Pangborn, Franklin (1889-1958)

franklin-pangbornFranklin Pangbord was een Amerikaanse karakteracteur. Hij werd beroemd met zijn kleine, maar onvergetelijke rollen die hij bracht met komische flair. Hij was te zien in vele Preston Sturges-films en in de W.C. Fields-films “International House”, “The Bank Dick” en “Never Give a Sucker an Even Break”. Voor zijn werk in de filmindustrie kreeg hij een ster op de Hollywood Walk of Fame (1500 Vine Street).

In de vroege jaren 1930 werkte Franklin in kortfilms voor Mack Sennet, Hal Roach, Universal Pictures, Columbia Pictures en Pathe, meestal in een ondersteunende rol van één van de hoofdrolspelers. (Hij speelde bijvoorbeeld een verwarde fotograaf naast “Spanky” McFarland in de “Our Gang”-kortfilm “Wild Roses”.)

Franklin speelde meestal pietluttige personages (opdringerige kantoorbediendes, snobistische muzikanten, veeleisende kelners, enthousiaste vogelliefhebber, enz…). Zijn filmpersonage werd vaak beschouwd als een stereotype homo, hoewel zo’n onderwerp in die tijd teveel taboe was om er openlijk over te discussiëren. Een zeldzame uitzondering hierop is te zien in “International House”, dat werd gefilmd voor het Hays Office films begon te censureren. In een scène komt W.C. Fields net aan in een hotel in de fictieve Chinese stad “Wu Hu” (uitgesproken “woehoe”; een uitroep van vrolijkheid), maar hij weet niet precies waar hij is. Franklin Pangbord speelt de hotelmanager:

- Fields: Where am I?
° Pangborn: Wu Hu!
- Fields (bekijkt hem met een scherpe blik en haalt de bloem uit zijn revers): Don’t let the posy fool you!

Franklin was vaak te zien aan de zijde van grote komedianten zoals Fields, Harold Lloyd, Olsen and Johnson en The Ritz Brothers. Hij was in de jaren 1940 vaak te zien in komedies en musicals. Toen hij steeds minder filmrollen kreeg, begon hij te werken voor televisie. Zo was hij ondermeer te zien in een show van Red Skelton (als moordlustige bandiet) en in de tribuut “This Is Your Life” voor zijn oude baas Mack Sennet. Hij was ook kort de aankondiger voor de “Tonight Show” van Jack Paar maar hij werd vervangen door Hugh downs.

Franklin Pangbord stierf op 20 juli 1958 na een operatie.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 05 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags :

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.