Dale, Grover (1935)

grover-daleGrover Dale (22 juli 1935) is een Amerikaanse acteur, danser, choreograaf en theaterregisseur.

Dale werd geboren als Grover Robert Aitken in Harrisburg, Pennsylvania. Zijn vader was Ronal Rittenhouse Aitken, een restauranthouder, zijn moeder was Emma Bertha Ammon. Hij studeerde dans bij lerares Lillian Jasper in McKeesport, Pennsylvania van 1945 tot 1952. Zijn eerste job kreeg hij bij het ‘Pittsburgh Civic Light Opera’ in 1953.

Carrière
Dale’s debuut als danser op Broadway kwam er met de musical “Li’l Abner” in 1956. Hij speelde ook in de originele cast van “West Side Story”, waar hij de rol van Snowboy vertolkte, een lid van de Jets. Hij speelde ook de rol van Andrew in “Greenwillow”, was de onderstudie van Anthony Perkins in het stuk van Noel Coward “Sail Away”. In “Half a Sixpence” speelde hij de rol van Pearce.

Dale maakte zijn filmdebuut in “The Unsinkable Molly Brown”. Hij was ook nog te zien in “Half a Sixpence”, “The Young Girls of Rochefort” en in “The Landlord”.

Dale werd twee keer genomineerd voor een Tony Award; voor zijn choreografie van “Billy”, een muzikale versie van “Billy Bud” en voor zijn regie van “The Magic Show”. Hij kreeg ook een Emmy-nominatie voor zijn choreografie van de musical “Copacabana” van Barry Manilow. Als co-regisseur won hij samen met Jerome Robbins een Tony Award voor Beste Regie. In 1992 werd hij redacteur bij het magazine “Dance & Fitness”.

In 1999 startte Dale de website Answers4Dancers.com, met als doel om “dansers en choreografen aan te zetten om te denken, te groeien en om bevredigende carrières te creëren”.

Privéleven
Dale had zes jaar lang een relatie met acteur Anthony Perkins. Deze relatie eindigde toen hij in 1973 trouwde met actrice/zangeres Anita Morris. Ze bleven getrouwd tot de dood van Morris in 1994. Hun zoon, acteur James Badge Dale (geboren in 1978) vertolkte de rol van Simon in de film “Lord of the Flies” (1990), de rol van Chase Edmunds in de tv-serie “24″ en de hoofdrol in “Rubicon”.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.