Cassidy, Jack (1927-1976)

jack-cassidyJohn Joseph Edward “Jack” Cassidy (5 maart 1927 – 12 december 1976) was een Amerikaanse acteur. Hij vertolkte vaak wereldse, zelfverzekerde, dramatische rollen. Cassidy slaagde er in om zijn personages zo te perfectioneren dat hij werd gecast als de legendarische John Barrymorde in de film “W.C. Fields and Me”.

Cassidy werd geboren in Richmond Hill, New York als zoon van William Cassidy, die van Ierse afkomst was, en Charlotte Koehler, van Duitse afkomst. Hij behaalde zijn grootste succes als zanger op Broadway. Zo was hij te zien in “Alive and Kicking”, “Wish You Were Here”, “Shangri-La”, “Maggie Flynn”, “Fade Out – Fade In”, “It’s a Bird… It’s a Plane… It’s Superman” en “She Loves Me” waarmee hij een Tony Award won. Hij werd ook genomineerd voor een Emmy Award voor zijn optredens in de televisieprogramma’s “He & She” en “The Andersonville Trial”.

Op televisie was hij frequent te gast en was hij te zien in programma’s zoals “Bewitched”, “Get Smart”, “That Girl”, “Columbo”, “Hawaii Five-O”, “Match Game” en “McCloud”. Hij was ook naast Clint Eastwood te zien in de film “Eiger Sanction”.

Privéleven
Cassidy trouwde twee keer. Zijn eerste vrouw was actrice Evelyn Ward. Samen kregen ze een zoon, David Cassidy. Na hun scheiden in 1956 trouwde Jack met actrice Shirley Jones. David en Shirley waren later te zien in de serie “The Partridge Familey”. Jack en Shirley kregen drie zonen, Shaun, Patrick en Ryan en scheidden in 1974.

In zijn autobiografie “C’Mon, Get Happy” uit 1994 schreef David dat hij zich ernstig zorgen begon te maken over zijn vader tijdens diens laatste jaren van zijn leven. Jack was verslaafd aan alcohol en begon zich steeds meer vreemd te gedragen. In 1974 waren zijn buren geschokt te ze hem naakt zijn voortuin zagen begieten in het midden van de namiddag. Shirley Jones beschreef een gelijkaardige incident: ze vond hem naakt zittend in een hoek terwijl hij een boek aan het lezen was. Janes vertelde Jack dat ze hij zich klaar moest maken voor een show en hij antwoordde: “Ik weet nu dat ik Christus ben”. In december 1974 werd Jack twee dagen opgenomen in een psychiatrische kliniek. Jones ontdekte toen dat er reeds eerder een bipolaire stoornis was vastgesteld. David schreef over de biseksualiteit van zijn vader in zijn autobiografie, een feit dat pas aan het licht kwam na de dood van zijn vader.

Dood
In 1976 leefde Jack alleen in een appartement in West Hollywood, California. In de vroege uren van 12 december 1976 stak hij een sigaret op en viel hij in slaap/geraakte hij bewusteloos in zijn zetel. Deze vatte vuur en de vlammen verspreidden zich door het appartement. Het lichaam van Jack Cassidy werd gevonden op de vloer. Het leek er sterk op dat hij zichzelf nog had willen redden maar dat hij te veel rook inademde. Hij werd officieel geïdentificeerd door de roze ring die hij droeg.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.