Fry, Stephen

stephen-fryGroot, zwaargebouwd, homo en geestig… Stephen Fry werd en wordt nog vaak vergeleken met Oscar Wilde. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat hij de hoofdrol kreeg in de film “Wilde” uit 1997, waarin hij de grote toneelschrijver en het slachtoffer van intolerantie perfect belichaamde. Maar naast een dubbelganger van Oscar Wilde is Stephen Fry nog veel meer; hij is een gevestigde humorist, acteur, schrijver en regisseur.

Stephen John Fry wordt geboren op 24 augustus 1957 in Hamstead, Londen (Verenigd Koninkrijk) in een welgestelde familie. Zijn vader Alan is een wetenschapper en zijn moeder Marianne is een Oostenrijkse wiens Joodse familie naar Engeland is gekomen om de Nazi-vervolging te ontvluchten. Stephen is een intelligent, nieuwsgierig kind en hij gaat naar private kostscholen.

Stephen begint te rebelleren in zijn tienerjaren nadat hij ontdekt dat hij homo is. Tegen zijn vijftiende verjaardag is hij geschorst van drie scholen en op zijn zestiende doet hij een zelfmoordpoging. Op zijn zeventiende wordt hij gearresteerd voor fraude met kredietkaarten en hij wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden. Deze ervaring betekent een keerpunt in zijn leven. Na zijn straf stort hij zich op zijn studies. Hij wint zelfs een beurs voor Cambridge University.

Op Cambridge is hij actief in verschillende toneelclubs en onder zijn medestudenten zitten er mensen als Kenneth Branagh, Emma Thompson en Hugh Laurie, die later allemaal met hem zouden samenwerken. In 1982 studeert hij af met een graad in de Engelse literatuur.

Daarna bloeit zijn carrière bijna onmiddellijk open, met als begin de televisiekomedie “Al Fresco”, waarin ook Emma Thompson en Hugh Laurie meespelen. Daarna is in 1987 de libretto van Stephen te horen in de musical “Me and My Girl” van Noel Gay, een stuk waarmee hij miljonair wordt en waarmee hij een Tony Award wint.

Doorheen de jaren 1980 is Stephen constant aanwezig in de Britse media. Hij verschijnt in toneelstukken, is te horen op de radio en te zien op de televisie waar hij speelt in de populaire series ” The young ones” en “Blackadder” (een parodie op de Britse geschiedenis). Het grote publiek leert hem pas echt kennen als de helft van het komisch duo Fry & Laurie. Samen met boezemvriend Hugh Laurie schrijft en speelt hij in vier reeksen van ” A Bit Of Fry & Laurie”. Hun sketches vol intelligente humor en waarin volop gespeeld wordt met de taal worden eveneens in boekvorm gepubliceerd. Begin jaren 1990 spelen Fry & Laurie de hoofdrollen in drie reeksen van het bejubelde “Jeeves and Wooster”, een serie gebaseerd op de oer-Britse verhalen van P.G. Wodehouse.

Midden jaren 1990 spelen Fry & Laurie voor het laatst samen in een televisieprogramma (een extra aflevering van Blackadder), waarna ze beiden aan een eigen carrière als schrijver/acteur werken.

Tijdens de late jaren 1980 begint Stephen ook met een filmcarrière en krijgt hij bijrollen in films zoals “A Fish Called Wanda” en “A Handful of Dust” uit 1988. Zijn eerste grote hoofdrol in Kenneth Branagh´s “Peter´s Friends” uit 1991, waar hij een homo speelt die seropositief is. In deze film zijn ook Kenneth Branagh zelf, Emma Thompson en Hugh Laurie te zien in een verhaal over een reünie van oud-Cambridgestudenten.

Tijdens deze periode begint Stephen ook met een andere carrière: die van schrijver. In 1992 verschijnt zijn eerste solo-boek: “Paperweight”, een dikke bundeling van de colums en kortverhalen die Fry schreef voor radio en tijdschriften. Kort daarna verschijnt “The Liar” , waarmee Fry bewijst een groot schrijver te zijn die er in slaagt humor, een intelligent verhaal en kwetsbaarheid te versmelten tot een uniek geheel. Rond deze periode doet Fry eveneens zijn publieke coming-out met de one-liner “I´m half gay. The bottom half.”

“The Liar” wordt opgevolgd door “The Hippopotamatus”, “Making History”, “The star´s tennis balls” en de autobiografie ” Moab is my washpot”.

Ondanks al zijn succes gaat het niet goed met Stephen in het midden van de jaren 1990. Sinds 1981 is Fry vrijgezel en het lukt hem niet om relaties te houden. In 1995 brengt de media verslag uit over zijn zenuwinzinking nadat hij net voor de première van een toneelstuk zonder iets te laten weten verdwijnt. Hij worstelt zich echter uit de put en krijgt steun van de leden uit zijn publiek die ook kampen met depressies. Daardoor zorgt hij voor positieve sociale aandacht voor zijn ziekte, die nog al te vaak wordt misbegrepen.

De sympathie en empathie die hij door zijn inzinking heeft ervaren, zorgen ervoor dat hij een zeer menselijk portret van Oscar Wilde neerzet. Zijn rol, hoewel vaak geestig, heeft geeft hem de kans om meer te doen dan de komische rollen waarmee hij tot dat toe vaak werd vereenzelvigd. Stephen Fry erin slaagt erin perfect de complexiteit en de tegenstellingen van Oscar Wilde te vertolken.

De amusante en toch zeer eerlijke autobiografie “Moab is My Washpot” van Stephen Fry uit 1997 wordt gepubliceerd op het moment dat “Wilde” in de bioscopen is te zien en geeft het publiek een intiem portret van de complexe acteur.

Ondertussen heeft hij eindelijk een relatie en woont met zijn partner in Londen en in zijn landhuis in Norfolk.

Meer recent is Stephen Fry te zien in de films “The Discovery of Heaven” en in “Gosforth Park” in 2001. Verder maakt hij in 2003 een goed debuut als regisseur met “Bright Young Things”, gebaseerd op zijn eigen adaptatie van “Vile Bodies” van Evelyn Waugh. Jonge Engelstalige lezers kennen hem als de man die de Harry Potter-boeken inleest op cd. Op televisie is hij te zien als acteur in “Absolute Power”, een satirische sitcom over de wereld van de PR, en als alleswetende presentator leidt hij de quiz QI in goede banen.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 04 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags :

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.