Kerouac, Jack (1922-1969)

jack-kerouacJack Kerouac, geboren als Jean-Louis Kerouac in Lowell, Massachusetts op 12 maart 1922 was het derde kind van een Frans-Canadees arbeidersgezin. Jack sprak geen Engels voor hij op zijn zesde naar een parochiale school ging. Het Frans-Canadese dialect “Joual” was zijn moedertaal. In 1926 stierf Jacks oudere broer Gerard aan reumatische koorts. De dood van Gerard had een enorme invloed op de jonge Jack. Hij zou zijn hele leven op zoek gaan naar de bedoeling van het leven en de dood, en dit werd ook het hoofdthema in zijn schrijfsels.

Jack verhuisde naar New York City in 1939 waar hij een jaar naar de “Horace Mann Prep School” ging voor hij naar de “Columbia University” ging dankzij een football-beurs. In 1942 trad Jack in dienst bij de marine en ging hij naar Groenland. Hij meldde zich daarna aan bij de U.S. Navy maar werd er ontslagen op grond van psychische problemen.

De eerste vrouw van Jack, Edie Parker, liet hem kennismaken met Allen Gingsberg en William Burroughs in 1944. In 1946 kwam ook Neal Cassady in hun groep terecht en dit zou de kern worden van de “Beat Generation”. Samen met Neal Cassady ging Jack op weg. Samen creëerden ze de levensstijl die het model zou worden voor de “Beat way of life”. Hierbij werd elke vorm van verantwoordelijkheid uit de weg gegaan en werd op zoek gegaan naar een diepere spiritualiteit.

In 1950, een jaar nadat zijn huwelijk met Edie werd geannuleerd, trouwde Jack met Joan Haverty. Na zeven maanden huwelijk, verliet hij haar toen ze aankondigde dat ze zwanger was. Op 16 februari 1952 schonk Joan het leven aan een dochter, Jan, die door Jack nooit erkend werd. Jack Kerouac stierf in 1969 aan de gevolgen van alcoholisme.

Jack slaagde er niet in om lange relaties met mannen en vrouwen te onderhouden, bewijs hiervan zijn korte huwelijken en zijn ongedwongen houding naar zijn minnaars (waaronder Allen Ginsberg, William Burroughs, Alan Ansen en Gore Vidal).

Jack voelde zich ongemakkelijk bij zijn homoseksualiteit waardoor hij nooit over zijn eigen homoseksuele ervaringen schreef in zijn boeken. Bijvoorbeeld, in “The Subterraneans” (uit 1958) verandert hij zijn eigen affaire met Gore Vidal naar een platonische nacht in een hotelkamer.

Jack Kerouac is het meest bekend omwille van zijn roman “On The Road” uit 1957, die hij in drie weken schreef, waarbij hij een schrijfstijl gebruikte die hij “spontane proza” noemde. In 1958, in “Essentials of Spontaneous Prose”, vergeleek Jack zijn stijl met die van een jazzmuzikant. Jack vond dat hij dichter bij zijn publiek stond als hij spontaan en improviserend werkte.

Tussen de publicatie van zijn eerste roman “The Town and The City” (uit 1950) en “On The Road” werkte Jack aan de manuscripten voor acht romans en aan twee poëziebundels. Hij zag zijn romans als één samenhangend verhaal (naar het model van “La Comédie Humaine” van Balzac) onder de titel “Legend of Dulouz”. (Dulouz is de fictieve naam die hij zichzelf gaf).

Hoewel hij het best bekend is voor zijn romans over de Beat-generatie, waren zijn boeken zoals “Visions of Cody” (uit 1972), “Book of Dreams” (uit 1961) en “Old Angel Midnight” (uit 1959) inspiratiebronnen voor andere schrijvers omwille van hun inventiviteit en uniek gebruik van klanken.
Jack Kerouac was ook één van de eerste Amerikaanse schrijvers die Boeddhisme en filosofie in zijn boeken gebruikte. De invloed van het Boeddhisme is prominent aanwezig “The Dharma Burns” (uit 1958), “Tristessa” (uit 1960) en “Visions of Gerard” (uit 1963). In 1956, op vraag van Gary Snyder, schreef Jack zijn eerste en enige gepubliceerde soetra, “The Scripture of the Golden Eternity” (uit 1960).

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 05 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags :

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.