DeGeneres, Ellen (° 1958)

ellen-degeneresHet optreden van comédienne Ellen DeGeneres wordt gekenmerkt door absurde humor, onderbroken tweede gedeeltes, en onsamenhangende monologen die gevoerd worden met een ongelukkige bekoring die het publiek uitnodigt tot identificatie.

Maar hoe groot haar bijdrage ook moge zijn aan de wereld der komieken, toch zal DeGeneres het best herinnerd worden als de eerste lesbienne die in deze hoedanigheid schittert op haar eigen televisieomroep.

DeGeneres, die geboren werd op 26 januari 1958 in een familie uit de middenklasse van Metairie, Louisiana, groeide al fietsend op in de straten van New Orleans, een stad die zichzelf aanprijst voor haar diverse en eigenzinnige bevolking. Hoewel het gezin voor verscheidene jaren naar Texas verhuisde, keerde DeGeneres, nadat ze in de jaren 1970 de universiteit vroegtijdig verliet, terug naar New Orleans om haar eigen onconventionele weg te volgen.

Ze had verschillende banen, gaande van oesterkraker tot huisschilder, alvorens ze in de wereld van de komediekunst rolde. Haar eerste solo optreden was een informele show op het feestje van een vriend. DeGeneres kwam het podium op met een hamburger en frieten, en ging door met eten terwijl ze sprak, waarbij ze haar publiek dwong te wachten terwijl ze tussen de lijnen door kauwde. Tijdens deze eerste show entertainde ze niet enkel haar vrienden, maar creëerde ze reeds het personage van de mompelende doorsneevrouw dat later het publiek overal in het land zou doen schuddebuiken.

DeGeneres begon op te treden als soloentertainer in koffiehuizen en comedy clubs in New Orleans, en naarmate ze haar eigen show op poten zette, trad ze overal in het land op. In 1982 won ze een wedstrijd op de kabeltelevisie voor “Funniest Person in America” (Grappigste Persoon in Amerika), en snel daarna had ze haar eigen televisieshows en spotjes te pakken in shows zoals “The Tonight Show” en “Arsenio Hall”. In het begin van de jaren 1990 speelde ze de meeste ondersteunende rollen in de komische ABC tv-serie “Laurie Hill” – een serie die geen lang leven beschoren was – en in “Open House” van de televisiemaatschappij Fox. Ze won ook de Amerikaanse “Comedy Award” voor “Best Female Standup” (beste vrouwelijke eenmansshow).

In 1994 bood ABC DeGeneres haar eigen komische tv-serie aan, een Seinfeld/Friends kopie, genaamd “These Friends of Mine”. De show kende een redelijk succes, en het volgende seizoen veranderde de televisiemaatschappij de titel naar “Ellen”.

DeGeneres besefte al tijdens haar tienerjaren dat ze lesbisch was, en tegen de tijd dat ze in haar twintigerjaren was, leefde ze een volwaardig, hoewel toch nog afgesloten, lesbisch leven. Naarmate haar carrière en haar publieke erkenning toenamen, nam ook de kloof tussen haar publieke en privéleven toe. Naarmate haar komische serie zijn derde seizoen naderde, nam DeGeneres de beslissing om niet alleen uit te komen als lesbische artieste, maar ook naar voren te treden als de andere Ellen, haar alter ego uit de televisieserie.

Deze beslissing zou een enorme impact hebben op het leven en de carrière van DeGeneres, en ook op elkeen die in de reikwijdte van het spervuur van de mediaberichtgeving zou staan. Het uit de kast komen van de actrice in combinatie met haar karakter leidden tot een internationale discussie over de aanwezigheid van holebi’s in televisieprogramma’s met een zeer grote kijkdichtheid.

Op 30 april 1997 kwam Ellen Morgan, hoofdrolspeelster van Ellen, uit de kast als lesbienne in een hoog aangeprezen speciale uitzending van één uur. De show was één van de meest bekeken televisieshows ooit, die 36.2 miljoen kijkers aantrok en een Emmy Award won. Het succes van DeGeneres was echter van korte duur. Op het einde van het seizoen annuleerde ABC de show Ellen, waarbij het verwees naar de slechte kwaliteit van de show en het afnemende kijkcijfer.

Een boze en ontgoochelde DeGeneres schreef de schuld voor het falen van haar show toe aan het gebrek aan steun van de televisiemaatschappij. Ze voelde zich vooral bedrogen door een waarschuwing aan ouders dat de tv maatschappij plaatste op de show en die verwees naar de aanwezigheid van holebigerichte inhoud.

De show van Ellen waarbij ze uit de kast kwam, kreeg veel kritiek van zowel de holebipers alsook de algemene pers. Conservatieven waren zoals verwacht met afschuw vervuld; en terwijl vele holebi’s DeGeneres verwelkomden als een moedige pionier, bekritiseerden anderen haar voor haar gebrek aan politieke of radicale inbreng. De mediacampagne rond haar revelatie had ook een invloed op haar familie. Haar moeder steunde haar door een uitgesproken voorstander te worden van holebirechten.

Kort na deze show begon DeGeneres een romantische verhouding met (de voordien heteroseksuele) actrice Anne Heche. Hun relatie werd constant gevolgd door de pers, die hen beschuldigde van schaamteloze daden zoals het publiek vertonen van affectie in een functie in het Witte Huis. Heche en DeGeneres maakten een einde aan hun relatie in 1999.

DeGeneres werkt nog steeds samen met televisiemaatschappijen. Ze had een terugkerende rol in het seizoen uit 1998 van “Mad About You”, en ze schitterde in een andere komische tv-serie voor CBS in 2001-2002. Ze verscheen ook op kabeltelevisie (in het derde deel van het HBO “If These Walls Could Talk”) en ook in speelfilms (”Edtv” en “Goodbye Lover” in 1999). Ze nam ook een frisse start met haar eenmansshow, wat resulteerde in een andere HBO speciale komische uitzending, en ze werd uitgenodigd om de Academy Awards te presenteren.

In 2003 begon DeGeneres met het presenteren van een lokaal praatprogramma. De show – een mengeling van interviews met bekendheden, muzikale optredens, gedeeltes over “echte mensen”, en deelname van het publiek aan spelletjes, alsook een dagelijkse monoloog van DeGeneres – kreeg al snel positieve kritiek en sterke kijkcijfers. In 2004 won het een Emmy award als “Outstanding Talk Show” (opmerkelijkste praatprogramma).

Het praatprogramma evolueerde tot een megasucces. In 2008 won DeGeneres haar vierde opeenvolgende Emmy voor de show.

Dus, ondanks de mislukking van haar komische tv-series, maakte ze haar terugkeer op het scherm op spectaculaire wijze. Ze is nu één van de meest geliefde televisiepersoonlijkheden in de Verenigde Staten. Eerder dan dat het haar carrière geschaad heeft, lijkt het dat de sterk gemediatiseerde revelatie over haar geaardheid haar bekendheid enkel maar aangewakkerd heeft.

Na de veelbesproken beëindiging van haar relatie met Heche, begon DeGeneres een iets discretere relatie met fotografe Alexandra Hedison, met wie ze bijna vier jaar bleef. Ironisch genoeg beslisten de twee om een punt te zetten achter hun relatie net na de publicatie in december 2004 van een hoofdartikel in de “Advocate” waarin foto’s verschenen van de hand van Hedison.

Na de breuk met Hedison raakte DeGeneres in contact met actrice Portia de Rossi. Toen het Californische Hooggerechtshof in mei 2008 de wetten die een huwelijk tussen hetzelfde geslacht in de staat verboden, overboord wierp, kondigden DeGeneres en de Rossi aan dat ze in de zomer zouden trouwen.

DeGeneres en de Rossi huwden tijdens een intieme plechtigheidsdienst, waarop slechts 19 gasten aanwezig waren, in hun huis in Beverly Hills op 16 augustus 2008. Hun beide moeders waren aanwezig op het huwelijk.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.