Benjamin, Harry (1885-1986)

harry-benjaminHarry Benjamin was een dokter die het meest herinnerd wordt voor zijn pionierswerk met transseksuelen. Harry werd geboren in Berlijn in 1885. Als universiteitsstudent leidde zijn interesse voor seksuologie tot een vriendschapsband met Magnus Hirschfeld, de leider van de homoseksuele beweging en de stichter van het Instituut voor Seksuele Wetenschappen. Harry vergezelde Magnus naar homo- en trangenderbars in Berlijn. Magnus verrichtte er veldwerk naar aanleiding van zijn boek “Die Transvestiten” (uit 1910), het eerste boek over transgenders.

Harry rondde zijn medische studies aan de Universiteit van Tübingen af in 1912 en ging naar de Verenigde Staten van Amerika om er te werken aan een project i.v.m. tuberculose. Hij probeerde om terug te keren naar Duitsland in 1914, aan de vooravond van Wereldoorlog I, maar zijn schip werd onderschept en afgeleid naar Engeland. Na een kort verblijf in een gevangenkamp als “vijandelijke vreemdeling”, mocht Harry terugkeren naar New York. Hij werd er een Amerikaans burger en zette er een succesvolle medische praktijk op.

In de jaren 1920 en 1930 onderhield Harry persoonlijke en professionele contacten met Magnus Hirschfeld en de Weense endocrinoloog Eugen Steinach, een specialist op het vlak van anti-veroudering. Deze laatste deed ook de eerste medische experimenten om te bepalen wat de rollen van oestrogeen en testosteron waren bij de aanmaak van secundaire geslachtskenmerken. Harry zelf werd bekend als een prominente “gerontotherapeut” die hormonen toediende om de libido’s van zijn verouderende patiënten op te krikken. Hij reisde regelmatig naar Duitsland en Oostenrijk om er vrienden en collega’s te bezoeken, totdat de Nazi’s dit onmogelijk maakten.

Tegen de jaren 1940 bracht Harry zijn zomers door in San Francisco en het was daar dat hij in 1949 voor het eerst een transseksueel hielp. In die tijd weigerden Amerikaanse dokters uit morele overwegingen om hormonen te geven aan transseksuelen of om een geslachtsoperatie op hen toe te passen. Maar Harry was dankzij zijn contacten met de Duitse seksuologie minder moraliserend en hij was bereid om via zijn medische kennis Amerikaanse transseksuelen te helpen.

In de vroege jaren 1950, vooral na de geslachtsoperatie van Christine Jorgensen in Denemarken in 1952, werd Harry de belangrijkste persoon in medische debatten over transseksuelen. Hoewel hij de term “transseksueel” niet zelf uitvond (die eer gaat naar David O. Cauldwell in 1949), deed Harry meer dan zijn best om tot meer begrip te komen voor transseksuelen.

Hij diende hormonen toe aan honderden transseksuelen en enkelen hielp hij aan een geslachtsoperatie. Tegen 1966, toen hij “The Transsexual Phenomenon” publiceerde, werd Harry Benjamin beschouwd als de meest belangrijke expert op dat gebied. Het model van Harry Benjamin over hoe er moet worden omgegaan vormt nog steeds de basis voor de medische zorg aan transseksuelen.

Hoewel Harry Benjamin in de transgendergemeenschap wordt herinnerd als meevoelend en soms wat paternalistgisch, vinden sommige ‘moderne’ transgenders zijn model nu beledigend en bemoeizuchtig en ijveren ze voor een meer objectieve vorm van hulpverlening aan transgenders.

Benjamin Harry bleef actief tot in de vroege jaren 1980. Hij stief in New York in 1986. Hij werd 101 jaar.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 03 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags :

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.