Dior, Christian (1905-1957)

christian-diorDe naam Christian Dior is de meest herkenbare merknaam in de mode en staat voor luxe en haute couture. Zijn ontwerpen werden altijd gekenmerkt door een vrouwelijke, klassieke elegantie. Christian Dior werd geboren op 21 januari 1905 in een rijke familie in Granville, Frankrijk. Hij was de tweede in een gezin met vijf kinderen. Tijdens zijn jeugd bracht hij heel wat van zijn tijd door in musea en galerijen, maar zijn ouders stonden erop dat hij politieke wetenschappen studeerde in de “Ecole des Sciences Politiques”.

Na twee jaar militaire dienst begon Christian zijn carrière als mode-ontwerper door tekeningen te verkopen. Zowel voor als na Wereldoorlog II, werkte hij voor een aantal modehuizen. In 1946 stichtte hij, met de hulp van de textielmagnaat Marcel Boussac, het huis van Dior.

De New Look

Voor zijn eerste collectie in 1947, creëerde hij de ontzettend populaire “New Look”. In tegenstelling tot de “mannelijke en onfatsoenlijke” stijlen van tijdens de oorlog, vierde de New Look de vrouwelijkheid met ronde schouders, ingesnoerde tailles en wijde rokken in luxestoffen. De modepers vond de New Look nogal revolutionair, maar hij werd zeer populair en zette de toon voor de vrouwenmode na Wereldoorlog II.

In tien jaar tijd creëerde Christian een modehuis waarvan de naam over de hele wereld beroemd was. Elke collectie was rond een thema gemaakt en hij was verantwoordelijk voor het maken van een heleboel nieuwe stijlen voor vrouwen, waaronder bijvoorbeeld de korte, tailleloze jurk of H-lijn (1954), de Y-lijn (1954) en de A-lijn (1955).

Het is mede dankzij het succes van Christian dat Parijs opnieuw de wereldhoofdstad van de mode werd tijdens de jaren 1950.

Christian was ook een pionier in de modewereld door allianties aan te gaan met bont, cosmetica, kousen en accessoires. Deze allianties zorgden ervoor dat Dior over de hele wereld aanwezig was en deze bedrijfskunde is sindsdien vaak geïmiteerd.

In 1953 werd Yves Saint Laurent door Christian ingehuurd als assistent. Na de plotselijke dood van Christian in oktober 1957 in Italië, werd Yves de hoofdontwerper en introduceerde hij de trapeze-jurk in zijn eerste collectie.

Homoseksualiteit

Christian trouwde nooit en er waren steeds geruchten over zijn geaardheid. Toen hij voor het eerst naar Parijs verhuisde in de jaren 1920 voelde hij zich aangetrokken door het artistieke bohémien-leven van de stad en raakte hij bevriend met de artiest Jean Cocteau.

Christians geaardheid is nooit publiekelijk bekend gemaakt en het komt ook niet aan bod in zijn autobiografie die kort na zijn dood in 1957 verscheen. Wat het dichtst in de buurt komt is het hoofdstuk “Vriendschappen en Frustraties”, waarin hij schrijft dat hij en Pierre Colle, de uitbater van een winkel in de Rue Cambacérès in Parijs, “intieme vrienden zijn geworden, omdat we beiden dezelfde hoge waarde aan vriendschap hechten”.

De afwezigheid van enig commentaar op zijn privé-leven in zijn autobiografie is misschien het bewijs van zijn homoseksualiteit want tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw was het zeer moeilijk voor homo´s om publiekelijk uit de kast te komen.

Dior na Christian

Het Huis Dior is blijven floreren onder de vleugels van een aantal hoofdontwerpers. Marc Bohan verving Yves Saint Laurent toen deze laatste in 1960 zien dienstplicht moest vervullen en in 1989 nam de Italiaan Grianfranco Ferré het roer over van Marc Bohan.

In 1990 werd het Huis Dior opgekocht door de luxegoederen-fabriek Moët Hennessy Louis Vuitton (LMVH). In oktober 1996 werd het Engelse enfant terrible van de mode, John Galliano, als hoofdontwerper voor Dior aangesteld. (Galliano werkte daarvoor bij Givenchy).

Eerst stond de Parijse modepers negatief tegen dit nieuw, maar Galliano heeft zichzelf als een waardige opvolger aangetoond. Zijn benadering weerspiegelt de oorspronkelijke bedoeling van Dior (in tegenstelling tot bijvoorbeeld het praktische van Chanel) met een romantische en vrouwelijke stijl, waarbij de nadruk eerder op luxe dan op comfort ligt.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 04 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags :

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.