Lennox, Annie (1954)

annie-lennoxAnnie Lennox werd geboren op 26 december 1954 in Aberdeen, Schotland. Toen Annie naar de “Aberdeen School for Girls” ging, leerde ze spelen op de fluit, de piano en leerde ze zingen. Ze leerde er ook de Griekse dans “Eurhythmic”. Op haar zeventiende ging ze naar de “Royal Academy of Music” in Londen. Maar nadat ze een paar jaar de fluit had bestudeerd, verliet ze de school omdat ze liever zong. Ze nam een baantje als serveerster om aan geld te geraken.

Op een dag, in 1976, kwam Dave Stewart het restaurant binnen waar ze opdiende en hij vroeg haar meteen ten huwelijk. Ze trouwden nooit, maar ze werden wel een romantische en muzikaal koppel.

“Sweet Dreams” werd een grote hit in 1983. Annie´s diepe, wat hese en machtige stem dwong respect af en de muziek was vernieuwend, maar het succes van de Eurythmics had net zo veel te maken met de controversiële look van Annie in muziekvideo´s, die toen een nieuwtje waren. De androgyne ster zorgde voor tumult met de video voor “Who´s That Girl” waarin ze een man speelt die zichzelf als vrouw slaat. Het gerucht gaat dat MTV weigerde om de video voor “Love Is a Stranger” uit te zenden tot Annie via legale weg kon aantonen dat ze geen travestiet was.

De Eurythmics scoorden grote hits in de jaren 1980 met ondermeer “Love Is a Stranger”, “Her Comes the Rain Again”, “Who´s That Girl”, “There Must Be an Angel”, “Missionary Man”, “I Need a Man” en “Sisters Are Doin´ It for Themselves”, met Aretha Franklin.

Echter, tegen 1990 begon het mis te gaan. Hoewel hun romance al lang was uitgedoofd, kregen Annie en Davie beiden te maken met een misgelopen relatie. Annie leed onder een mislukt huwelijk met een lid van Hare Krishna. Ze kreeg een doodgeboren zoon en ze had voortdurend keelpijn. Dave had net zijn relatie beëindigd met Siobhan Fahey (van “Bananarama”). Ze besloten om geen muziek meer op te nemen.

Een paar jaar later kwam Annie terug met het soloalbum “Diva”, waarmee ze opnieuw scoorde. In 1995 verscheen “Medusa”, een album vol covers. In 1999 kwamen Annie en Dave opnieuw samen en brachten ze “Peace” uit, een cd vol politiekgeladen liedjes waarvan de opbrengst naar Greenpeace en Amnesty International ging.

Sindsdien heeft Annie zich vooral geconcentreerd op haar twee dochters, Lola en Tali. In 2003 verscheen haar derde soloalbum “Bare”. Hierin zingt ze soulliedjes die zeer persoonlijk zijn en die vooral “over negatieve gevoelens gaan. Eigenlijk hoort deze cd meer in een zelfhulpwinkel dan in een platenzaak.” Annie zorgde zelf voor de hoes van de cd: een duidelijk onbewerkte foto van haar witgeschilderd gezicht. Haar commentaar bij die foto: “Ik ben een volwassen vrouw die te maken krijgt met allerlei thema´s. Ik ben net zo naakt zoals de titel van de cd suggereert, maar ik toon niet alles. Het beeld is tijdloos, geslachtloos en raciaal dubbelzinnig.” De foto is ook bovennatuurlijk mooi, net zoals Annie Lennox zelf.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 05 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags :

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.