What Ever Happened to Baby Jane?

what-ever-happened-to-baby-janeBette Davis in een poppenjurkje. Joan Crawford in een rolstoel. Vijf flessen gin, twee flessen whisky, een brief geschreven aan Daddy wiens adres de hemel is en Victor Buono aan de piano. Wat wil je nog meer?

Bette Davis + Joan Crawford = vuurwerk!

Deze film is één van de grootste comebackverhalen uit de filmgeschiedenis. Bette Davis en Joan Crawford, twee Hollywooddiva’s uit de jaren 1930, 1940 en 1950 zijn te zien in één van de meest invloedrijke films uit de jaren 1960. De film werd een hit, blies opnieuw leven in de carrières van beide actrices en groeide uit tot een echte klassieker.

Deze zeer succesvolle film gaat over de relatie tussen twee showbizz-zussen: Blanche (Joan Crawford), die een topactrice was in de jaren 1930 en Jane (Bette Davis), een kindsterretje dat nooit echt doorbrak als volwassene maar die van plan is om een comeback te maken als zangeres.

Tijd en alcohol en een allesoverheersend schuldgevoel over een auto-ongeluk waardoor Blanche een hulpeloze kreupele werd, hebben hun tol geëist van Jane’s mentale gezondheid en de film gaat dan ook over mentale en fysieke wreedheid.

“Whatever Happened to Baby Jane” speelt met ons geheugen, met onze voorliefde voor oude films en met onze genegenheid voor deze fantastische actrices. We voelen de claustrofobische terreur waarin Joan Crawford door haar rolstoel gevang zit, zonder dat ze zich kan verdedigen tegen de wreedheden van Bette Davis. De spanning is overweldigend, zelfs nadat je de film een paar keer gezien hebt.

Bette Davis heeft de leukste rol en laat al haar beruchte eigenaardigheden en maniertjes naar boven komen. Haar Jane is slecht, pathetisch, grotesk en tezelfdertijd één van de grappigste personages ooit. Zoals wanneer ze alcohol uit een maatbeker in de keuken, Blache’s stem nadoet aan de telefoon of wanneer ze zegt: “Je gaat niet huis nooit verkopen, Blanche, en je zal het nooit verlaten… ook!”. Ze is onvergetelijk.

Deze twee fantastische actrices leveren ons echt iets heel speciaal en ze stellen ons niet teleur. De beroemde “rat-op-een-zilveren-schaal”-scène met een hysterisch lachende Bette Davis en een gewone hysterische Joan Crawford is zo gruwelijk en tegelijk zo hilarisch dat je wel moet lachen.

Weetjes over “What Ever Hapened to Baby Jane”

 • De nieuwsgierige tiener die naast de zussen woont is niemand anders dan Barbara Merrill, de echte dochter van Bette Davis.
 • De pruik die Bette Davis in deze film draagt, werd eerder gedragen door Joan Crawford in een eerdere film van Joan Crawford. Omdat de pruik werd bewerkt, wisten de actrices dit niet.
 • Het huis waarin de zussen wonen was ooit eigendom van Rudolph Valentino. Dit wordt ook aangehaald aan het begin van de film. Een studiobaas zegt dat Blanche Hudson “dat reusachtig huis heeft gekocht dat ooit van Valentino was”.
 • Tijdens de opnames liet Bette Davis een Coca Cola-automaat installeren op de set. Ze wou op die manier Joan Crawford kwaad maken omdat diens overleden echtgenoot één van de bazen was van Pepsi Cola en zelf ook in de raad van bestuur zat van het rivaliserende frisdrankmerk.
 • Tijdens een vechtscène sloeg Bette Davis Joan Crawford op het hoofd. De wonde moest genaaid worden. Als wraak stak Joan Crawford gewichten in haar zakken zodat wanneer Bette Davis het lichaam van Joan Crawford moest verplaatsen, zij haar rug bezeerde.

Regie: Robert Aldrich

Verhaal: Henry Farrell

Cast: Bette Davis, Joan Crawford, Victor Buono

Release: 1962

Vertel anderen over dit artikel :
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter
 • E-mail this story to a friend!
 • Netvibes
 • NuJIJ
 • Technorati
Geplaatst op 04 november 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.