Bast, William (1931)

william-bastWillam ‘Bill’ Bast is een homoseksuele film- en televisieschrijver. Tegenwoordig leeft hij in Los Angeles. Naast scripts voor bioscoopfilms en televisie heeft hij ook twee biografieën over de acteur James Dean geschreven. Bill werd geboren op 3 april 1931 in Milwaukee in Wisconsin als zoon van Gilbert Bast en Bernice Fleischmann. Hij ging eerst naar school in Milwaukee en later naar Kenosha toen zijn gezin daarheen verhuisde. Toen ze terug naar Milwauke verhuisden, studeerde hij af van de middelbare school en schreef hij zich in aan de universiteit van Wisconsin-Madison. Toen zijn gezin verhuisde naar Los Angeles schreef hij zich in aan de University of California in Los Angeles waar hij theaterkunsten studeerde. Aan die universiteit deelde hij een kamer met een medestudent genaamd James Dean. In 1952 volgde hij James naar New York, op zoek naar een carrière in de wereld van de radio en de televisie. Bill werkte er eerst op de persafdeling van CBS en in 1953 schreef hij zijn eerste scripts voor het feuilleton “The Aldrich Family” op NBC.

Na de dood van James Dean in een verkeersongeluk in 1955 schreef Bill een boek over hun relatie. Nadat hij naar Londen verhuisde, schreef Bill “The Myth Makers”, een fictief drama over de begrafenis van James Dean. Dit stuk zorgde ervoor dat de familie en vrienden van James Dean hem beschouwden als een verrader. In de Verenigde Staten werd het drama opnieuw gemaakt door NBC en kreeg het de titel “The Movie Star”.

Ondertussen bleef Bill scripts schrijven voor de BBC en voor Independent Television. Hij schreef o.a. afleveringen voor de beroemde serie “The Prisoner”. Terug in de Verenigde Staten schreef hij afleveringen voor “Combat!”, “Perry Mason”, “Ben Casey”, “The Outer Limits”, “Alfred Hitchcock Presents”, “Honey West” en “Dr. Kildare”.

In 1975 schreef Bill het script en produceerde hij “James Dean: Portrait of a Friend” voor NBC, een televisiefilm gebaseerd op zijn eigen eerste biografie over de filmster. In 1976 kreeg hij de “Mystery Writers of America’s Edgar Allan Poe Award” voor zijn televisiefilm “The Legend of Lizzie Borden” met Elizabeth Montgomery in de hoofdrol. In 1977 werd zijn adaptatie van het werk van Alexandre Drumas “The Man in the Iron Mask”, met Richard Chamberlain in de hoofdrol, genomineerd voor twee Emmy’s (beste script en beste kostumering). Zijn script voor “The Scarlet Pimpernel” met Anthony Andrews en Ian McKellen werd in 1982 bekroond met een Christopher Award. In 1984 won hij een prijs van de “Writers Guild of America” voor zijn script van “The First Modern Olympics”.

Van 1985 tot 1987 schreef Bill en produceerde hij, samen met zijn partner Paul Huson “The Colbys”, een spin-off van de populaire serie “Dynasty”. In 1986 won “The Colbys” een “People’s Choice Award”. Samen met Paul schreef hij ook een groot aantal televisiefilms en –series, waaronder “Tucker’s Witch”, “The Hamptons”, “Pursuit”, “The Big One: The Great Los Angeles Earthquake”, “Power and Beauty” en “The Fury Within”.

Bill werkte ook mee aan bioscoopfilms zoals “The Valley of Gwangi”, “Hammerhead” en aan “The Betsy” met Laurence Olivier en Tommy Lee Jones.

In 2006 publiceerde Bill het boek “Surviving James Dean”, opnieuw een biografie over de filmster. Daarin schrijft hij over zijn relatie met James en over de homoseksuele contacten die ze hadden met elkaar, iets waarover hij in zijn eerste biografie niet kon schrijven door de sociale code van de jaren 1950.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 03 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags :

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.