Kahlo, Frida (1907-1954)

frida-kahloDe biseksuele Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo is een internationaal icoon geworden door de kracht en intensiteit van haar kunst en door het buitengewoon lijden dat zij tijdens haar leven heeft meegemaakt. Frida Kahlo werd geboren in Mexico op 6 juli 1907. Ze was de dochter van een Duitse fotograaf en zijn Mexicaanse tweede vrouw. Frida werd een centrale figuur in de revolutionaire Mexicaanse politiek en in de kunst van de twintigste eeuw. Als kind werd ze aan haar been door polio getroffen wat voor blijvende letsels zorgde. Als zesjarige reageerde ze hierop door atlete te worden, wat al vroeg een bewijs was voor haar moed en onafhankelijkheid.

In 1925, toen ze achttien was, werd Frida het slachtoffer van een vreselijk verkeersongeluk. Haar bekken werd doorboord door een ijzeren stang. Haar ruggengraat, bekken en voet waren op verschillende plaatsen gebroken. De rest van haar leven werd gedomineerd door haar strijd tegen de zware pijn en invaliditeit. Ze onderging in dertig jaar tweeëndertig operaties. Ze overleed toen ze 47 was op 13 juli 1954, waarschijnlijk door zelfmoord.

Naar aanleiding van haar verkeersongeluk begon Frida te schilderen en werd ze een belangrijke surrealiste. Voor haar schilderijen, meestal zelfportretten, gebruikte ze de iconografie van de oude Meso-Amerikaanse cultuur om zowel haar fysieke lijden, haar passie voor de Mexicaanse politiek en de liefde van haar leven uit te beelden. Deze laatste was Diego Rivera met wie ze in 1929 in het huwelijksbootje stapte.

Diego was een beroemde schilder van heroïsche, revolutionaire muurschilderijen. Hij was veel ouder dan Frida en kon haar seksueel niet trouw blijven. Toen hij een relatie begon met haar zus, verliet Frida Mexico. Maar ze vergaf hem deze relatie en andere gevallen van ontrouw. Toch scheidde ze van Diego in 1940, maar hertrouwde met hem in datzelfde jaar.

Beide artiesten hadden verschillende affaires. Zo was zelfs Leon Trotsky één van de minnaars van Frida, maar ze had ook relaties met diverse vrouwen. Bestaand bewijs toont echter aan dat haar verhoudingen met mannen belangrijker waren dan haar lesbische affaires. Haar vriendin Lucienne Bloch herinnert zich dat Diego haar eens zei: “Je weet toch wel dat Frida homoseksueel is?”.

Naast haar lesbische verhoudingen of haar erotische afbeeldingen van vrouwen zijn er nog meer zaken die duiden op de holebiseksualiteit van Frida. Zo hulde ze zich vaak in mannenkleren om kracht en onafhankelijkheid uit te stralen. Een familiefoto, die in 1926 werd genomen, toont haar in een volledig mannelijke outfit en met een blik in haar ogen alsof ze vanuit haar penis denkt. Deze blik moest waarschijnlijk haar onbeschrijfelijke pijnen verstoppen want de bewuste foto werd niet lang na haar verkeersongeluk genomen.

Kledij was verschrikkelijk belangrijk voor Frida. Alhoewel ze zich veel beter voelde in een lange broek, droeg ze versierde Mexicaanse kostuums tijdens haar reizen in het buitenland en in de nabijheid van Diego. Haar ´exotische´ schoonheid werd vaak bewonderd. Ze werd gefotografeerd door de bekendste fotografen van die tijd. Haar bezoek aan Parijs zorgde ervoor dat er een “Robe Madame Rivera” werd ontworpen; een haute-couture versie van haar beroemde plattelandskostuum.

Frida gebruikte kleren vanuit nationalistisch oogpunt, maar ze gebruikte ze ook om de onafhankelijkheid van haar vrouwelijke vormen te tonen. Er zijn heel veel foto´s van haar in een mannenoutfit. Daarnaast is er ook haar beroemde schilderij waarbij ze in een mannenkostuum op een stoel zit; met kort geschoren haar en omgeven wordt door het afgeschoren haar.

De vraag of Frida een genderdysforie had, blijft bestaan.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 05 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags :

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.