Goldman, Emma (1869-1940)

emma-goldmanEmma Goldman (Kaunas, Litouwen, 27 juni 1869 – Toronto, Canada, 14 mei 1940) was een Amerikaanse anarchist en feministe van Joodse afkomst.

Afkomstig uit Litouwen verhuisde haar familie tijdens haar tienerjaren naar Sint-Petersburg. Daar deed ze haar eerste revolutionaire ideeën op. Daarvandaan emigreerde ze op haar zeventiende naar de Verenigde Staten. Later woonde ze ook in Rusland (daar vanwege haar revolutionaire overtuiging naartoe getransporteerd), Zuid-Frankrijk en Groot-Brittannië. Ze heeft zowel de Russische Revolutie alswel de Spaanse Burgeroorlog meegemaakt.

Haar bekendste werk is “Anarchism, and Other Essays”.

Het bekende citaat ‘If I can’t dance to it, it’s not my revolution’ wordt vaak aan Emma Goldman toegeschreven, maar het is onduidelijk of zij dit werkelijk heeft gezegd.

Leven

In New York ontmoette ze Alexander Berkman. Ze waren spilfiguren binnen de anarchistische beweging in de VS.

Door haar ervaringen in Rusland veranderde ze van mening over het gebruik van geweld. Nadat het Rode Leger ingezet werd tegen stakers, ging ze geweld verwerpen behalve in het geval van zelfbescherming.

In 1936 ging ze naar Spanje om de Spaanse revolutie te steunen en om te vechten tegen Franco’s fascisme in de Spaanse Burgeroorlog. Gedurende deze tijd schreef ze de grafrede van de prominente Spaanse anarchist Buenaventura Durruti, getiteld “Durruti is Dead, Yet Living”.

Emma Goldman ligt begraven in Chicago.

Homoseksualiteit

Goldman was een uitgesproken tegenstandster van vooroordelen tegenover homoseksuelen. Haar overtuiging dat sociale bevrijding ook van toepassing moest zijn voor homo’s en lesbiennes, was in haar tijd zeer uitzonderlijk, zelfs bij anarchisten. Magnus Hirschfeld schreef: “zij was de eerste en enige vrouw, die homoseksuele liefde verdedigde in het openbaar”. In verschillende toespraken en brieven verdedigde ze het recht van homo’s en lesbiennes om lief te hebben en veroordeelde ze de angst en het stigma dat werd geassocieerd met homoseksualiteit. In een brief naar Hirschfeld schreef ze: “Het is een tragedie dat mensen met een verschillende seksuele aard gevangen zitten in een wereld die zo weinig begrip toont voor homoseksualiteit en dat er zo veel onverschilligheid is voor de verschillende gradaties en variaties van gender.”

Emma Goldman zou een seksuele relatie gehad hebben met Alla Nazimova.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.