Wittgenstein

wittgensteinEen film over het leven van de Weense filosoof Ludwig Wittgenstein (1889-1951). Zijn interesse ging vooral uit naar de oorsprong en de grenzen van de talen. In een reeks van sketches zien we hem als jongeman tijdens Wereldoorlog I, zijn tijd aan de universiteit van Cambridge en zijn samenwerking met Bertrand Russel en John Maynard Keynes. De nadruk in deze sketches ligt op de ideeën van de homoseksuele Wittgenstein als intuïtieve, humeurige en perfectionistische denker.

Een interessante combinatie van theater en film

In deze komische biografie over de excentrieke filosoof Ludwig Wittgenstein, zien we de denker worstelen met de absurditeiten van zijn leven, waaronder een groen marsmannetje en een neushoorn, naast serieuze onderwerpen zoals hoe de gemeenschap zal reageren op zijn homoseksualiteit.

Door enkel een minimum aan decorstukken te gebruiken legt Derek Jarman de nadruk op het leven en het werk van deze briljante maar gekwelde man. De film volgt het Wittgenstein vanaf zijn jeugd in Wenen (gesymboliseerd door een grote piano), zijn leven tijdens Wereldoorlog I en tenslotten zijn jaren aan de Universiteit van Cambridge, waar hij vriendschap sluit met de geleerden Maynard Keynes en Bertrand Russel en we zien hoe hij homoseksuele relaties heeft met zijn studenten.

Hoewel hij Cambridge een aantal keren verliet (hij leefde korte tijd in Noorwegen en probeerde ooit om naar Sovjet-Rusland te verhuizen), keerde Wittgenstein alstijd terug naar de universiteit en stierf hij er uiteindelijk ook. Tijdens zijn leven worstelde hij met het feit dat anderen zijn complexe ideeën niet begrepen, een gevoel ook wordt weergegevven in deze film.

Regie: Derek Jarman
Verhaal: Ken Butler
Cast: Clancy Chassay, Jill Balcon, Sally Dexter, Gina Marsh, Vanya Del Borgo, Ben Scantlebury, Howard Sooley, David Radzinowicz, Jan Latham-Koenig, Tony Peake, Michelle Wade, Roger Cook, Anna Campeau, Mike O’Pray, e.a.
Release: 1993

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 06 november 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.