Acosta, Mercedes de (1893

mercedes-de-acostaMercedes de Acosta was een dichteres, toneelschrijfster, filmschrijfster en kostuumontwerpster. Ze was aanhangster van de Oosterse mystiek, het occulte en was vegetariër lang voor dit mode werd. Als ze op vandaag al herinnerd wordt, dan is dat vooral voor haar liefdesrelaties met de meest glamoureuze en bekendste vrouwen van haar tijd.

Mercedes de Acosta werd geboren in New York City op 1 maart 1893 in een welstellende familie emigranten uit Spanje/Cuba. Haar moeder, een nakomelinge van de Hertog van Alba, voedde haar op als jongetje, noemde haar “Rafael” en stak Mercedes in jongenskleren. Maar na de dood van de vader in 1907 maakte de moeder zich zorgen om de vrouwelijkheid van haar dochter en stuurde ze haar naar een nonnenschool in Frankrijk. Toen echter aan het licht kwam dat er twee nonnen een relatie met elkaar hadden, werd Mercedes snel van school gehaald.

Als jonge twintiger geraakte Mercedes betrokken in de lesbische theatermiddens van Broadway. Ze was vaak te gast in het salon van Bessie Marburry, een machtige producent en literair agent en Marbury’s geliefde, de beroemde interieurdecoratrice Elsie de Wolfe. Enkele van de eerste geliefdes van Mercedes waren de actrices Maude Adams, Alla Nazimova, Katherine Cornell en de danseres Isadora Duncan.

In 1920 trouwde Mercedes, onder druk van haar moeder, met de rijke kunstschilder Abram Poole. De huwelijksnacht beleefde Mercedes bij haar moeder en hoewel ze nu getrouwd was, had ze een hartstochtelijke liefdesrelatie met de actrice Eva La Gallienne, voor wie ze twee toneelstukken schreef: “Sandro Botticelli” (1923) en “Jehanne d’Arc (1925). Geen van deze stukken kregen goede kritieken of waren commercieel succesvol. De dure mislukking van “Jehanne d’Arc”, gecombineerd met Mercedes’ drang om controle op anderen uit te oefenen zorgde voor een breuk tussen de twee vrouwen.

Bessie Marburry beval Mercedes aan bij de RKO-filmmaatschappij als schrijfster en in 1929 verhuisde ze naar Californië. Niet veel later ontmoette Mercedes er Greta Garbo en ze werden bijna onmiddellijk geliefden. De relatie met Greta was zeer intens en stormachtig en Mercedes moest vaak haar uiterste best toen om te rivaliseren met andere vrouwen (en ook mannen) die hunkerden naar wat affectie van Greta. Ze was ook bijna twintig jaar betrokken in een driehoeksrelatie met Greta en de fotograaf Cecil Beaton, die hoewel hij homoseksueel was, obsessief bezig was met Greta Garbo.

Na een zeer emotionele breuk met Greta Garbo in 1932 begon Mercedes een relatie met Marlene Dietrich die duurde tot het einde van de jaren 1930. Ondertussen dook ze af en toe nog eens in bed met Greta Garbo. In 1935 scheidde ze van haar man Abram Poole, van wie ze al jarenlang gescheiden leefde.

Wereldoorlog II en de heksenjachten van McCarthy in de jaren 1950 betekende het einde van deze lesbische cirkel in Hollywood. Lesbische actrices verborgen zich in schijnbaar heteroseksuele huwelijken of werden op de zwarte lijst gezet waardoor ze hun carrière in rook zagen opgaan. Anderen, zoals Greta Garbo, verdwenen van het scherm. Mercedes immigreerde naar Parijs, waar ze tijdens de jaren 1950 woonde en leefde.

Tegen 1960 keerde Mercedes berooid en met een slechte gezondheid terug naar New York. Om haar situatie te verbeteren, publiceerde ze haar biografie “Here Lies the Heart”. Hoewel dit boek vaak wordt aangehaald als een soort van lesbische encyclopedie, vertelde Mercedes in haar memoires slechts in zeer bedekte termen over de seksuele geaardheid van haar relaties met beroemde vrouwen. Niettegenstaande verbrak Greta Garbo alle communicatie met Mercedes.

Hoewel Mercedes drie poëziebundels publiceerde in de vroege jaren 1920, verschillende toneelstukken schreef en aan verschillende films meewerkte, kreeg ze nooit het succes waar ze naar verlangde. Echter, haar relaties en haar mémoires hebben haar lesbisch onsterfelijk gemaakt. Ze stierf, alleen en bijna vergeten, op haar vijfenzeventigste in New York City.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.