J. Edgar Hoover (1895-1972)

j-edgar-hooverHoewel hij nooit verkozen werd in een regeringsambt, bezat J. Edgar Hoover gedurende bijna vijftig jaar toch enorm veel politieke macht in de regering van de Verenigde Staten, en doorheen acht presidentschappen, als hoofd van het “Federal Bureau of Investigation”. Onder zijn leiding evolueerde het Bureau van een zwak en incapabel geheel van politiek aangestelden naar één van de meest efficiënte politieke agentschappen ter wereld.

Het evolueerde ook naar een geheime detectivepolitie die vaak illegale middelen hanteerde om schadelijke informatie te verzamelen, niet alleen over criminelen en politieke dissidenten, maar ook over politieke leiders. Hoewel Hoover altijd in de frontlinie stond bij regeringspogingen om homoseksuele bevrijdingsbewegingen te bestoken, toch deden zijn hele loopbaan lang geruchten de ronde dat hijzelf homoseksueel was.

Hoover betrad de overheidsdienst op een natuurlijke manier. Hij werd geboren op nieuwjaarsdag 1895 in Washington D. C. in een bourgeois familie die in haar verleden ook voor de federale regering werkzaam was. Zijn grootvader, vader, oom, en broer hadden overheidsbetrekkingen, en dus nadat hij zijn bachelor en master in rechten aan de George Washington Universiteit behaalde, was het bijna logisch voor Hoover om ook voor de overheid te gaan werken.

Hij had zijn eerste job bij de “Library of Congress” (nationale bibliotheek), waar hij zijn al zeer georganiseerde aard verder kon aanscherpen, en hij zich archiefsystemen aanleerde waar hij later nuttig gebruik van zou maken.

Hij was een toegewijde zoon, en naarmate de Eerste Wereldoorlog naderde, zocht hij naar manieren om te vermijden dat hij tot de militaire dienst opgeroepen zou worden, waardoor hij zijn ouder wordende ouders alleen zou moeten achterlaten. Zijn oom, die voor het Ministerie van Justitie werkte, kwam met een oplossing voor de dag – een job bij justitie, waardoor hij vrijgesteld zou worden van de dienstplicht.

Hoover startte bij het Ministerie van Justitie als klerk, maar maakte al snel promotie op grond van zijn doeltreffendheid en zijn krachtig optreden tegen communisten en radicalen tijdens de jaren 1910 en 1920. Hij stond aan het hoofd van de deportatie van buitenlandse radicalen tijdens de grote stakingsgolf van 1919.

In 1924 werd hij aangewezen als hoofd van het “Bureau of Investigation” van het Ministerie van Justitie (in 1935 omgedoopt tot “Federal Bureau of Investigation”). Hoover ging onmiddellijk over tot het verscherpen van het zwak functionerende Bureau, door een einde te stellen aan het systeem van politieke benoemingen, en al de bestaande agenten te ontslaan of te herscholen. Er werden nieuwe agenten aangeworven en gepromoveerd op basis van verdiensten en een strikte beschouwing van de behaalde resultaten. Hij gebruikte zijn bibliotheekervaring om verslagen en dossiers te reorganiseren, en hij begon met het verzamelen van zijn bekende “geheime dossiers”- vertrouwelijke informatie, die vaak op illegale wijze verkregen werd, die hij bewaarde om eventueel te gebruiken tegen hen die een bedreiging zouden vormen tegen zijn macht of ambt.

Hoover werd al snel bekend alsook gevreesd voor zijn ijverige veldtochten tegen criminele en “revolutionaire” groepen zoals de Communistische Partij of de “Ku Klux Klan”. Tijdens de periode van de prohibitie, spoorden zijn FBI agenten vele vooraanstaande gangsters op en namen hen te pakken, zoals bijvoorbeeld Al Capone en John Dillinger.

Tijdens de jaren 1950 nam hij ten volle deel aan de McCarthy heksenjachten, waarbij hij geestdriftig communisten en sympathisanten opspoorde.

Naast deze campagne tegen communistische sympathisanten, voerde hij ook een kwellingscampagne gericht tegen de nieuwe “homofiele” groeperingen zoals “the Mattachine Society”, die opkwam tegen de mishandeling van holebi’s. FBI agenten namen foto’s en noteerden nummerplaten tijdens betogingen en infiltreerden in vergaderingen en conferenties van de beginnende homofiele groeperingen.

Velen geloven dat Hoover zich deze antihomoseksuele houding aanmat om zo zijn eigen homoseksualiteit te verbergen. Hoewel hij het voortdurend (en op gewelddadige wijze) ontkende, achtervolgden de geruchten over zijn seksualiteit hem toch doorheen zijn hele carrière. Bijvoorbeeld, een interne FBI memo uit 1943 maakte melding van beweringen dat de directeur homoseksueel zou zijn.

Hoovers’ levensstijl beantwoordde aan vele homoseksuele stereotypes: hij was steeds opgedirkt en ging goed gekleed; hij stond bekend voor zijn witte linnen pakken en zijden zakdoeken, zijn antiekverzamelingen; hij leefde samen met zijn moeder tot dienst dood toen hij 42 jaar oud was. Het is nooit geweten of hij ooit ook maar één afspraakje met een vrouw had, terwijl hij wel verschillende intieme relaties met mannen had, namelijk een veertig jaar durende relatie met de knappe Clyde Tolson, zijn nummer twee bij de FBI.

Hoover en Tolson reden samen naar het werk, aten bijna dagelijks samen ‘s middags en ‘s avonds, en gingen samen op vakantie. Vele observeerders beschreven hun relatie als een huwelijksverbond. Hoewel sommige commentatoren geloven dat Hoovers’ strikte moraliteit en strenge religieuze overtuigingen hem het niet zouden toegelaten hebben een lichamelijke relatie met een man te hebben, toch werden de geruchten over zijn homoseksualiteit versterkt door de verschijning, na zijn dood, van foto’s van Hoover en Tolson op een travestiefeestje; foto’s die naar verluidt chantagefoto’s van de maffia waren.

Als Hoover en Tolson effectief homoseksueel waren, wat steeds meer en meer het geval lijkt te zijn, dan staat dit in scherp contrast met hun rol als vervolgers van de homoseksualiteit tijdens de oorlog tegen de homoseksualiteit in het McCarthy tijdperk.

Hoover bleef in dienst van de FBI tot zijn dood ten gevolge van een hartaanval op 2 mei 1972.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 06 oktober 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.