Betty Carstairs (1900-1993)betty-carstairs Betty Carstairs was een rijke Britse speedbootpilote, berucht omwille van haar snelheid en haar excentrieke levensstijl.

Ze werd geboren in 1900 als Marion Barbara Carstairs in Mayfair, Londen als dochter van Frances Evelyn Botswick (het tweede kind van Jabez Bostwick en zijn vrouw Helen) en Captain Albert Carstairs, een Schot met koninklijk bloed. De moeder van Betty, een alcoholische Amerikaanse erfgename, trouwde nog met Captain Francis Francis, met wie ze nog twee andere kinderen kreeg: Evelyn Francis en Francis Francis Jr. Haar laatste echtgenoot was de Franse chirurg Serge Voronoff.

Tijdens Wereldoorlog I werkte Betty in Frankrijk voor het Rode Kruis. Ze reed er met de ambulance voor ze naar Dublin trok met het vrouwenlegioen. Na de oorlog ging ze terug naar Frankrijk en hielp ze bij het begraven van de oorlogsslachtoffers. Later, in 1920, startte zij en een groep vriendinnen de ‘X-Garage’, een chauffeursservice die enkel uit vrouwelijke chauffeurs bestond.

Betty had een kleurrijk leven. Ze kleedde zich meestal als man, had getatoeëerde armen en was dol op machines, avontuur en snelheid. Ze was openlijk lesbisch en had verschillende affaires met vrouwen, o.a. met Dolly Wilde (de nicht van Oscar Wilde met wie Betty in Parijs woonde) en met een hele reeks actrices waarvan de bekendste Tallulah Bankhead en Marlene Dietrich zijn. Betty trouwde één keer, met een Franse graaf in 1918. Door dat huwelijk kreeg ze toegang tot een groot fonds dat voor haar was opgezet. Na de dood van haar moeder werd het huwelijk onmiddellijk geannuleerd op grond van niet-voltrekking (van de echtelijke plichten).

In 1925 kocht ze een motorboot nadat ze via haar moeder en grootmoeder een fortuin erfde van Standard Oil. Ze kreeg ook een pop van een vriendin, Ruth Baldwin, en gaf deze de naam ‘Lord Tod Wadley’. Ze was ontzettend gehecht aan de pop en sleurde de pop overal mee naartoe, tot aan haar dood. Tussen 1925 en 1930 spendeerde Betty enorm veel tijd aan speedboten en werd ze een succesvolle pilote.

Betty stond ook bekend voor de genereuze band met haar vrienden. Ze had een nauwe ban met verschillende piloten en racers en gebruikte haar fortuin om hen te helpen. Ze betaalde $10,000 voor een racewagen voor Sir Malcolm Campbell, die volgens haar de beste sportman was. Ook John Cobb kon op haar rekenen: zijn racewagen werd uitgerust met motoren uit haar speedboot ‘Estelle V’. Nadat ze het eiland Whale Cay in de Bahamas had gekocht, was ze vaak gastvrouw voor gasten zoals Marlene Dietrich en de Duke en Duchess van Windsor. Ze liet er niet alleen een groot huis optrekken voor zichzelf en haar gasten, maar ook een vuurturen, een school, een kerk en een conservenfabriek. Later breidde ze uit met de aankoop van de eilanden Bird Cay, Cat Cay, Devil’s Cay, de helft van Hoffman’s Cay en een stuk land op Andros.

In 1975 verkocht ze de eilanden en verhuisde ze naar Miami, Florida. Ze overleed in Naples, Florida in 1993.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.