Barker, Clive (1952)

clive-barkerClive Barker is misschien wel het best gekend als schrijver en regisseur van de moderne klassieke horrorfilm “Hellraiser” (1987), die een aantal vervolgfilms kende, alsook als de uitvoerende producer van de film “Gods and Monsters” (1999) die een Oscar won, gebaseerd op Christopher Brams’ roman “Father of Frankenstein” (1995), over de homoseksuele filmregisseur James Whale. Barker is echter ook een succesvolle fictieschrijver, acteur, toneelschrijver, schilder en illustrator, alsook ontwikkelaar van komische boeken en computerspelletjes.

Barkers’ werk omvat homoseksuele, heteroseksuele en lesbische personages. Terwijl Barker een veelaal loyaal homoseksueel lezerspubliek bestrijkt, kende hij tot op heden weinig succes met het plaatsen van positieve homoseksuele personages in de wereld van zijn horrorfilms.

Barker, geboren in Liverpool, Engeland, op 5 oktober 1952 als zoon van een Italiaanse moeder en een Ierse vader, verhuisde op 21-jarige leeftijd naar Londen. Hij werd er de oprichter, toneelschrijver, en regisseur van een kleine theatergroep.

Wanneer hij niet in het theater werkte, schreef hij korte horrorverhalen. Deze verhalen werden uiteindelijk gepubliceerd in een driedelig volume getiteld “The Books of Blood” (1984 en 1985), wat hem internationale faam opleverde op 32-jarige leeftijd, en Stephen King ertoe bracht om uit te roepen tot “de toekomst van de horror”.

Het succes van Barkers’ verhalen maakte het voor hem mogelijk te beginnen met het schrijven en regisseren van horrorfilms. Hij debuteerde als regisseur in 1987 met “Hellraiser”, dat gebaseerd was op één van zijn romans en waarin het personage bekend als Pinhead – een met naalden doorboorde duivel – meespeelde. Barker maakte hierop drie vervolgfilms, “Hellbound: Hellraiser II” (1988); “Hellraiser III: Hell on Earth” (1992); en “Bloodline: Hellraiser IV” (1996).

Hij produceerde ook de horrorfilm “Candyman” (1992) en het vervolg “Candyman II: Farewell to the Flesh” (1995). Andere wat minder succesvolle films waaraan Barker werkte waren “Rawhead Rex” (1986), “Nightbreed” (1990), en “Lord of Illusions” (1995).

Hij produceerde ook een aantal televisiefilms waarvan sommige gebaseerd waren op zijn verhalen, of die hij zelf schreef.

Barker is ook de auteur van een heleboel romans. Zijn eerste werken in de horror- en thrillerstijl omvatten titels zoals “Weaveworld” (1987), “Cabal” (1989), en “Imajica” (1991). Recenter is Barker geëvolueerd naar het schrijven van fantasiefictie, zoals “Abarat” (2002).

In 1992 schreef en illustreerde hij “The Thief of Always”. Hoewel hij het op de markt bracht als een fabel voor alle leeftijden, is “Thief” echt een kinderboek. De held is tien jaar oud en het verhaal over het bezoek van de jongen naar een land waar op één dag tijd elk seizoen tot leven komt, wordt in gemakkelijker proza overgebracht dan Barkers’ boeken voor volwassenen.

Zijn latere romans “Sacrament” (1996) en “Galilee” (1998) behandelen onderwerpen die dichter bij Barkers’ eigen leven liggen – homoseksualiteit, liefde en de zin van kunst.

“Coldheart Canyon”, gepubliceerd in 2001, is een mengeling van thema’s uit alle vroegere werken van Barker. De gesofisticeerde mix in deze roman tussen fantasie en werkelijkheid, alsook het centrale idee – een kamer vol geschilderde tegels die tot leven komen, en stervelingen naar de hel lokken die ze afbeelden – zijn een weergave van thema’s die Barker in zijn werken uit het einde van de jaren 1980 en het begin van de jaren 1990 verkende, boeken die Barkers’ reputatie als een schrijver met opmerkelijke verbeeldingskracht bevestigden.

Barker was ook de creatieve kracht achter een aantal komische boeken die gepubliceerd werden door Marvel Comics. Zijn zwarte fantasiestrips omvatten “Razorline”, “Ectokid”, “Saint Sinner”, en “Hokum & Hex” die één voor één hun debuut maakten in 1993.

Vandaag woont Barker in Los Angeles, met zijn geliefde, de fotograaf David Armstrong.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.