Hansen, Joseph (1923 – 2004)

joseph-hansenJoseph Hansen (19 juli 1923 – 24 november 2004) was een Amerikaanse misdaadschrijver en dichter. Hij is het best bekend voor zijn romanserie met de homoseksuele privédetective Dave Brandstetter.

Hansen werd geboren in 1923 in Aberdeen, South Dakota en groeide op in Minneapolis, Minnesota en Altadena, California.

Hoewel hij bijna 40 boeken publiceerde, wordt Hansen het best herinnerd voor zijn grensverleggende serie misdaadromans over Dave Brandstetter. Deze openlijk homoseksuele privédetective belichaamt – niettegenstaande zijn geaardheid – de harde, doortastende persoonlijkheid van de klassieke detective. Zijn eerste avontuur “Fadeout” werd gepubliceerd in 1970 en de volgende eenentwintig jaren verschenen er nog 11 verhalen in de serie: “Death Claims” (1973), “Troublemaker” (1975), “The Man Everybody Was Afraid Of” (1978), “Skinflick” (1979), “Gravedigger” (1982), “Nightwork”, (1984), “The Little Dog Laughed” (1986), “Early Graves” (1987), “Obedience” (1988), “The Boy Who Was Buried This Morning” (1990) en “A Country of Old Men” (1991). No Exit Books, een Britse uitgeverij, bracht een omnibus uit “The Complete Brandstetter”, in 2007.

Hansen publiceerde zijn eerste werk, een gedicht, in ‘The New Yorker’ in 1952. Hij publiceerde nog gedichten in andere magazines, zong kort in een folkgroep en had verschillende tijdelijke jobs in boekhandels en bij magazines.

Aan het begin van zijn carrière als schrijver, schreef hij onder de pseudoniemen James Colton en James Coulton. Onder die namen publiceerde hij romans zoals “Strange Marriage” en “Known Homosexual”. Hij schreef ook twee gothic novels onder het pseudoniem ‘Rose Brock’.

Hansen gaf ook workshops creatief schrijven en presenteerde in 1960 het radioprogramma “Homosexuality Today”. In 1970 hielp hij met de organisatie van de eerste gaypride in Hollywood. Zelf hield hij niet van de term ‘gay’ en beschreef hij zichzelf altijd als ‘homoseksueel’.

In 1992 won Hanssen de ‘Lifetime Achievement Award’ van de ‘Private Eye Writers of America’ en een ‘Lambda Literary Award for Gay Men’s Mystery’ van de ‘Lambda Literary Foundation’ voor “A Country of Old Men: The Last Dave Brandstetter Mystery”.

Hansen was getrouwd met kunstenares Jane Bancroft, een lesbienne, van 1943 tot haar dood in 1994. Hij benoemde hun relatie als deze van “een homoseksuele man en een lesbische vrouw die toevallig van elkaar houden”. Het koppel kreeg één dochter die later een geslachtsoperatie onderging. Volgens een vriend had Hansen twee langdurige relaties met mannen.

Hansen overleed aan een hartkwaal in 2004 in zijn huis op in Laguna Beach, California.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.