Wilde

wildeHet verhaal van Oscar Wilde’s genie, poëet, toneelschrijver en de Eerste Moderne Man. Zijn homoseksualiteit was voor hem een kwelling. Aan de ene kant was er zijn huwelijk, zijn vaderschap en zijn verantwoordelijkheden en aan de andere kant zijn obsessieve liefde voor Lord Alfred Douglas (Bosie). De vader van Bosie kon hier niet mee lachen en ondernam gerechtelijke stappen om Wilde te straffen. In plaats van naar het buitenland te vluchten wou Wilde zijn lot in de ogen kijken en werd hij veroordeeld tot twee jaar dwangarbeid. Dit illustreert de hypocriete houding van de intolerante Victoriaanse samenleving.

Een mooie maar tragische romance

Dit is een mooie, meeslepende en romantische film. De beste film die gebaseerd is op het leven van Oscar Wilde. Daar het een film is, wordt het leven van Oscar Wilde niet overal accuraat verfilmd, het is tenslotte geen documentaire. Maar als je op zoek bent naar een film met een mooi verhaal en met prachtige acteerprestaties die gaat over het leven van homo’s in het Victoriaanse Engeland, dan zit je goed met “Wilde”.

Oscar Wilde had zijn ware geaardheid nog niet aanvaard toen hij in het huwelijk stapte. Hij hield van zijn vrouw en samen kregen ze twee zonen. Maar de liefde voor zijn echtgenote kon niet wedijveren met de passie die hij voelde voor andere mannen. Hij wou zijn vrouw niet kwetsen en hij deed zijn best om discreet en eerlijk te zijn tegenover haar en zijn kinderen – maar een dubbelleven is natuurlijk nooit eerlijk.

Dankzij zijn ontmoeting met Robbie begint hij zichzelf te begrijpen. Het tweetal begint een relatie die zowel diepvriendschappelijk is en seksueel. De liefde van Robbie voor Wilde houdt nooit op, hij blijft geduldig op hem wachten. Maar dan ontmoet Wilde de Lord Alfred Douglas (Bosie) en hij wordt wild verliefd op hem. Arme Robbie kan niet op tegen Bosie´s prachtige lichaam en dramatisch temperament (perfect vertolkt door Jude Law).

Spijtig voor Wilde is Bosie een verwende, krengerige en zelfzuchtige jonge man wiens vijandige relatie met zijn vader uiteindelijk het leven van Oscar zal kosten.

Weetjes

  • Er werd gedacht om zanger Sting een cameo te geven in deze film en Theresa Russel zou eerst de rol van de vrouw van Wilde spelen.
  • Deze film is het debuut van Orlando Bloom.

Regie: Brian Gilbert
Verhaal: Brian Gilbert
Cast: Stephen Fry, Jude Law, Vanessa Redgraven, Jennifer Ehle, Gemma Jones, Judy Parfitt, Michael Sheen, Zoë Wanamaker, Tom Wilkinson, Ioan Gruffudd, Matthew Mills, Jason Morell, Peter Barkworth, Robert Lang, Philip Locke, e.a.
Release:
1997

Bekijk hier een fragment uit de film “Wilde” :

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 15 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.