DeWolfe, Billy (1907-1974)billy-dewolfeBilly DeWolfe (18 februari 1907 – 5 maart 1974) was een Amerikaanse acteur. Hij was actief in de filmwereld vanaf het midden van de jaren 1940 tot zijn dood in 1974. Hij was nauw bevriend met Doris Day, vanaf het moment dat ze elkaar leerden kennen tijdens de opnames van “Tea for Two” (1950) tot aan zijn dood. Hij trouwde nooit en hij wordt als homo beschouwd.

William Andrew Jones werd geboren in Quincy, Massachusetts als zoon van een Welshe boekbinder die hem aanmoedigde om pastoor te worden. In plaats daarvan kreeg “Billy” interesse voor het theater. Hij vond werk als deurwaarder voor hij danser werd bij een orkest. Op dat ogenblik veranderde hij zijn naam naar DeWolfe, tevens de naam van de managers van het theater van Massachusetts waar hij werkte.

Hij tekende een contract bij Paramount Pictures in 1943 en werd een veelgevraagde komiek. Zijn dun snorretje en vaak pompeuze personages zorgden voor een grappig contrast met de romantische hoofdrolspelers in films. Zijn meest bekende rol tijdens zijn tijd bij Paramount was waarschijnlijk deze in de verfilming van de Pearl White-biografie “The Perils of Pauline”. DeWolfe werd bekend door zijn vertolking van pietluttige, kleinburgerlijke mannen.

Nadat zijn contract bij Paramount afliep, keerde DeWolfe terug naar het theater. Hij was te zien in de revue “John Murray Andersons’s Almanac” in 1953 en 1954 en speelde in de laatste opvoering van de “Ziegfeld Follies” in 1957.

Hij had vaak gastrolletjes op televisie, o.a. in de eerste twee afleveringen van “The Imogene Coca Show”. Hij was ook te gast in “The Doris Day show” en speelde naast Larry Storch in de serie “The Queen and I”. Ook trad hij vaak op in praatprogramma’s en schitterde hij in televisiereclames. Op televisie was hij vaak te zien als Mrs. Murgatroyd, waarbij hij met een hoedje op en een sjaal om (maar nog steeds met zijn snor) beweerde een experte te zijn op vlak van romantiek en liefdesvragen beantwoordde van kijkers. Generaties tv-kijkers kenden Billy DeWolfe enkel door zijn stem: hij is de stem van de boze tovenaar in de kerstfilm “Frosty the Snowman”. 

In 1967-68 vertolkte hij in “Good Morning, World”, naast Joby Baker en Ronnie Schell, de rol van Roland Hutton, de pietluttige baas van een radiostation.

In 1972 zou DeWolfe terugkeren naar Broadway om er de rol van Madame Lucy te spelen in de musical “Irene” naast Debbie Reynolds, Monte Markham, Ruth Warrick en Patsy Kelly. Maar tijdens de repetities kreeg DeWolfe te horen dat hij kanker had. Hij werd vervangen door George S. Irving.

DeWolfe overleed aan longkanker in 1974 in Los Angeles, California.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.