Kelly, Orry (1897-1964)

orry-kellyOrry Kelly was de professionele naam van John Orry Kelly, een vooraanstaande kostuumontwerper in Hollywood.

Orry Kelly werd geboren in Kiama, New South Wales in Australië. Hij groeide er op, studeerde kunst. Later werd hij hulpjongen bij een kleermaker en een etalagist in Sydney.

Omdat hij acteur wou worden reisde hij begin de jaren 1920 met de boot naar New York. Als openlijk homoseksuele artiest deelde hij er een appartement met Charlie Spangles, de ster van een travestie-nachtclub” en met de 17-jarige Archie Leach (later bekend als Cary Grant). Omdat het hem niet lukte om als acteur een rol te versieren, begon hij muurschilderijen aan te brengen in nachtclubs. Daardoor kreeg hij een job bij de Fox East Coast studio’s om er filmtitels te illustreren. Hij ontwierp ook kostuums en decors voor allerlei theaterstukken.

In 1932 ging hij naar Hollywood en ging hij aan de slag bij de grote filmstudio’s (Warner Brothers, Universal, RKO, 20th Century Fox en MGM). Hij ontwierp er filmkledij voor de grootste actrices uit die tijd, waaronder Bette Davis, Olivia DeHavilland, Katherine Hepburn, Ava Gardner, Ann Sheridan en Merle Oberon.

Hij werkte aan vele films die nu als klassiekers worden beschouwd. Deze films zijn o.a. “42nd Street”, “The Maltese Falcon”, “Casablanca”, “Arsenic and Old Lace”, “Harvey”, “Oklahoma!”, “Auntie Mamie” en “Irma La Douce”.

Hij won drie Oscars voor het ontwerpen van kostuums (voor “An American in Paris”, “Cole Porter’s Les Girls” en “Some Like It Hot”) en werd genomineerd voor een vierde (voor “Gypsy”).

Hij stierf tijdens het werken aan de film “Kiss Me, Stupid”, en ligt begraven in het Forrest Lawn Memorial Park. Toen hem ooit werd gevraagd om zijn carrière in één zin te beschrijven, zei hij: “De hel zit vol met mooie vrouwen zonder spiegels

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.