Chamberlain, Richard (1935)

richard-chamberlainDe Amerikaanse acteur Richard Chamberlain bouwde een carrière op televisie, in de film en in het theater door romantische heteroseksuele rollen te spellen. Hij zat het grootste deel van zijn leven in de kast maar in 2003 outte hij zich in zijn biografie “Shattered Love”. Richard werd geboren op 31 maart 1935 in Los Angeles. Hij groeide op in Beverly Hills, maar zoals hij zelf zegt: “aan de verkeerde kant van de nu-verdwenen tramrails” in een stad die synoniem staat voor rijkdom. Hoewel de familie Chamberlain niet rijk was, hadden ze het financieel redelijk gemakkelijk.

Er was dan wel geen financieel gebrek, toch was er geen emotioneel comfort in het huishouden van de Chamberlains. Richard´s vader was een alcoholicus die zijn vrouw en zijn twee zonen psychologisch misbruikte. In zijn mémoires beschrijft Richard zijn steeds terugkerende gevoelens van ontoereikendheid en mislukking omdat hij niet voldeed aan de verwachtingen van zijn vader.

Vanaf 1952 ging Richard naar het Pomona College, met de bedoeling om er kunst te studeren. Maar hij begon er al snel in toneelstukken te spelen en omdat hij genoot van zijn succes, besloot hij om acteur te worden.

Zijn plan werd kort onderbroken omdat hij twee jaar naar het leger moest. Toen hij terug het burgerleven instapte, schreef hij zich in voor acteerlessen. Tijdens één van de lessen ontmoette hij een jonge man die zijn eerste minnaar werd. Het was toen eind de jaren 1950, een zeer homofobische tijd en ze deden hun uiterste best om hun verhouding “zo geheim mogelijk te houden”.

Richard maakte zijn filmdebuut met het onvergetelijke “The Secret of the Purple Reef” in 1960 en maakte een pilootaflevering van een televisieserie die er nooit kwam. Maar, kort daarna kreeg hij de hoofdrol in de serie “Dr. Kildare”. Deze serie liep vijf jaar lang en was ontzettend populair. Dit was voor een deel te danken aan de knappe Richard die een lustobject werd van zowel mannen en vrouwen.

Toen “Dr. Kildare” eindigde, weigerde Richard rolletjes in andere televisieseries en besloot hij te werken voor het theater en de film. Dit bracht hem naar Engeland waar hij bijna vijf jaar leefde. Het hoogtepunt van zijn Britse tijd was toen hij Hamlet kon spelen in 1968 in het “Birmingham Repertory Theatre”.

Richard´s filmcarrière is een ecclectische mix van projecten. Zijn rollen in “The Madwoman of Chaillot” van Bryan Forbes uit 1969 en “The Music Lovers” uit 1971 waarin hij Pyotr Ilich Tchaikovsky speelde, worden meestal als zijn beste films beschouwd. Hij was ook te zien in de rampenfilms “The Towering Inferno” uit 1974 en “The Swarm” uit 1978 van Irwin Allen en in de film “The Three Musketeers” uit 1974 van Richard Lester.

In de late jaren 1970 en tijdens de jaren 1980 was Richard “de koning van de mini-series” op televisie. Hij was te zien in “Centennial” in 1978, in “Shogun” in 1980 en in de fenomenale succesvolle adaptatie van het boek van Colleen McCullough “The Thorn Birds”.

Ongeveer 110 miljoen televisiekijker keken naar het verhaal van Priester Ralph de Bricassart en zijn gedoemde liefde voor Meggie, een Australische schapenhoedster, waardoor “The Thorn Birds” één van de meest bekeken mini-serie werd. “The Thorn Birds” bevestigde ook de status van Richard als mysterieuze hartendief voor legioenen van vrouwelijke fans.

Toen er steeds meer mensen begonnen naar televisie te kijken, werden er minder dure mini-series gemaakt. Richard keerde terug naar het theater, waar hij grote rollen aannam zoals die van Henry Higgins in de Broadway-versie van “My Fair Lady” en de rol van Baron von Trapp in de theaterversie van “The Sound of Music” in 1999.

Toen Richard in 2003 in zijn biografie “Shattered Love” publiekelijk bekendmaakte dat hij homo was, was bijna niemand geschokt door dit nieuws. Wat meer verraste was zijn keuze om er op zijn 68ste eindelijk over te praten.

Hoewel de roddelpers hem al had geout in de vroege jaren 1990 en dat zijn homoseksualiteit een publiek geheim was in de theater- en de televisiewereld en ondanks de roddels in de homo-gemeenschap, had Richard altijd gezwegen omdat hij zich “schaamde” over zijn homoseksualiteit. Hij was ook bang dat hij door zijn geaardheid geen werk meer zou krijgen, iets dat zeker kan kloppen voor het begin van zijn carrière in de vroege jaren 1960. Zelfs vandaag nog zijn er vele homo-acteurs die zich afvragen of ze nog romantische heteroseksuele rollen zullen spelen als ze uit de kast komen.

Toen Richard uiteindelijk het “slechts bewaarde geheim in Hollywood” vertelde, vond hij zijn fans “steunend, positief en vriendelijk”.

In zijn biografie schrijft Richard over zijn zoektocht naar innerlijke rust en over zijn relatie met regisseur Martin Rabbett, zijn partner sinds het midden van de jaren 1970. De laatste tien jaar woont het koppel samen in Hawaï, waar Martin is opgegroeid.

Het tweetal heeft doorheen de jaren samengewerkt aan verschillende projecten. Eén van hun meest recente werken was “The Stillborn Lover” in juli 2003. Martin regisseerde dit toneelstuk waarin Richard een ambassadeur vertolkt die aan zijn familie vertelt dat hij homo is. Richard speelde zijn rol met veel reserve en een stille waardigheid, waarbij hij waarschijnlijk putte uit zijn vele jaren van stilzwijgen en uit zijn eigen zelfaanvaarding.

Vertel anderen over dit artikel :
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter
 • E-mail this story to a friend!
 • Netvibes
 • NuJIJ
 • Technorati
Geplaatst op 04 augustus 2009 - 1 reactie op dit artikel.

Tags :

1 reactie to “Chamberlain, Richard (1935)”

 1. annie 22 januari 2012 at 18:39 Permalink

  ik wilden dat ik wist waar ik die film van doris dukuk kon kopen


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.