Midler, Bette (1945)

bette-midlerBette Midler is een Amerikaanse zangeres, actrice en comedienne die bij haar fans ook bekend staat als “The Divine Miss M.” Ze is genoemd naar de actrice Bette Davis, hoewel deze laatste de tweede lettergreep van haar voornaam wel uitspreekt en Bette dit niet doet. Tijdens haar carrière won Bette vier Grammy Awards, een Emmy Award en een Tony Award. Ze werd ook twee keer genomineerd voor een Oscar.

Bette in Hawaii

Bette wordt geboren in Honolulu in Hawaï op 1 december 1945. Ze is de dochter van Ruth Schindel, een naaister en huisvrouw en Fred Midler, een huisschilder die werkte op de Amerikaanse legerbasis in Hawai. Haar ouders zijn afkomstig uit Paterson in New Jersey en verhuisden vlak voor de geboorte van Bette naar Honolulu. Bette’s gezin is één van de weinige Joodse families in een hoofdzakelijk Aziatische buurt. Bette groeit op in Aiea (dichtbij Honolulu) en gaat naar de Radford High School. Ze studeert er drama en verdient haar eerste geld door in de film “Hawaii” een zeezieke passagierster te vertolken.

Bette’s carrière

Met het geld dat ze verdient met haar eerste film verhuist ze in 1965 naar New York City. Ze krijgt haar eerste professionele rollen in de toneelstukken “Nefertiti Regrets” en “Cinderella Revisited”. Van 1966 tot 1969 speelt ze de rol van Tzeitel in het Broadwaystuk “Fiddler on the Roof”. In deze periode wordt haar zus Judith, die Bette komt bezoeken in New York, aangereden door een taxi en sterft ze.

In 1970 begint Bette te zingen in de “Continental Baths”, een homosauna in New York City. Ze wordt op de piano begeleid door Barry Manilow die in 1973 haar eerste plaats produceert: “The Divine Miss M.” Bette: “Ondanks de manier waarop het verder ging (de Aids-crisis), ben ik nog steeds trots op die dagen (dat ze zong in homosauna’s). Ik voel me alsof ik op de barricades stond van het holebibevrijdingsfront en ik hoop dat ik mijn steentje heb bijgedragen. Daardoor draag ik met trots mijn bijnaam “Bathhouse Betty”.”

In 1974 wint Bette een speciale Tony Award voor haar “Clams on the Half Shell Revue” in het Palace Theater. In 1979 speelt ze de hoofdrol in de “The Rose”, een film gebaseerd op de drugsverslaafde zangeres Janis Joplin. Hiermee wint Bette een nominatie voor een Oscar. In de periode 1975-1978 is ze de stem van “Woody the Spoon” en de opvoedkundige serie “Vegetable Soup”.

In 1985 zingt ze mee in de benefietsingle “We Are The World”, waarvan de winst naar een project in Afrika gaat. Ze werkt ook mee aan “Live Aid” in Philadelphia. Datzelfde jaar tekent ze een filmcontract en wordt ze door regisseur Paul Mazursky gecast in de film “Down and Out in Beverly Hills”. Het is het begin van een succesvolle carrière als komische actrice. Ze is ondermeer te zien in de films “Ruthless People”, “Outrageous Fortune” en “Big Business”. Dat ze niet enkel komische rollen aankan, bewijst Bette met haar prestatie in het drama “Beaches” in 1988. In datzelfde jaar spreekt ze de stem in van Georgette, een poedel in de Disneyfilm “Oliver & Company”.

Betty wint vier Grammy Awards, waaronder deze van “Best New Artist” in 1973 en deze van “Record of the Year” in 1989 met haar hit “Wind Beneath My Wings”. Haar versie van “From A Distance” zorgt ervoor dat ze in 1990 nog een Grammy wint.

Andere films met Bette zijn “Scenes From A Mall”, “For The Boys” (waarmee ze opnieuw een Oscarnominatie kreeg), “Hocus Pocus”, “The First Wives Club” en “The Stepford Wives”. Ze werkt ook voor televisie en wordt genomineerd voor een Emmy met haar musical “Gypsy”.

In 1992 wint Betty een Emmy Award voor haar voortreffelijke prestatie waarbij ze het emotionele lied “On For My Baby” zint voor Johnny Carson. Er zijn geruchten dat er die avond ruzie op de set is tussen Bette en de andere gast Robin Williams omdat Bette alle aandacht opeist. Die geruchten worden later ontkend door beiden.

In de periode 2000-2001 heeft Bette een eigen televisiefeuilleton. Hoewel de kijcijfers aanvankelijk goed zijn, dalen deze dramatisch na korte tijd. Na de pilootaflevering weigert Lindsay Lohan om nog langer de dochter van Bette te spelen en wordt ze in de derde aflevering vervangen door Marina Malota. Er zijn geruchten dat er achter de schermen heel veel ruzie is. En na jaren van dalende verkoopcijfers verliest Bette in 2001 haar platencontract met Warner Brothers.

Na een jarenlange ruzie met Barry Manilow, komt het tweetal in 2003 voor de eerste keer in twintig jaar terug samen om de cd “Bette Midler Sings the Rosemary Clooney Songbook” op te nemen. Volgens Barry droomde hij al lang om terug materiaal op te nemen met Bette en belde hij haar op met de vraag om terug samen te werken. Columbia Records ziet het project zitten en het album wordt een groot succes. Met de cd wordt Bette opnieuw genomineerd voor een Grammy.

In de periode 2003-2004 toert Bette door de Verenigde Staten met haar show “Kiss My Brass”. Overal is de show uitverkocht. Ook als ze in 2005 met de show in Australië komt, gaat het publiek door het dak. Columbia Records wil dat Bette een livealbum opneemt, maar ze weigert. In plaats daarvan werkt ze opnieuw samen met Barry Manilow aan de cd “Bette Midler Sings the Peggy Lee Songbook”. Dit album wordt uitgebracht in oktober 2005 en wordt opnieuw een grote hit.

Bette is te gast in “The Simpsons” in de episode “Krusty Gets Kancelled”. Daarin zien we Bette langs de kant van de snelweg vuilnis verzamelen en wordt ze door Bart en Lisa gevraagd om op te treden in een show waarmee Krusty’s carrière zal worden opgevijzeld. Ze is ook te zien in de episode “The Understudy” van “Seinfeld” als in “The Nanny” in de aflevering “You Bette Your Life”.

In 2006 brengt Bette de kerstcd “Cool Yule” uit waarvoor ze opnieuwe een Grammy-nominatie krijgt. Ze werkt aan “Then She Found Me”, geregisseerd door Helen Hunt. In de film acteert ze naast Helen Hunt zelf, Matthew Broderick en Colin Firth.

Op 20 februari 2008 debuteert Bett met haar Las Vegasshow: “Bette Midler: The Showgirl Must Go On”. De show zal twee jaar lang lopen.

Bette privé

Lange tijd is Aaron Russo naast haar manager ook haar vriend. Maar op 16 december 1984 trouwt Bette met Martin von Haselberg, een hertog in Las Vegas. In 1986 krijgen ze een dochter, Sophie Frederica Alohilani von Haselberg.

In 1995 sticht Bette het “New York Restoration Project”, een organisatie die in New York City verwaarloosde buurtparken en economisch oninteressant buurten revitaliseert. In 1999 wil de stad 114 gemeenschappelijke buurttuinen verkopen aan commerciële doeleinden. Midler koopt met haar organisatie 60 tuinen aan en knapt ze op.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 05 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags :

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.