Jabara, Paul (1948-1992)

paul-jabaraPaul Jabara was een Amerikaanse acteur en liedjesschrijver. Hij werd geboren in Brooklyn, New York op 31 januari 148 als de oudste zoon van Olga en Sam Jabara. Na hem kwamen er nog twee dochters: Delores en Claudette. Zelfs als kleine jongen hielde Paul van muziek en hij entertainde zijn famieie en hun vrienden met liedjes van zodra hij kon praten.

Paul Jabara begon zijn carrière als tienermodel voor tijdschriften en hij was ook te zien in reclamefilmpjes. Als tiener deed hij auditie voor een rol in “The Sound of Music”, hij kreeg de rol maar zijn ouders gingen er niet mee akkoord dat hij naar Salzburg zou gaan en de rol ging naar een ander kindsterretje.

Hij is echter het meest bekend geworden voor het schrijven van het Donna Summer-liedje “Last Dance” (uit 1978) en het Barbra Streisand-nummer “The Main Event/Fight” (uit 1979). Verder scheef hij ook “Work That Body” voor Diana Ross en “Two Lovers” voor Julio Iglesias. Paul speelde ook de rol van Carl, de bijziende disco-nerd in de film “Thank God It’s Friday”. (uit 1978).

Later schreef hij het Streisand&Summer-duet “No More Tears”, dat een grote nummer één hit werd. Hij schreef ook mee aan de Weather Girls-hit “It’s Raining Men”, samen met Paul Shaffer.

Als zanger scoorde Paul Jabbara succes met zijn eigen composities op verschillende platen. Zijn plaat “Shut Out” bevatte het nummer “Dance” en een disco-versie van “Yankee Doodle Dandy”. Hoogtepunten op zijn tweede plaat “Keeping Tim” waren zijn eigen versie van “Last Dance” en “Something’s Missing In My Life”, een duet met Donna Summer. De (lange) medley “Disco Wedding/Honeymoon in Puerto Rico/Disco Divorce” staat op zijn derde album.

Als acteur maakte Paul Jabara zijn debuut op Broadway in de originele cast van “Hair”. Hij creëerde de rol van Koning Herodus in de originele Londense productie van “Jesus Christ Superstar” en kreeg met “Herod’s Song” telkens een staande ovatie. Daarom wou Robert Stigwood hem de hoofdrol in de Engelse productie “Joseph and the Technicolor Dreamcoat” geven. Maar Britse acteursgilde wou niet dat die rol naar een Amerikaanse acteur ging, waardoor Paul de rol niet kreeg. Als protest hierop ketende Paul zichzelf vast aan de ambtswoning van de Britse premier, een actie waarmee hij in heel veel kranten kwam. Paul was ook te zien in “The Rocky Horror Show” in Los Angeles.

Paul Jabara was ook te zien in veel films, waaronder “Midnight Cowboy”, “The Lords of Flatbush”, “The Day of the Locust”, “Medea”, “Light Sleeper”, “The Ski Bum”, “Les Patterson Saves the World”, “Honky Tonk Freeway”, “Star 80”, “Legal Eagles”, en “Thank God It’s Friday”. Verder werkte hij ook vaak voor televisie.

Vrienden van Paul herinneren hem omdat hij hen altijd entertainde met hoogtepunten uit zijn laatste project. Hij was altijd en overal een one-man show en vond het prachtig wanneer hij kon optreden.

In 1991 werd bij Paul aids geconstateerd. Paul Jabara zou één van de oprichters van het Rode Lint-project zijn. Hij stierf in Los Angeles, Californië op 44-jarige leeftijd op 29 september 1992. Hij ligt begraven op het Greenwood Cemetery in Brooklyn, New York.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.