Prime-Stevenson, Edward Irenaeus (1868-1942)

edward-stevensonEdward Irenaeus Prime-Stevenson, de eerste moderne Amerikaanse homo-auteur, werd geboren in New Jersey in een literaire familie. Hoewel hij rechten studeerde, werd hij een professioneel schrijver en publiceerde hij fictie, poëzie en werkte hij als muziekrecensent voor tijdschriften zoals “Harper´s” en “The New York Independent”.

Hij schreef ook jongensboeken, waarvan hij later toegaf dat er twee een onderliggende homo-erotische boodschap hadden: “White Cockades: An Incident of the Forty-Five” (uit 1887) en “Left to Themselves: Being the Ordeal of Gerald and Philip” (uit 1891). Tezelfdertijd publiceerde Edward ook onder het pseudoniem Xavier Meyne een reeks homogerelateerde werken.

In “The Intersexes” (uit 1908) stelde Edward een geschiedenis en een verdediging voor van de Europese en Amerikaanse holebiseksualiteit, die minder “wetenschappelijk” was dan de modellen van Krafft-Ebing en Havelock Ellis, maar meer anekdotisch, persoonlijk en polemisch. Dit werk, dat slechts in een beperkte oplage verscheen, was vele jaren lang de enige Amerikaanse verhandeling over holebiseksualiteit.

Het meesterwerk van Edward is echter de gevierde en fascinerende roman “Imre, A Memorandum” (uit 1960). Deze “kleine psychologische romance” vertelt het verhaal van de liefde tussen een dertigjarige Britse aristocraat en een vijfentwintigjarige officier. Het einde van het verhaal is speciaal: voor het eerst in de Amerikaanse holebi-literatuur is het homokoppel samen en gelukkig aan het einde van het verhaal.

In 1913 publiceerde Eward een verzameling werken onder de titel “Her Enemy, Some Friends, And Other Personages” met daarin verschillende homo-erotische, passionele vriendschappen tussen volwassenen. “Aquæ Multæ Non”, “A Great Patience”, “Weed and Flower: An Art Theory” zijn meeslepende verhalen over holebiseksuele liefde in de hogere klasse. In “Once But Not Twice” is Edward bijzonder melancholisch en schrijft hij over holebi´s van middelbare leeftijd, over de onveranderlijkheid van het verleden en over de spijt die meekomt met een leven dat niet wordt geleefd (een holebi-thema dat zeer veel voorkwam in die tijd).

“Out of the Sun” gaat over de laatste uren van een homo, en we worden erin herinnerd hoe in die tijd jongeren vaak zelfmoord pleegden omwille van hun geaardheid. Bij het verhaal zit een fascinerende en gedetailleerde lijst van muziek, opera´s en grote componisten die toen als holebiseksueel werden beschouwd.

Tijdens de eerste jaren van de twintigste eeuw verhuisde Edward naar Europa. Hij publiceerde steeds minder en minder. Hij stierf op 23 juli 1942 in Lausanne, Zwitserland.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 05 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags :

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.