Bankhead Tallulah (1903-1968)

tallulah-bankheadHoewel Tallulah Bankhead nog het meest herinnerd wordt om haar brutale intelligentie en energieke leven, was ze één van de belangrijkste actrices van haar tijd.

Tallulah Bankhead wordt vandaag vooral herinnerd om haar brutale intelligentie en energieke leven, niet om haar acteertalent. Toch was ze een belangrijke artieste. Ze vertolkte een belangrijke rol in twee Amerikaanse dramafilms; ze was Regina Giddens in “Little Foxes” van Lilian Hellman uit 1939 en ze speelde Sabrina in “The Skin of Our Teeth” van Thornton Wilder uit 1943.

Tallulah werd geboren in Huntsville, Alabama (Verenigde Staten) op 31 januari 1903 in een politieke familie. Haar vader was lid van het Amerikaanse Huis van Volksvertegenwoordigers en haar grootvader en oom waren senatoren. Haar carrière ging van start toen ze een talentenjacht won met het magazine “Picture Play”. Ze was toen 15 jaar. Haar prijs was een filmstudio-contract voor drie weken en bracht haar naar het oosten. De aan haar beloofde ster aan de hemel van de stomme films kwam er niet, maar ze ging niet lang daarna veel succes oogsten in de theaters van Londen en New York.

In de jaren 1930 en de vroege jaren 1940 probeerde Tallulah een filmcarrière op te bouwen, maar dat lukte haar niet. Toch had ze heel veel invloed op de Hollywood-gemeenschap. Ze huurde een mooi huis van de filmster William Haines en gaf feestjes waarop vaak mensen als Ethel Barrymore, Marlene Dietrich en George Cukor aanwezig waren.

Overal praatte men over haar druggebruik, haar brutale tong en haar gulzige seksuele appetijt. Ze had seksuele verhoudingen met Marlene Dietrich en Greta Garbo. Toen ze op haar levenswijze werd aangesproken, antwoordde ze: “Mijn pappie heeft me gewaarschuwd voor mannen en alcohol, maar hij heeft met geen woord gerept over vrouwen en cocaïne!”.

Omdat het haar niet lukte om de overstap van het theater naar de film te maken, zag Tallulah hoe veel van haar theaterrollen op het filmdoek werden gespeeld door Bette Davis. Zo waren er “Dark Victory” uit 1935, “The Little Foxes” uit 1941. In 1938 won Bette een oscar voor haar rol (die dus in het theater door Tallulah was gespeeld) in “Jezebel”.

Toch speelde Tallulah een belangrijke rol in de film “Lifeboat” van Alfred Hitchock in 1943. En hoewel critici in New York haar tot beste actrice verkozen voor haar aandeel in deze film, werd ze genegeerd bij het uitdelen van de Oscars.

Ontmoedigd verliet Tallulah Hollywood in 1944. Ze ging zich de volgende zes jaar bezighouden met het theaterstuk “Private Lives” van Noel Coward.

In 1950 ging Tallulah naar de radio waar ze “The Big Show” presenteerde. De show was een variété-programma van 90 minuten en was een laatste poging van de zender NBC om luisteraars aan zich te binden die dreigden de overstap naar de televisie te maken.

Tallulah werd niet enkel de presentatrice van de show maar ook het onderwerp van humor, waarbij de nadruk werd gelegd op haar alcoholgebruik, haar gevorderde leeftijd, haar androgyne stem en haar verminderde sexappeal. De show was een groot succes en ging deel uitmaken van het zondagavond-ritueel van miljoenen huisgezinnen.

“The Big Show” bracht ook een transformatie mee voor de carrière van Tallulah: ze werd een professionele parodie van zichzelf. En het is net dát is blijven hangen in de holebi-mythologie: de brutaal-grappige, decadente, omniseksuele diva.

En Tallulah profiteerde van haar eigen persoon, ze draafde op in lezingen, allerlei optredens en bracht een bestseller voort: haar autobiografie (Tallulah, uit 1952). Ze trad zelfs op in Las Vegas voor het (toen) verbazingwekkende bedrag van $20.000 per week.

Hoewel, Tallulah moest de prijs van haar zelf-parodie betalen in 1956 tijdens de opvoering van het stuk “A Streetcar Named Desire” van Tennessee Williams. Ondanks haar galante en betoverende vertolking van Blanche Dubois, kon ze haar holebi-bewonderaars niet overtuigen. Ze lachten zelfs op momenten dat dat niet paste. Tallulah voelde zich vernederd.

En hoewel ze bleef werken voor het theater, zou Tallulah nooit nog een poging ondernemen om een rol aan te pakken die in contrast stond met haar persoonlijkheid.

In 1963 was ze briljant in het stuk “The Milk Train Doesn’t Stop Here Anymore” van Williams. Jammer genoeg had ze toen al dertig jaar van sigaretten, drank en drugs achter de rug en was ze niet meer in staat om haar tekst vanbuiten te leren. Het stuk op Broadway werd afgevoerd na slechts vijf opvoeringen.

Tallulah werd ziek en trok zich terug in haar huis in New York. Toch was ze nog twee maal te zien. Ze was te zien in de horrorfilm “Die! Die! My Darling!” en in 1967 zette ze een campe slechte vrouw neer als Black Widow in de populaire televisieserie “Batman”.

Tallulah Bankhead stierf op 12 december 1968.

De humor van Tallulah Bankhead

Tallulah Bankhead wordt bij holebi’s vooral herinnerd om haar damesonwaardige gedrag, haar liefdesaffaire met sterke drank en haar enorme persoonlijkheid (ze noemde iedereen “dahling”). Hier volgen enkele van haar sterkste uitspraken:

 • “Cocaïne is niet verslavend. Ik kan het weten, ik gebruik het al jaren.”
 • “Ik ben zo puur als modder.”
 • “Ik lees Shakespeare en de Bijbel, en ik kan dobbelen. Dat is tenminste een liberale opvoeding.”
 • “Als ik mijn leven opnieuw zou moeten doen, zou ik dezelfde fouten maken, maar dan sneller.”
 • “Als je echt het Amerikaanse theater wil helpen, wordt dan geen actrice, dahling. Word een publiek”.
 • “Eén van de meest tragische ironieën van het theater is dat slechts één persoon er kan rekenen op een lange loopbaan: de nachtwacht.”
 • “Brave meisjes houden een dagboek bij, stoute meisjes hebber daar geen tijd voor.”
 • “Niemand kan mij imiteren. Zelfs ik vind het moeilijk.”
 • Toen ze een voormalige geliefde voor het eerst in jaren terugzag: “Ik had je toch gevraagd om in de auto te blijven wachten?”.
Vertel anderen over dit artikel :
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter
 • E-mail this story to a friend!
 • Netvibes
 • NuJIJ
 • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.