Kerrigan, Warren J. (1879 – 1947)

warren-kerriganGeorge Jack Warren Kerrigan (25 juli 1879 – 9 juni 1947) was een Ameriaanse stomme filmacteur en filmregisseur. Hij had een brede borst, zwart krulhaar en grijze ogen.

Kerrigan werd geboren in Louisville, Kentucky. Tijdens zijn tienerjaren werkte hij in een warenhuis tot hij de kans kreeg om op te treden in een vaudeville. Hij bleef acteren bij rondtrekkende toneelgezelschappen hoewel hij zijn acteercarrière ook eventjes bevroor om naar de University of Illinois te gaan.

Toen hij dertig was, had hij al in enkele films gespeeld voor Essanay Studios. Een contract met de American Film Corporation zorgde er voor dat hij hoofdrollen kreeg. Tot 1924 speelde hij in meer dan 300 films: westerns, lichte komedies, melodrama’s en historische films. In 1913 werd hij door de lezers van ‘Photoplay’ verkozen tot meest geliefde ster.

In mei 1917 was Kerrigan aan het einde van een vier maanden lang durende tournee die hem doorheen gans Amerika en Canada had gebracht. Tijdens één van zijn laatste optredens van deze tournee vroeg een reporter van ‘The Denver Times” aan Kerrigan of hij zou deelnemen aan de oorlog. Kerrigan antwoordde: “Ik ga niet naar de oorlog. Ik zal natuurlijk wel gaan als mijn land mij nodig heeft, maar ik dat ze eerst die mannen moeten nemen die niets waard zijn of die mannen die lager werk uitvoeren. Acteurs, muzikanten, schrijvers, artiesten – zou het niet jammer zijn als die mensen worden opgeofferd – brengen schoonheid in de wereld”.

Deze uitspraak van Kerrigan werd door allerlei kranten in Amerika overgenomen. Zijn fans waren geschokt en zijn populariteit daalde enorm.

Echter, toen regisseur James Cruze hem castte voor een hoofdrol in “The Covered Wagon” (1923), scheerde Kerrigan terug hoge toppen. In de lente van 1924, toen John Barrymore het liet afweten, kreeg Kerrigan de hoofdrol in “Captain Blood”. De film kende matig succes, critici waren er lauw over en Kerrigan kreeg steeds minder en kleinere rollen aangeboden.

Persoonlijk leven

Kerrigan was in het grootste geheim homoseksueel en woonde samen met zijn moeder in Hollywood. Zijn moeder was een vaste waarde in zijn carrière en beantwoordde vaak zelf de vragen die reporters aan haar zoon vroegen.

Kerrigan was populair bij vrouwen omwille van zijn verfijnde manieren en zijn moederliefde. Men beschouwde hem als een verstokte vrijgezel. Hij trouwde nooit en leefde bijna veertig jaar samen met zijn geliefde James Vincent (zijn zogenaamde secretaris, die een eigen kamer had in het huis van Kerrigan en zijn moeder).

Op 9 juni 1947 overleed Kerrigan aan longontsteking op zijn 67ste. Hij ligt begraven in Forest Lawn Memorial Park in Los Angeles.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.