bowles in “Cabaret”. (Sally Bowles is een seksueel bevrijde zangeres met groene vingernagels die optreedt in de zedenloze Berlijnse nachtclub “Kit Kat Klub”.) In 1973 ontving Liza een Emmy voor de special “Liza with a Z”. Ze is trouwens de enige Oscar-winnares van wie de ouders ook beiden een Oscar wonnen.

Liza wordt ook beschouwd als één van de meest vreemde beroemdheden van de wereld. Ze maakte deel uit van de bende rond Andy Warhol, was een vaste gaste van de disco “Studio 54″, gebruikte cocaïne en andere drugs en jarenlang was ze verslaafd aan alcohol.

Het was haar moeder die haar in Londen aan de liedjesschrijver Peter Allen voorstelde. Hij werd haar eerste echtgenoot. Het was een publiek geheim dat Peter homo was en hij bracht hun huwelijksnacht zelfs door met zijn vriendje in plaats van met Liza. Uiteindelijk scheidden Liza en Peter, maar ze bleven vrienden tot aan zijn dood (hij stierf aan aids).

Haar tweede echtgenoot, de filmregisseur Jack Haley Jr., was de zoon van de acteur die de Tinnen Man speelde in “The Wizard of Oz” (met haar moeder). Haar derde echtgenoot was de beeldhouwer Mark Gero, wiens vader haar toneelmeester op Broadway was tijdens haar beginjaren. Haar vierde echtgenoot, de concertproducer David Gest, verzamelde alles van Judy Garland. Michael Jackson en zijn broer Tito waren getuigen tijdens hun bruiloft. Volgens Elton John was David homo. Toen men aan Elton vroeg wat het beste huwelijkscadeau voor Liza zou zijn, antwoordde hij laconiek: “Een heteroseksuele echtgenoot.” Liza reageerde op deze uitlatingen met: “Ik ken vele ex-vriendinnen van mijn echtgenoot en we zijn het allemaal eens dat alle vrouwen veel gelukkiger zouden zijn als hun mannen net zoals David zouden zijn. Een week nadat we elkaar voor het eerst ontmoetten, zijn we al gaan samenwonen. Dat zegt genoeg.”

Toen David en Liza getrouwd waren, had de Amerikaanse televisiezender VH1 het plan om een realityshow te maken over hen, maar de show werd opgedoekt voor deze kon worden debuteren op het scherm. Volgens de advocaat van VH1 ging het gedrag van David voorbij “aan de grenzen van wat aanvaard wordt van de excentriekelingen uit de showbusiness”. David wou dat VH1 hem een volledige garderobe cadeau gaf, wilde niet dat de medewerkers aan de show op zijn stoelen zaten en liet vaak de opnames stilleggen omdat hij er naar eigen zeggen “niet op z´n best” uitzag.

Het huwelijk tussen Liza en David bleef niet duren en eindigde in een vechtscheiding. David beschuldigde Liza ervan dat ze hem had geslagen tijdens hun huwelijk en zij zei dat hij twee miljoen dollar van haar had gestolen.

In 2002 werd Liza voor het gerecht gesleurd door Lee Anderson Minnelli, de weduwe van Vincente Minnelli, voor een zaak van oudermisbruik, omdat Liza weigerde om het onderhoud aan het huis van haar stiefmoeder te betalen.

In 2004 diende M´hammed Soumaya, haar voormalige bodyguard en chauffeur, klacht in tegen haar omdat ze hem tot seks zou hebben gedwongen. Hij zei ook dat Liza hem regelmatig had geslagen. Ook duiken er regelmatig geruchten op dat Liza biseksueel zou zijn.

Liza heeft ondertussen ten minste twee valse heupen gekregen, werd aan haar stembanden geopereerd en ging verschillende keren onder het mes voor haar knieën.

Ondertussen speelt Liza een gesmaakte bijrol als de tweede Lucille in de succesvolle Amerikaanse sitcom “Arrested Development”.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 05 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags :

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.