Douglas, Alfred Bruce (1870-1945)

bosieLord Alfred Douglas is vandaag gekend voor zijn woelige omgang met Oscar Wilde, en wordt herinnerd als een poeta minor.

Douglas, algemeen bekend als Bosie, werd geboren op 22 oktober 1870, als derde zoon van John Sholto Douglas, negende Markies van Queensberry, en Sibyl, geboren Montgomery.

Na een jeugd waarin zijn ouders uit elkaar gingen, trok Douglas van Winchester naar de Magdalen universiteit in Oxford in 1889. Hij ontmoette er Oscar Wilde via een gemeenschappelijke vriend in het begin van de zomer van 1891, en de volgende lente werden ze geliefden. Douglas’ schoonheid was “zoals een narcis — wit en goud”, vertelde Wilde aan Robert Ross.

Het merendeel van Douglas’ homoërotische poëzie werd geschreven tussen 1893 en 1896, en verscheen in literaire studentenkranten zoals “The Spirit Lamp”, die hij zelf uitgaf, en ook “The Chameleon”, of in magazines met een kleine oplage zoals “The Artist”. Gedichten zoals “Hymn to Physical Beauty” (met een knik naar Shelley), het sonnet “In an Aegean Port”, en het bekendste “Two Loves”, waarvan één het gedicht beëindigd door te zuchten “Ik ben de Liefde die zijn naam niet durft uit te spreken”, zijn eigen aan zijn weemoedige toon.

Sommige van deze gedichten verschenen in 1896 in een Franse uitgave van Douglas’ verzen, maar de meeste ervan werden niet opnieuw gepubliceerd tot de “Sonnets and Lyrics” in 1935, en dan, ten minste zoals in het sonnet vermeld wordt, zonder de homoseksuele inhoud.

In 1895 beschuldigde Douglas’ vader Oscar Wilde ervan “zich voor te doen als een homoseksueel”, waarna Wilde (op aandringen van Bosie) hem vervolgde wegens smaad. Op het proces werd Queensberry niet schuldig bevonden en werd er prompt een bevelschrift afgeleverd voor de aanhouding van Wilde. Zijn eerste proces resulteerde in een jury zonder werkbare meerderheid, maar tijdens zijn tweede proces werd hij schuldig bevonden en werd hij gedwongen tot twee jaar harde labeur.

Hoewel Douglas en Wilde hecht bleven tot de dood van deze laatste in 1900, bracht het schandaal een bundel rancuneuze documenten voort. In de gevangenis schreef Wilde een lang en bitter epistel getiteld “De Profundis”, waarin hij Douglas ervan beschuldigde hun vriendschap verraden te hebben. Toen de volledige tekst van “De Profundis” openbaar gemaakt werd in 1913, antwoordde Douglas met “Oscar Wilde and Myself,” waarin hij Wilde en diens werken verloochende.

Kort na Wildes’ dood, deed Douglas afstand van zijn homoseksualiteit; hij trouwde met Olive Custance in 1902, en ze kregen samen een zoon, Raymond. Douglas bekeerde zich tot het Roomse Katholicisme in 1911, en hij en zijn vrouw gingen twee jaar later uiteen. Naar eigen zeggen bleef Douglas nadien ongehuwd.

Van 1907 tot 1910 gaf Douglas de krant “The Academy” uit, bijgestaan door de aanstootgevende T. W. H. Crosland, die in feite het grootste deel van “Oscar Wilde and Myself” in naam van Douglas schreef. Douglas bracht “The Academy” weer tot leven in 1920 en 1921 als “Plain English”, en de krant kende een gematigd commercieel succes. Op redactioneel vlak was het echter niet-literair en gevaarlijk antisemitisch, eenvoudigweg een forum voor Douglas’ opmerkelijk fanatisme.

Douglas’ buitensporige uiting van zijn standpunten leidde tot zijn arrestatie en veroordeling wegens het schrijven en publiceren van een smaadschrift waarin hij Winston Churchill schandaliseerde. Hij bracht zes maanden door in de Wormwood Scrubs gevangenis. Daar wijdde hij zich opnieuw toe aan dichtkunst, maar zijn geschriften uit de gevangenis, een sonnettenreeks, werden “In Excelsis” genoemd.

Douglas bracht de laatste éénentwintig jaren van zijn leven rustig door in Hove of Brighton, waar hij leefde van het geld dat hij toegestopt kreeg van zijn moeder en echtgenote. Hij produceerde in die periode zijn autobiografie, verschillende versies van zijn verzamelde gedichten, andere occasionele gedichten, en in 1940 zijn meest voorzichtige relaas over de belangrijkste ervaring in zijn leven, “Oscar Wilde: A Summing Up”. Hij overleed op 20 maart 1945 aan een hartaanval.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.