Moeyaert, Bart (1964)

bart-moeyaertBart Boudewijn Peter Moeyaert wordt geboren op 9 juni 1964 in Brugge. Hij is de zevende van zeven jongens en wordt daarom genoemd naar koning Boudewijn, die zijn peter is. Hij groeit er op in een groot huis aan de rand van de stad. Hij is een creatief kind en houdt zich vaak bezig met knutselen en tekenen. Ook is hij al heel vroeg bezeten door boeken, vooral dan deze door Astrid Lindgren. Al in 1974 geeft Bart een ‘huiskrant’ uit voor zijn gezin en familie. Een jaar later schrijft hij zijn eerste lang verhaal. Op zijn twaalfde schrijft Bart in zijn dagboek over een onbestaand vriendinnetje “Judith”. Dat meisje wordt later “Liselot” in zijn eerste roman “Duet met valse noten”. In hetzelfde jaar maakt Bart zijn radiodebuut op Radio 2. Hij leest er zijn gedicht “Treurlied om de schepping” voor in het programma “Hartewens”.

Bart volgt de lagere en de middelbare school in het St.-Leocollege in Brugge. In 1981 gaat hij in Gent naar de Kunsthumaniora. Die opleiding maakt hij af in 1984 en vervolgens gaat hij op kot in Brussel waar hij aan de lerarenopleiding begint. In 1987 studeert hij af en is hij officieel leraar. Zijn scriptie gaat over de boeken van Aidan Chambers, een schrijver die net als Astrid Lidgren, zijn eigen stijl fel beïnvloedt.

Na zijn verhuis naar Antwerpen, waar hij gaat wonen in de stationsbuurt, begint Bart freelance te werken voor het tijdschrift “Flair”. Hij recenseert kinderboeken en vertaalt artikels. Hij schrijft ook een uitgebreid stuk over het leven van Astrid Lindgren.

In 1983 debuteert Bart op zijn negentiende met het autobiografische “Duet met valse noten”. Een jaar later wordt dit boek bekroond als beste boek van het jaar door de Kinder- en Jeugdjury.

In 1986 verschijnt “Terug naar af”, de opvolger van “Duet met valse noten”. In 1988 schrijft Bart het boek “Het boek van Niete”. Bart wint stilaan aan bekendheid en in opdracht van uitgeverij Zwijsen schrijft hij “Mijn tuin uit!”, een boek voor beginnende lezers. Enkele maanden later verschijnt “Suzanne Dantine”, samen met zijn eerste vertaling “De Nieuwe Pinokkio”. Meer vertalingen uit het Duits, Frans en Engels volgen.

In 1989 begint Bart te werken als corrector voor de uitgeverij Averbode. Later wordt hij er redacteur voor de kindertijdschriften van de uitgeverij. Van 1992 tot 1995 is Bart eindredacteur voor het jongerenmagzine “Top Magazine”.

In 1991 verschijnt het boek “Kus Me”. Vanaf dan schrijft Bart bijna jaarlijks een boek. “Kus Me” wordt het eerste boek van Bart dat vertaald wordt in een andere taal, in het Duits.

In 1995 verschijnt het eerst prentenboek van Bart: “Afrika achter het hek”. De illustraties worden gemaakt door de Zweedse Anna Höglund.

In 2002 beslist Bart om docent “Creatief Schrijven” te worden aan de afdeling Woordkunst van het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen.

De eerste dichtbundel van Bart, “Verzamel de Liefde”, verschijnt in 2003. Daarvoor experimenteerde Bart al met gedichten zoals “Let’s stick together” in 1999. In 2001 wordt op de zijgevel van HETPALEIS zijn gedicht “Klein” aangebracht.

In 2006 trouwt Bart met zijn vriend Robin Steins. In datzelfde jaar wordt hij ook uitgeroepen tot stadsdichter van Antwerpen. Twee jaar lang zal hij gedichten schrijven die iets met Antwerpen te maken hebben.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 05 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags :

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.