Busch, Charles (1954)

charles-buschCharles Louis Busch (23 augustus 1954) is een Amerikaanse acteur, schrijver en vrouwenimitator. Hij is bekend voor zijn vele optredens in films, op televisie en in theaterstukken. Hij heeft ook toneelstukken geschreven die werden opgevoerd op Broadway.

Busch werd geboren in New York City als zoon van Gertrude Young, een huisvrouw, en Benjiman Busch, een handelaar.

Busch kwam voor het eerst op het voorplan als auteur en acteur (in drag) in toneelstukken die klassieke films tezelfdertijd belachelijk maakten en ophemelden. Deze stukken waren o.a. “Vampire Lesbians of Sodom” (1984), “Psycho Beach Party” (1987), “The Lady in Question” (1989) en “Red Scare on Sunset” 1991). Minder bekende werken van hem zijn “Theodora, She-Bitch of Byzantium” (1984), “Sleeping Beauty, or Coma” (1984) en “Pardon My Inquisition, or Kiss the Blood Off My Castanets” (1986).

Het success van Busch met zijn eigen werken zorgde er voor dat hij optrad in de 1993-versie van “The Maids” van Genet. In 1994 vertolkte hij de mannelijke hoofdrol in zijn komedie “You Should Be So Lucky”. Andere werken in de jaren 1990 waren zijn autobiografische one-man show “Flipping My Wig” (1996) en het melodrama “Queen Amarantha” (1997). Zijn stuk uit 1999 “Die, Mommie, Die!” werd opgevoerd in Los Angeles en werd in 2003 verfilmd.

Busch was ook te zien in verschillende films: “Addams Family Values” (1993), “It Could Happen to You” (1994) en “Trouble on the Corner” (1997). Busch was twee keer te zien in filmversies van zijn eigen toneelstukken: “Psycho Beach Party” in 2000 en “Die, Mommie, Die!”. Hij schreef mee aan, speelde mee in en regisseerde de film “A Very Serious Person” (2006). Hij is ook het onderwerp van de documentaire “The Lady in Question is Charles Busch” (2006).

In 2000 debuteerde het werk van Busch op Broadway met “The Tale of the Allergist’s Wife”. Dit toneelstuk, waarin hij zelf geen rol vertolkt, werd speciaal geschreven voor de actrice Linda Lavin die naast Michele Lee en Tony Roberts speelde. “Allergist’s Wife” werd in 2001 genomineerd voor Beste Toneelstuk en werd 777 keer opgevoerd. Later namen Valerie Harper en Richard Kind de hoofdrollen over. Busch werkte ook aan de “Taboo”, een autobiografische musical over Boy George.

Sinds 2000 treedt Busch elk jaar één keer op met zijn kerststuk uit 1984 “Times Square Angel”. In 2003 vertolkte hij de hoofdrol in “Shanghai Moon” (naast B.D. Wong). Hij speelde ook de hoofdrollen in drie producties van “Auntie Mame”.

“Our Leading Lady”, het stuk van Busch over Laura Keene, over de actrice die speelde in het stuk “Our American Cousin” dat Abraham Lincoln zag tijdens de avond van zijn moord, werd opgevoerd in 2006-2007 in New York.

Zijn stuk “The Third Story” werd voor het eerst opgevoerd in 2008. Busch speelde er in naast Kathleen Turner.

Op tv heeft Busch het personage Peg Barlow vertolkt in “One Life to Live” en speelde hij de travestie-gevangene Nat Ginzberg in het derde en vierde seizoen van “Oz”.

In 1995 publiceerde Busch zijn roman “Whores of Lost Atlantis”, een fictieve interpretatie van zijn stuk “Vampire Lesbians of Sodom”.

In 2009 schreef en speelde Busch in het stuk “The Divine Sister”, een satirische kijk op Hollywoodfilms over religie, waaronder “Doubt” en “The Sound of Music”. Andere acteurs in dit stuk zijn Julie Halston, Amy Rutberg, Jennifer Van Dyck, Jonathan Walker en Alison Fraser.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.