Erté (1892-1990)

ertéRomain de Tirtoff (23 november 1892 – 21 april 1990) was een in Rusland geboren Franse kunstenaar en ontwerper. Hij werd bekend onder het pseudoniem Erté, de Frans uitspraak van zijn initialen R.T. Hij was een breed getalenteerde en blonk uit in de wereld van mode, juwelen, grafische kunst, kostuums en decors voor films, theaterstukken, opera’s en interieurs.

Tirtoff kwam op de wereld als Roman Petrovich Tyrtov in Sint-Petersburg. Zijn familie kende veel aanzien en zijn vader Pyotr Ivanovich Tyrtov was admiraal in de Russische vloot.

In 1910-1912 verhuisde Romain naar Parijs om er een carrière als ontwerper te beginnen. Hij maakte deze beslissing ondanks de sterke tegenkantingen van zijn vader die wou dat Romain de familietraditie voortzette en zeeofficier werd. Romain nam zijn pseudoniem aan om te vermijden dat hij zijn familie ten schande zou brengen. In 1915 tekende hij zijn eerste grote contract bij ‘Harper’s Bazaar magazine’ en zo begon hij zijn carrière als ontwerper van kostuums en decors. Tussen 1915 en 1937 ontwierp hij meer dan 200 covers voor ‘Harper’s Bazaar’ en waren zijn illustraties ook te zien in magazines zoals ‘Illustrated London News’, ‘Cosmopolitan’, ‘Ladies’ Home Journal’ en ‘Vogue’.

Erté is waarschijnlijk het meest beroemd voor zijn elegante modeontwerpen die onmiskenbaar de invloed van de art deco periode tonen. Zijn delicate figuren en gesofisticeerde glamoureuze ontwerpen zijn onmiddellijk herkenbaar en zijn ideeën en kunstwerken beïnvloeden nog steeds de mode van de 21ste eeuw. Zijn kostuums, ontwerpen en decors werden gebruikt in de Ziegfeld Follies van 1923, in vele producties van de Folies Bergère en in Georghe White’s Scandals. Op Broadway droeg de gevierde Franse zangeres Irène Bordoni ontwerpen van Erté.

In 1925 bracht Louis B. Mayer hem en zijn minnaar Nicholas Ouroussoff naar Hollywood om decors en kostuums te ontwerpen voor de stomme film “Paris”. Er waren heel veel problemen met het script en Erté kreeg andere taken toegewezen om hem bezig te houden. Daardoor maakte hij ontwerpen voor films zoals “Ben-Hur”, “The Mystic”, “Time”, “The Comedian” en “Dance Madness”.

Zijn best bekende beeld is “Symphony in Black” waarbij een grote, slanke vrouw te zien is in het zwart met een kleine zwarte hond aan de lijn. Dit beeld werd ontelbaar keer gekopieerd.

Erté bleef zijn hele verdere leven decors ontwerpen voor revues, balletopvoeringen en opera’s. Tijdens de jaren 1960 beleefde hij opnieuw veel successen dankzij de nieuwe interesse in art deco. Hij maakte gelimiteerde edities van zijn tekeningen, bronzen en kledij.

Zijn werk is terug te vinden in verschillende bekende musea, waaronder het Victoria en Albert Museum en het Metropolitan Museum of Art. Er is ook een groot deel van het werk van Erté te bezichtigen in het Museum 1999 in Tokyo.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.