Galliano, John (1960)

john-gallianoJohn Galliano wordt de “wild child of British Fashion” genoemd. Die benaming is vooral te danken aan de zeer theatrale persoonlijke stijl van John, dat een product is van zijn creatieve geest maar dat ook zijn persoonlijk leven als homo weerspiegelt. John Galliano werd geboren in 1960 in Gibraltar, als zoon van een Spaanse moeder en een Engelse vader. Hij groeide op in een weelderige Spaans-Romeinse-katholieke stijl, die hem zijn voorliefde voor barok gaf.

Toen hij zes was, verhuisde John Galliano met zijn familie naar Londen. Nadat hij kunst en design aan verschillende scholen had gestudeerd, ging hij naar de prestigieuze “Central St. Martin´s School of Art” waar hij een stormachtige verhouding begon met medestudent John Flett.

Zijn eindwerk voor St. Martin in 1984 was geïnspireerd door de Franse Revolutie en werd door de journalisten als een meesterwerk beschouwd. Hij werd door velen “een echte modegenie” genoemd. Eén week na de show werd zijn hele collectie al opgekocht door de invloedrijke Londense boetiek “Browns”.

Het resultaat van zijn succes was dat John Galliano in 1984 zijn eigen label lanceerde. Hij bleef bijval krijgen en won in 1987 de prijs van Britse ontwerper van het jaar. Jammer genoeg kende hij geen financieel succes.

In 1991, na een zeer slecht financieel jaar, verhuisde John Galliano naar Parijs, waar hij nieuwe investeerders vond. Tegen het midden van de jaren 1990 was hij de meest gewilde ontwerper van de stad geworden.

In juli 1995 shockeerde Bernard Arnault (directeur van Louis Vuitton Moët Hennesy) de modewereld met de aankondiging dat John Galliano de nieuwe ontwerper was voor Givenchy. De Franse modepers was woedend dat een Britse ontwerper (en dan nog één die zo buitenissig was als John) was gekozen als hoofdontwerper voor een modehuis dat werd beschouwd als een nationale schat.

Toch kende de eerste collectie van John Galliano voor Givenchy voor de lente-zomercollectie van 1996, met de naam “Le Papillon et La Fleur” veel succes. Niet alleen juichte men de ontwerpen toe, maar ook de extravagante voorstelling ervan was een hit.

Na nog twee collecties voor Givenchy, verhuisde John Galliano naar Christian Dior, waar zijn debuutcollectie samenviel met de vijftigste verjaardag van de legendarische “New Look” van Dior.

Bij Dior heeft John Galliano ook gezorgd voor extravagante show, waarbij de kleren de invloed van een wijd scala van antropologische en historische onderwerpen weerspiegelen. Maar naarmate de shows van John meer extravagant werden, nam de kritiek toe dat hij enkel buitenissige theatrale shows kon maken en dat zijn kleren ondraagbaar waren.

Als antwoord op deze kritiek heeft John Galliano zijn shows recent wat ingetoomd, maar zijn stijl blijft theatraal. Hij heeft ook kleren ontworpen voor Madonna en Nicole Kidman, die zijn ontwerpen droegen voor het filmfestival van Cannes en Oscaravonden.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 04 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags :

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.