Lansbury, Angela (1925)

angela-lansburyAngela Lansbury is een Engelse actrice die vier keer een Tony-Award won en zes keer een Golden Globe. Ze werd drie keer genomineerd voor een Oscar en achttien keer voor een Emmy. Haar gevarieerde carrière duurt al meer dan zeventig jaar en ze is welbekend voor haar rollen op het scherm en op de planken.

Toen Angela nog Angelaatje was

Angela werd op 16 oktober 1925 geboren in Londen. Ze is de dochter van de uit Belfast afkomstige actrice Moyna MacGill en de prominente zakenman Edgar Lansbury. Haar grootvader George Lansbury was ooit leider van de Labour Party. Als kind heeft Angela veel belangstelling voor het theater. Ze is dol op tienerzangeresje Deanna Durbin, op filmster Irene Dunne en op haar eigen moeder die haar meeneemt naar toneelstukken en haar inschrijft in verschillende toneelscholen.

Nadat haar vader is gestorven aan maagkanker in 1934, krijgt de moeder van Angela een verhouding met de Schot Leckie Forbes. Al gauw gaan de beide gezinnen onder één dak samenwonen in Hampstead. Leckie is een voormalige kolonel uit het Britse leger in India en ontzettend jaloers en tiranniek. Thuis regeert hij met een ijzeren vuist. Net voor Duitsland begint met het gooien van bommen op Londen, krijgt Angela’s moeder de kans om met haar kinderen naar Amerika te reizen. In het midden van de nacht ontvluchten ze Leckie en reizen ze naar Montreal om van daar naar New York City te trekken. Nadat ze heeft meegewerkt aan een tournee door Canada met een toneelstuk van Noel Coward, vestigt Angela’s moeder zich met haar kinderen in Hollywood.

Als jonge en beginnende actrice werkt Angela als winkeldochter in het “Bullocks Wilshire departement store” in Los Angeles. Tijdens één van de vele feestjes van haar moeder (die ze organiseerde voor Britse vluchtelingen) ontmoet ze acteur Michael Dyne. Hij regelt een ontmoeting tussen Angela en Mel Ballerino, die verantwoordelijk is voor de casting van de MGM-film “The Picture of Dorian Gray”, een verfilming van een werk van Oscar Wilde. Ballerino was net op zoek naar acteurs en actrices voor de film “Gaslight” met Ingrid Bergman en Charles Boyer en hij geeft haar de rol van de ondeugende meid Nancy. Angela Lansbury wordt in 1944 genomineerd voor een Oscar voor haar rol in “Gaslight” en het volgende jaar wordt ze opnieuw genomineerd voor haar rol van Sibyl Vane in “The Picture of Dorian Gray”.

Angela op de planken

Op Broadway krijgt Angela in 1964 goede kritieken met haar rol aan de zijde van Lee Remick in de musical “Anyone Can Whistle” van Stephen Soundheim. Twee jaar later krijgt ze de hoofdrol in “Mame”, Jerry Herman’s muzikale adaptatie van het boek “Auntie Mame”. Deze musical gaat in première op 24 mei 1966 en wordt 1.508 keer opgevoerd. Angela wint met haar rol een Tony Award voor Beste Hoofdactrice en ze leert met het stuk ook actrice Bea Arthur (Dorothy uit “The Golden Girls”) kennen. Angela en Bea blijven hun leven lang goede vriendinnen.

Angela wint nog Tony Awards met “Dear World” (uit 1969), met “Gypsy” (uit 1974) en met “Sweeney Todd” (uit 1979). Later zegt Angela dat ze “Sweeney Todd” als haar triomf ziet en dat het ook een comeback was voor Stephen Soundheim, die ze bewondert.

In 2007 keert Angela terug naar Broadway met het stuk “Deuce” van Terrence McNally. Ze schittert er aan de zijde van Marian Seldes. Voor haar rol wordt ze opnieuw genomineerd voor een Tony.

Angela op het scherm

Angela speelt in heel veel verschillende films gaande van “Samson and Delilah” (uit 1949) tot de Disney-film “Bedknobs and Broomsticks” (uit 1971). Doordat ze er ouder uitziet dan dat ze in feite is, speelt ze vaak rollen van ‘oudere’ vrouwen. Ze speelt vaak de rol van moeder van medeacteurs, hoewel ze in leeftijd maar een paar jaren verschillen. Ze is ook te zien in “The Manchurian Candidate” (uit 1962). Daarin speelt ze de rol van Mrs. Iselin, de koudbloedige moeder van een oorlogsveteraan die wordt gehersenspoeld om communisten te vermoorden. Met deze rol wordt ze genomineerd voor een Oscar en ze noemt het haar favoriete filmrol.

Angela speelt ook de rol van Salome Otterbourne in “Death on the Nile” (uit 1978) en van Miss Marple in “The Mirror Crack’d” (uit 1980).

Ze is ook een veelgevraagde stem. We horen haar aan het werk in de animatiefilm “The Last Unicorn” (uit 1982) en in de tekenfilm “Anastasia” (uit 1997). Haar stem is het best bekend dankzij haar rol van zingende theepot in de Disney-film “Beauty and the Beast” (uit 1991), waarin ze een Oscar-winnend lied van Alan Menken en Howard Ashman zingt. In 2006 is ze ook te zien in “Nanny McPhee” als groottante Adelaide.

Haar grootste succes kent Angela met haar rol van Jessica Fletcher in de langlopende detectiveserie “Murder, She Wrote”, waarmee ze één van de bestbetaalde actrices ter wereld werd.

Tijdens de vroege jaren 1990 wordt Angela door Queen Elizabeth II geridderd tot Commandant van de orde van het Britse Rijk. In 1995 wordt ze een “Disney Legende”. Ze heeft ook een eigen ster op de Hollywood Walk of Fame.

Angela privé

In 1945 trouwt Angela met de Amerikaanse acteur Richard Cromwell. Zij is dan 19 en hij 35. Ze weet niet dat hij homoseksueel is en ze scheiden een jaar later. Toch blijven ze vrienden.

In 1949 trouwt Angela met de Ierse acteur en zakenman Peter Shaw, een voormalig vriendje van Joan Crawford. Peter speelt een grote rol in het leiden en managen van Angela’s carrière. Ze blijven samen tot aan zijn dood in 2003.

Angela heeft twee kinderen, één petekind en verschillende kleinkinderen. In september 1970 brandt het huis van Angela af. Ze noemt het een “zegening” omdat het gezin daardoor besliste om naar County Cork in Ierland te verhuizen waardoor ze niet met drugs kunnen experimenteren. Haar zoon Anthony, wordt na een korte acteercarrière producer/regisseur bij “Murder, She Wrote”. Tegenwoordig is hij nog steeds televisieregisseur. Haar dochter Deirdre en haar schoonzoon, een kok, hebben samen een restaurant in West Los Angeles.

De halfzus van Angela trouwde met de Britse acteur Peter Ustinov. Angela en Peter zijn beiden te zien in “Death on the Nile” in 1978. Haar neef David Lansbury is getrouwd met actrice Ally Sheedy. En haar tweelingbroers Edager en Bruce zijn succesvolle theaterproducers.

Angela woont afwisselend in Brentwood in Californië en in New York City (waar ze een appartement heeft dat uitkijkt op Broadway).

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 05 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags :

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.