Feinberg, Leslie (1949)

leslie-feinbergPolitiek organisator, fundamenteel historicus, en schrijver Leslie Feinberg is een pionier op het vlak van transgender activisme en cultuur. Feinberg, die lang deel uitmaakte van de strijd voor holebibevrijding, identificeert zich openlijk als een transgender en heeft zich onomwonden uitgesproken over “zaar” levenservaringen buiten de grenzen van het tweevoudige geslacht (m/v) (“Zhij” heeft de noodzaak tot uitdrukking gebracht om in onze taal alternatieve voornaamwoorden in te voeren, zoals “zaar” ipv “haar” of “zijn” en “zhij” of “shei” ipv “hij” of “zij”).

Feinberg is misschien wel het best gekend als auteur dankzij de met veel enthousiasme onthaalde roman “Stone Butch Blues” (Firebrand Books, 1993). Als antwoord op de algemene opvatting dat haar roman semi-autobiografisch is, beweerde zhe dat het boek een fictief werk is. Zhe legde voorts uit dat zhe ervoor koos om te schrijven vanuit het perspectief van de eerste persoon met het oog op de beperkingen die het gebruik van voornaamwoorden in de derde persoon gelegd zouden hebben op het verhaal.

Toch menen vele lezers aspecten uit Feinbergs’ eigen leven herkend te hebben in het verhaal van de protagonist Jess Goldberg, een Joodse “hij-zij” die opgroeide in de jaren 1950 in Buffalo en streed met de vooroordelen verbonden aan het hebben van een ander geslacht.

Net zoals Feinberg, identificeerde Jess zich als een mannelijke lesbienne alvorens zich helemaal neer te leggen bij zaar geslachtsidentiteit, die buiten de norm valt. Jess is niet in staat een gevoel van thuis en eigenheid te vinden, tot zhe een gemeenschap ontdekt van geslachts- / seksuele minderheden en dan later politiek actief wordt als organisator.

Behalve “Stone Butch Blue”s publiceerde Feinberg twee non-fictie boeken: “Transgender Warriors: Making History from Joan of Arc to RuPaul” (Beacon Press, 1996), dat een Firecracker Alternative Book Award for Nonfiction won in 1996 (literaire boekenprijs), en “Trans Liberation: Beyond Pink or Blue” (Beacon, 1998).

Feinberg ging in zaar werken erg waakzaam om met het documenteren van de anders genegeerde bijdragen aan de geschiedenis door verschillende onderdrukte groepen. Haar non-fictie werken verkennen niet enkel transgender kwesties, maar ook de cruciale relaties en overeenkomsten tussen vrouwenbewegingen, bewegingen van kleurlingen en holebibewegingen.

Behalve zaar schrijverscarrière, is Feinberg ook een leider van de Workers World Party, een onafhankelijke marxistische organisatie, en een directeur-hoofdredacteur van de krant van deze organisatie. Zhe was medeoprichter van Rainbow Flags for Mumia – een coalitie van holebi’s die een oproep doen voor een nieuwe rechtszaak ten voordele van politiek gevangene Mumia Abu-Jamal – en organiseert zich met het International Action Center, een activistengroep die zich verzet tegen oorlog, collectieve hebzucht en verdrukking.

Feinberg heeft openlijk gesproken over een ernstige ziekte die zhe overleefde in de jaren 1990, tijdens de welke zhe bijna stierf wegens een discriminerende behandeling vanwege de dokters. Feinberg heeft deze ervaring gedeeld om de trieste nood aan een beter begrip van transseksuele medische kwesties en noden binnen de medische wereld aan te tonen.

Feinberg werkt momenteel aan een andere roman, alsook een non-fictie boek over transseksuele gezondheidskwesties en een essay verzamelwerk. Zhe geeft wijd en zijd lezingen aan universiteiten en hogescholen, spreekt tijdens Pride tochten, en heeft vele preken over dit onderwerp gegeven tijdens verscheidene transgender evenementen.

Feinberg en zaar vrouw, dichteres Minnie Bruce Pratt, leven samen buiten New York City.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.