Coccinelle (1931-2006)

coccinelleCoccinelle (23 augustus 1931 – 9 oktober 2006) was een Franse transseksuele actrice en artieste. Haar geslachtsoperatie was de eerste in Europa waarover er zoveel te doen was in de media. Ze was een Franse beroemdheid en een gevierde nachtclubzangeres.

Coccinelle werd geboren in 66, rue de Notre Dame de Nazareth in het 3de arrondissement van Parijs en kreeg de naam Jacques Charles Dufresnoy. Ze koos voor de artiestennaam Coccinelle (Frans voor lieveheersbeestje) toen ze voor een carrière op de planken koos. Ze maakte haar debuut als transgender bij ‘Chez Madame Arthur’ in 1953. Later trad ze ook vaak op in de beroemde nachtclub ‘Le Carrousel de Paris’ waar ook andere beroemde transseksuelen optraden zoals April Ashley en Marie-Pier Ysser. In 1958 reisde Coccinelle naar Casablanca om er een geslachtsoperatie te laten uitvoeren door Dr. Georges Burou.

Coccinelle werd al snel een veelbesproken mediafiguur na haar terugkomst naar Frankrijk waar ze op de planken stond met een act gebaseerd op prominente sekssymbolen uit die tijd. In 1959 speelde ze in de film “Europa di notte” door regisseur Alessandro Blasetti. In datzelfde jaar droeg de Italiaanse zanger Ghigo Agosti het liedje “Coccinella” aan haar op zorgde hiermee voor wereldwijde verbazing en controverse. In 1962 acteerde Coccinelle in de film “Los Viciosos”. Ze werd de eerste Franse transseksuele vrouw die een beroemde ster werd toen Bruno Coquatrix in 1963 haar naam in grote rode letters op de gevels van de Parijse Opera liet plaatsen als promotie voor de revue “Cherchez la Femme”. In 1968 was Coccinelle te zien in de film “Días de Viejo Color”.

Coccinelle zette zich intensief in als activiste voor transgenders en stichtte de organisatie “Devenir Femme” (Vrouw worden). Deze organisatie gaf emotionele en praktische steun aan zij die een geslachtsoperatie overwogen. Ze hielp ook bij de oprichting van het Centrum voor Steun, Onderzoek en Informatie van Transseksualiteit en Genderindentiteit.

In juli 2006 werd Coccinelle opgenomen in het hospitaal nadat ze een beroerte kreeg. In oktober van hetzelfde jaar overleed ze in Marseille.

Weetjes over Coccinelle

 • In het Hebreeuws wordt het woord coccinelle (קוקסינל, uitgesproken ‘koksinel’) gebruikt als een synoniem voor transseksueel.
 • Het eerste huwelijk van Coccinelle was de eerste transseksuele verbintenis die officieel werd erkend door de Franse overheid, waardoor ook ander transgenders het recht kregen om officieel te trouwen.
 • Haar autobiografie “Coccinelle” verscheen in 1987.
Vertel anderen over dit artikel :
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter
 • E-mail this story to a friend!
 • Netvibes
 • NuJIJ
 • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.