Head, Edith (1897-1981)

edith-headEdith Head was een Amerikaanse kledingontwerpster die met haar lange carrière in Hollywood meer Oscars verzamelde dan welke vrouw dan ook. Edith Head werd geboren als Edith Claire Posener in San Bernardino, California. Ze was de dochter van Max Posener en Anna E. Levy. Het is niet bekend of haar ouders met elkaar getrouwd waren, maar in 1901 trouwde haar moeder met Frank Spare en ging Edith door het leven als zijn kind. Hoewel haar biologische ouders Joden waren beweerde Edith later dat ze katholiek was.

Ze studeerde af aan de universiteit in 1919 en werd onderwijzeres Frans en kunst in een meisjesschool in La Jolla in Californië. Op 25 juli 1923 trouwde ze met Charles Head, van wie ze scheidde in 1936. Zonder enige ervaring reageerde Edith op een vacature van de Paramount Studio´s om te werken op de kostuumafdeling. Ze leende enkele ontwerpen van iemand en deed uitschijnen dat ze van haarzelf waren. Ze begon kostuums te ontwerpen voor stomme films en tegen de jaren 1930 was zij én van de belangrijkste ontwerpsters bij Paramount. Ze werkte vierenveertig jaar lang voor Paramount en stapte op 27 maart 1967 over naar Universal Pictures.

Ze trouwde met de decorontwerper Wian Ihnen “Bill” op 8 september 1940. Hun huwelijk hield stand tot aan zijn dood in 1978.

Edith Head speelt zichzelf in de episode “Requiem for a Falling Star” van de serie “Columbo” aan de zijde van haar goede vriendin Anne Baxter.

De carrière van Edith Head

Tijdens haar lange carrière werd Edith Head genomineerd voor 35 Oscars en won ze acht keer. Daarmee is ze de enige vrouw die ooit zoveel Oscars won. Ze was verantwoordelijk voor enkele van de best bekende modebeelden uit Hollywood. Haar ontwerpen werden gedragen door de meest glamoureuze en bekendste actrices in films die door miljoenen mensen werden gezien. Haar invloed op de mode was ontzettend groot, vooral toen ze vanaf de jaren 1950 regelmatig op televisie was te zien en boeken over mode begon te schrijven.

Edith stond bekend om haar mannelijke recht-door-zee aanpak en haar assertieve – soms agressieve – manier van werken. Ondanks haar eigen prestaties had ze ook de reputatie om verdiensten van anderen op haar eigen naam te zetten, maar in die tijd was dat heel gewoon voor het hoofd van een filmafdeling. In privé-omgang was ze een lieve gastvrouw die beroemd was omwille van haar fantastische feestjes in haar Spaans landhuis.

Haar laatste filmproject, die pas na haar dood verscheen, was de zwart-witkomedie “Dead Men Don´t Wear Plaid” met Steve Martin en Carl Reiner, waarvoor ze heel accuraat de mode uit de jaren 1940 hercreëerde.

Edith Head als mens

Haar leven lang waren er geruchten dat Edith Head een lesbienne was. Ook haar obsessieve fascinatie voor Greta Garbo wakkerde die geruchten aan. In een interview bleef ze op de vlakte en ontkende noch bevestigde ze haar voorliefde voor vrouwen. Actrice Elsa Lanchester, zelf openlijk een lesbienne, wond er later geen doekjes om dat Edith wel degelijk een lesbienne was.

Edith Head was zeer op haar privé gesteld. Dit kenmerk wordt geïllustreerd door de donkere zonnebril die ze altijd droeg. Eerst waren de glazen blauw, want door blauw glas kijken was in de tijd van zwart-witfilms een truc van ontwerpers om te zien hoe een kleur er zou uitzien op foto. Maar later werden de glazen grijs en met de jaren steeds donkerder. Haar zonnebril en haar onveranderlijke haarstijl – een platte pony met een chignon op het achterhoofd – hielpen haar om haar echte leeftijd te maskeren.

Edith was haar leven lang bevriend met de actrice Anne Baxter. Bij de dood van Edith Head erfde Melissa Galt, de dochter van Anne, haar uitzonderlijke juwelencollectie. Andere erfgenamen waren Roddy McDowall en Elizabeth Taylor die haar kunstverzameling kregen.

Het personage van de fictieve kostuumontwerpster voor superhelden Edna Mode uit de animatiefilm “The Incredibles” (uit 2004) is een kleurrijke karikatuur van Edith Head. Edna Mode heeft mannelijke trekjes, een assertief karakter, draagt een grote ronde bril en een Edith Head-kapsel.

De dood van Edith Head

Edith Head stierf op 24 oktober 1981 aan een zeldzame ziekte van het beenmerg op haar 83ste. Ze kreeg een ster op de Hollywood Walk of Fame op 6504 Hollywood Blvd.

Uitspraken van Edith Head

  • “Ik heb ontwerpen gemaakt voor films die ik nog nooit heb gezien.”
  • “Ik heb nog geen enkele niet-verwende filmster ontmoet, behalve Lassie.”
Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 04 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags :

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.