Bogarde, Dirk (1921-1999)

dirk-bogardeDirk Bogarde was de eerste grote Britse filmster. Hij werd vaak vermeld als “de Britse Rock Hudson”, zowel voor zijn brave, goede look tijdens de jaren 1950 en voor zijn discrete homoseksualiteit. Zijn filmcarrière duurde meer dan vijftig jaar en hij trad op in meer dan zeventig films.

Derek Jules Gaspard Ulric Niven van den Bogaerde werd geboren als de zoon van een Nederlandse vader (een redacteur bij de “London Times”) en een Engelse moeder (een voormalige actrice) in Hampstead, Londen op 28 maart 1921. Na een niet zo geslaagd debuut als extra in de komedie “Come On George” in 1939, werd zijn carrière onderbroken door zijn militaire dienst tijdens Wereldoorlog II, waar hij werd bekroond omwille van zijn moed in het koninklijke regiment van de koningin.

Dirk begon terug te acteren na de oorlog. Noël Coward, een vroege bewonderaar, moedigde hem aan om een carrière als toneelspeler uit te bouwen. Maar in 1947, toen Stewart Granger wegviel als hoofdrolspeler in “Esther Waters” nam Dirk zijn plaats in. Het resultaat was dat hij een contract kreeg aangeboden bij de Rank Studio´s en dat hij stopte met acteren in het theater.

Tijdens de jaren 1950 was Dirk te zien in romantische komedies, oorlogsfilms en thrillers. Maar toen hij bijna veertig was, nam hij steeds meer ernstige dramatische rollen aan, waarvan er sommigen aanleunden bij homoseksuele thema´s. Dat was een zeer riskant avontuur, want het was nog voor homosekualiteit uit het strafwetboek werd geschrapt (1967).

De eerste en belangrijkste rol met dit thema was in “Victim” uit 1961, waarin Dirk een getrouwde advocaat speelt die wordt afgeperst omwille van een homoseksuele relatie. Dirk´s meeslepende interpretatie van sympathieke homo kan geholpen hebben om het publiek in een debat te sturen over de schrapping van homoseksualiteit uit de Britse strafwet.

Met deze rol kwam ook zijn eerste van zes nominaties van de Britse Academy Award voor Beste Acteur, die hij tweemaal won, voor zijn prestatie als seksueel dubbelzinnige hotelbediende in “The Servant” van Joseph Losey in 1963 en voor zijn hoofdrol naast Julie Christie in “Darling” van John Schlesinger in 1965.

Andere belangrijke films met Dirk Bogarde zijn “Song Without End” uit 1960, “Damn the Defiant?” uit 1962, “I Could Go On Singing” uit 1963 (met Judy Garland), “Modesty Blaise” uit 1966, “Accident” uit 1967 en “Our Mother´s House” uit 1967.

In het midden van de jaren 1960 verhuisde Dirk naar de Provence in het zuiden van Frankrijk, waar hij samenleefde met zijn manager en zijn levensgezel Tony Forwood. Daarom was Dirk bijna enkel te zien in Europese films, zoals in “Morte a Venezia” van Luchino Visconti waar hij de rol neerzet van Aschenbach, een zieke componist die geobsedeerd geraakt door een mooie jongen, naar het boek van Thomas Mann. Andere gedurfde films met Dirk waren “The Damned” van Visconti uit 1969, “The Night Porter” van Liliana Cavani uit 1974 en “Despair” van Rainer Werner Fassbinder uit 1978.

Toen zijn partner Tony terminaal ziek werd in 1983, keerde Dirk met hem terug naar Engeland en zorgde hij voor hem tot zijn dood in 1988. Tijdens deze jaren doekte Dirk zijn carrière als acteur op en begon hij te schrijven. Tijdens de jaren 1980 en 1990 publiceerde hij zestien boeken, waaronder zeven biografieën en verschillende romans.

In zijn biografische werken vermijdt Dirk Bogarde angstvallig alle verwijzingen naar homoseksualiteit, maar schrijft hij wel over zijn relatie met zijn partner, vooral dan over hoe hij hem verzorgt tijdens zijn laatste jaren.

Dirk Bogarde werd geridderd in 1992 en hij stief aan een hartaanval op 8 mei 1999 in Chelsea, Londen. Daarvoor had hij al in 1996 een beroerte gekregen.

Tijdens het grootste deel van zijn leven verborg Dirk zijn homoseksualiteit, maar het grote publiek wist dat hij homo was. Het resultaat van zijn discretie was dat hij in de jaren 1980 belachelijk werd gemaakt door een jongere generatie homo´s. Zijn stilzwijgen over zijn persoonlijk leven mag ons echter niet doen vergeten dat hij de moed had om de eerste acteur te zijn die een sympathieke homo neerzette in een Britse film.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 03 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags :

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.