Crowley, Aleister (1875-1947)

aleister-crowleyAleister Crowley, de levendige Britse mysticus en productieve schrijver die in zijn tijd vaak openlijk bespot werd, werd onlangs genoemd door de BBC als één van de meest invloedrijke burgers in Engeland. Crowley, een charismatische en ambitieuze persoonlijkheid, was een belangrijk figuur in de Europese occultbeweging die zich ontwikkelde op het einde van de negentiende eeuw.

Crowley, die zijn hele leven actief biseksueel was, laat zich opmerken door het verweven van “sex magick” (seksmagie), wat seksuele relaties met mannen en vrouwen inhield, in zijn occulte praktijken. Vanaf zijn jeugd tot het einde van zijn leven volgde Crowley een filosofie van vrije wil, zoals belichaamd wordt door het volgend citaat: “Doen wat U wilt, zal het geheel van de wet zijn.”

Crowley, genoemd naar zijn vader, werd geboren als Edward Alexander Crowley in Leamington, Warwickshire, op 12 oktober 1875. Crowley´s ouders maakten deel uit van een strenge Puriteinse sekte, de Plymouth Brethren. De jonge Crowley die opgroeide tijdens het hoogtepunt van het Victoriaanse tijdperk, reageerde fel tegen zowel de preutsheid van die tijd als de strikte religieuze waarden van zijn welgestelde, dogmatische familie. Op elfjarige leeftijd betekende het overlijden van zijn vader de ideale gelegenheid om zijn voornaam Edward te veranderen in Aleister, om zichzelf van zijn familie te onderscheiden.

Op materieel vlak genoot Crowley echter ten volste van zijn vaders brouwerijfortuin, en in 1895 schrijft hij zich in aan Cambridge University. In deze periode had Crowley seksuele relaties met zowel mannen als vrouwen. Eén van zijn opmerkelijke studentenaffaires was die met Jerome Pollit, een vrouwenimitator die tien jaar ouder was. Crowley eerde later de herinnering aan deze relatie in zijn gedichtenboek “The Scented Garden of Abdullah the Satirist of Shiraz” (privé gepubliceerd in 1910).

In 1898 publiceerde Crowley “White Stains”, een dichtbundel. Het bevatte een overvloed aan seksueel expliciet materiaal, inclusief thema´s over homoseksualiteit en pederastie. Het is één van Crowley´s meest bekende werken geworden. Crowley beweerde dat hij de bedoeling had om “Psychopathia Sexualis”, Krafft-Ebing´s baanbrekende studie over “afwijkende” seksualiteit, om te zetten in versvorm. “White Stains”, dat gedrukt werd in Amsterdam, kende een eerste oplage van 100 kopieën, waarvan het merendeel in beslag werd genomen en verbrand werd door de Britse douane.

In 1898 trad Crowley ook toe tot de “Hermetic Order of the Golden Dawn”, die geleid werd door Samuel Liddell MacGregor Mathers. Crowley was op weg om snel in rang te stijgen, totdat een machtige blok van Londense leden zijn intrede deed om zijn verdere bevordering te vermijden. Dit vloeide voort uit hun afkeuring van Crowley´s homoseksuele affaires. Maar Mathers steunde Crowley. De onenigheid bracht een breuk in de orde, en uiteindelijk werden zowel Crowley en Mathers uit de orde verbannen.

Crowley, die besloten had een pauze in te lassen in zijn leven in Groot-Brittannië gebruikte zijn erfenis om een wereldreis te maken, en bezocht landen zoals Mexico, Egypte, Ceylon en India. Terwijl hij in Cambridge was, ontwikkelde hij een interesse in bergbeklimmen en nam hij deel aan vele expedities tijdens zijn internationale reizen. In 1903 huwde hij Rose Kelley, en samen kregen ze een dochter, Lola Zaza.

In maart 1904, toen Crowley met Rose in Egypte was, had hij een revelatie, waarin hij zogezegd contact had met zijn Heilige Beschermengel. Het wezen, dat zichzelf identificeerde als Aiwass, dicteerde naar verluidt gedurende drie dagen een tekst aan Crowley. Bekend als het “Boek van de Wet” (Book of the Law), bevat het de kernfilosofieën die aan de basis liggen van Crowley´s esoterische gedachtensysteem. Volgens het werk was Crowley de profeet die de wereld zou laten kennismaken met het tijdperk van Horus (Age of Horus). Dit nieuwe tijdperk, waarin seksualiteit een centrale en gerespecteerde plaats zou innemen, zou gekenmerkt worden door de integratie van mannelijke en vrouwelijke seksuele energieën.

Crowley bleef verder rondreizen. In 1905 maakte hij deel uit van een levensgevaarlijke expeditie in de Himalaya; het liep slecht af, en verschillende leden van de expeditie verloren het leven in de bergen. Crowley vond ook zijn weg naar China, Canada en de Verenigde Staten. In deze periode verbleven zijn vrouw en dochter slechts af en toe bij hem. Het was dan ook pas bij zijn terugkeer naar Groot-Brittannië dat Crowley vernam dat zijn jonge dochter bezweken was aan een ziekte, terwijl hijzelf in Rangoon verbleef.

In 1907 richtte hij zijn eigen occultgroep op, die hij “de Orde van de Zilveren Ster” noemde (Order of the Silver Star). Eén van zijn beruchte volgelingen was Victor Neuburg, wiens inwijding homoerotische elementen bevat zou hebben. In 1909, terwijl Crowley aan het scheiden was van Rose (op grond van alcoholisme; zij zou verslaafd zijn aan de drank), reisde hij met Neuburg naar Noord-Afrika. In de woestijn begaven de twee mannen zich in een hele reeks magische rituelen, waarbij soms ook homoseksualiteit aan te pas zou gekomen zijn.

Met de komst van Wereldoorlog I, besloot Crowley om Engeland te verlaten; hij verbleef in de Verenigde Staten van 1915 tot 1920. Hij bracht er zijn tijd door met het schrijven van anti-Britse propaganda. Hij had er ook een kind genaamd Poupee met een vrouw genaamd Leah Hirsig. Deze dochter verloor spijtig genoeg op jonge leeftijd het leven.

In 1920 verhuisde Crowley naar de stad Cefalu, aan de noordkust van Sicilië. Hij kocht er een villa, die hij de naam “Abbaye de Theleme” gaf (Thelema Abdij). Crowley maakte plannen om van deze plaats een magneet te maken voor allen die interesse hadden in de occulte en seksuele magie. Een jongeman genaamd Raoul Loveday stierf echter in de abdij op mysterieuze wijze en Crowley werd in 1923 van het eiland verbannen door de Italiaanse autoriteiten.

In Groot-Brittannië vertelde Loveday´s weduwe, die uiteraard erg verbitterd was, schokkende verhalen aan de kranten over wat er zou plaatsgevonden hebben in de Thelema Abdij. De sensatiepers publiceerde artikels over orgieën, menselijke offers en satanische rituelen. Crowley, die door de pers afgeschilderd werd als “de gekste man ter wereld”, kreeg een beruchte reputatie. Naarmate de jaren voorbijgingen, vertaalde deze reputatie zich echter niet in een houdbaar inkomen, aangezien zijn literair werk steeds minder interesse wekte van uitgevers.

Crowley huwde voor een tweede keer in 1929, met Maria Ferrari de Miramar. Hetzelfde jaar publiceerde hij “Magick in Theory and Practice”, één van zijn belangrijkste filosofische werken. Crowley verkoos deze bijzondere spelling “magick”, om zijn unieke ritueel occult systeem te onderscheiden van de gewone toneelmagie.

Tegen 1932 was Crowley – intussen verslaafd aan morfine die hij moest innemen om zijn astma te behandelen – bankroet. Hij overleefde op giften van vrienden en studenten. Maar het was toch in deze late periode van zijn leven dat Crowley zijn laatste en belangrijkste werk schreef.

Van 1938 tot 1943 werkte Crowley samen met artieste Lady Frieda Harris om de Thoth Tarot te creëren. Dit erg invloedrijk waarzeggingssysteem, zoals uitgelegd in “The Book of Thoth” (gepubliceerd in 1944), was een grondbrekend tarotspel, aangezien het seksualiteit bevatte alsook excentrieke, surrealistische beeldspraak.

Drie jaren na dit meesterwerk, stierf Crowley op 1 december 1947 – zonder geld en verslaafd aan heroïne en alcohol – aan een infectie van de luchtwegen in een Brits pension. Hij was 72 jaar oud.

Aleister Crowley had zowel met woord en daad een grote invloed op beoefenaars van esoterische magie in de twintigste eeuw. Eén van zijn meest opmerkelijke bijdragen aan de occultwereld was zijn nadruk op seksualiteit en de vrije uitdrukking van de rol van het geslacht. Crowley was een gedreven idealist, die door velen bespot maar tegelijkertijd gerespecteerd werd, die seks tot een voorrecht maakte, zowel homoseksueel als heteroseksueel, als een centraal, betekenisvol onderdeel in zijn filosofie en ritueel.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 04 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags :

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.